Etusivu/Meillä tapahtuu/Ja Kitara Soi

Ja Kitara Soi

Ja Kitara Soi 2019

Ja Kitara Soi -festivaali Lappeenrannassa 14. - 17.11.

Kitara soi Lappeenrannassa tänä syksynä jo 18. kerran. Marraskuun puolessa välissä kuultavan Ja kitara soi -festivaali ohjelmisto rikkoo tällä kertaa musiikin perinteisiä genrerajoja. Festivaalin yleisenä teemana on suomalaisuus, jota neljässä konsertissa lähestytään monesta eri perspektiivistä. Festivaalilla kuullaan mm. suomalaisia perinnesoittimia kanteletta ja harmonikkaa, sekä rakastettuja suomalaisia lauluja. Kitaraa ei tästä huolimatta unohdeta vaan festivaalin avajaiskonsertissa kuullaan tämän hetken johtavaa suomalaista kitarakvartettia. Festivaali huipentuu rakastetun näyttelijälegenda Seela Sellan vierailuun Lappeenrannassa. Festivaalin päätöskonsertissa kuultavassa teoksessa Tänä yönä
en pelkää kulkea yli pimeän Sellan rinnalla esiintyvät sopraano Pia Freund ja pianisti Kristian Attila.

Festivaali kokoaa kaupungin eri esiintymispaikkoihin niin kotimaisia kuin ulkomaalaisiakin klassisen kitaramusiikin taiteilijoita. Kitara on soinut vuosittain Lappeenrannassa vuodesta 2001 lähtien. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii kitarataiteilija Jyrki Myllärinen.

 

Kekkonen-kvartetti

Kekkonen kvartetti

Lappeen kirkko, torstaina 14.11. klo.19.00

Festivaalin avajaiskonsertissa kuullaan neljän suomalaisen huippukitaristin muodostaman Kekkonen-kitarakvartetin iloittelua. Kvartetin jäsenet Ismo Eskelinen, Petri Kumela, Jyrki Myllärinen ja Otto Tolonen ovat kaikki persoonallisia ja kansainvälisesti tunnettuja solisteja, joiden inspiroitunut yhteistyö Kekkonenkitarakvartetissa on herättänyt poikkeuksellista ihastusta kaikilla yhtyeen kiertämillä areenoilla. Kvartetin erikoinen nimi on saanut inspiraationsa kaikkien aikojen suomalaiseen valtionpäämieheen Urho Kekkoseen liittyvistä hauskoista legendoista: Kekkonen sai aina suurimman kalan. Kekkonen hiihti aina muita kovempaa ja Kekkosen sauna oli varmasti kuumin. Pilke silmäkulmassa valittu nimi ei kuitenkaan sisällä viittausta minkäänlaiseen poliittiseen agendaan. Ja kitara soi -festivaalin konsertissa Kekkonen-kvartetti esittää mm. espanjalaisen Manuel De Fallan rakastetun teoksen El Amor Brujo sekä ranskalaisen Maurice Ravelin tunnetun Hanhiemo sarjan.

Liput 20€/10€
Liput myynnissä: Lippu.fi 

 

”Maa on niin kaunis”

Maa on niin kaunis

Vanha Raatihuone, perjantaina 15.11. klo. 21.00

Vanhalla Raatihuoneella kuullaan perjantaina kanteletaiteilija Marja Nevankallion herkkä ja tunnelmallinen konsertti, ”Maa on niin kaunis”, jossa hän soittaa sekä perinteistä 5-kielistä kannelta että nykyaikaista konserttikannelta. Nevankallion konsertin teemana on luonto ja sen ohjelmisto rakentuu suomalaisen ja japanilaisen musiikin ympärille. Konsertin kantaesityksenä kuullaan Ja kitara soi -festivaalin tilausteos, säveltäjä Tiina Myllärisen syvällisen puhutteleva Risonanza V: La Preghiera (rukous luonnon puolesta), jonka avaruudelliset, unenomaiset sointimaailmat syntyvät kahden tai useamman eri kanteleen samanaikaisesta soinnista. Nevankallion rinnalla pistäytyy konsertissa vieraana hänen hyvä muusikkoystävänsä, kitaristi Jyrki Myllärinen. Konsertissa kuullaan sekä perinteisiä kantelekappaleita että uudempaa konserttimusiikkia.

Liput 20€/10€
Liput myynnissä: Lippu.fi 

 

Koutus-yhtye

Koutus


Kulttuuritila Nuijamies, lauantai 16.11. klo.20.00

Kulttuuritila Nuijamiehen rennossa miljöössä kuullaan harmonikkataiteilija Harri Kuusijärven luotsaamaa Koutus-yhtyettä. Yhtyeen jäsenet ovat monipuolisia ja persoonallisesta tyylistään tunnettuja musiikin ammattilaisia. Koutus siirtyilee musiikissaan vapaasti improvisaation, taidemusiikin ja jazz-traditioiden välillä ja ylittää siinä sivussa musiikin perinteisiä raja-aitoja. Koutus-yhtyeen keikoilla Harri Kuusijärvi terästää harmonikkansa sointipalettia sähköisesti ja soiva lopputulos on kerrassaan huumaava.

Liput: 20€ / 10€
Liput myynnissä: Lippu.fi

 

”Tänä yönä en pelkää kulkea läpi pimeän”

Tänä yönä en pelkää kulkea läpi pimeän


Lappeen kirkko, sunnuntai 17.11. klo.16.00

Festivaali huipentuu kerrassaan upeaan päätöskonserttiin: Tänä yönä en pelkää kulkea yli pimeän. Tämä valloittava, sisällöltään poikkitaiteellinen esitys on yhdistelmä konserttia, näyttämöteosta ja runotapahtumaa ja sen myötä lappeenrantalainen yleisö saa ainutkertaisen tilaisuuden nähdä ja kuulla rakastettua näyttelijälegendaa Seela Sellaa. Hänen rinnallaan esitykseen osallistuvat sopraano Pia Freund ja pianisti Kristian Attila. Esityksen musiikkina kuullaan Jean Sibeliuksen, Toivo Kuulan ja Leevi Madetojan sävellyksiä, ja runojen kautta äänen saavat Katri Vala, L.Onerva ja Aino Kallas. Paitsi runoja tulkitsee Seela Sella myös Aino Sibeliuksen ja Alma Kuulan kirjeitä, jotka kertovat 1900-luvun alun kuohunnasta ja tunnettujen taiteilijapariskuntien välisistä kohtaamisista.

Liput 20€/10€
Liput myynnissä: Lippu.fi