Etusivu/Meillä tapahtuu/Kaupungin tapahtumat/Ja Kitara Soi/Esiintyjät

Esiintyjät

Jyrki Myllärinen

Kitarataiteilija Jyrki Myllärinen syntyi Italiassa lähellä Napolia vuonna 1961. Lappeenrannassa lapsuutensa viettänyt Myllärinen aloitti viulunsoitolla musiikkiharrastuksensa kansankoulun musiikkiluokalla. Pian kuitenkin viulun rinnalle tuli kitara, jonka soiton opinnot veivät hänet takaisin synnyin seuduilleen Napoliin, Conservatorio S. Pietro a Majellaan, missä hän opiskeli vuosina 1979–1984 Francesco De Sanctisin oppilaana. Vuonna 1984 hän palasi takaisin Suomeen ja jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa erinomaisin arvosanoin Seppo Siiralan johdolla. 1991 ensikonserttinsa jälkeen Myllärinen siirtyi Sveitsiin jatkaakseen erinomaisesti edenneitä opintojaan italialaisen Oscar Ghialiglian mestariluokalla Baselin musiikkikorkeakoulussa. Solistinen jatkotutkinto oli vuorossa 1994 ja myöhemmin samana vuonna arvostetun Garganon kansainvälisen kitarakilpailun voitto Italiassa. 
Myllärinen on konsertoinut paljon ulkomailla, kuten eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvalloissa, sekä esiintynyt useissa maissa radiossa ja televisiossa. Suomessa hän on esiintynyt mm. useissa klassisen musiikin festivaaleilla ja toimii tänä vuonna jo kahdettakymmenettä kertaa Ja Kitara Soi-festivaalin taiteellisena johtajana.
 

Tuuli Lindeberg

Lahjakas sopraano Tuuli Lindeberg tunnetaan maamme eturivin barokinajan ja 1900–2000- lukujen vokaalimusiikin tulkitsijana. Esiintymisen ohella Tuuli opettaa barokin laulumusiikkia Viron Musiikki- ja teatteriakatemiassa Tallinnassa, sekä Sibelius-Akatemiassa, josta hän itsekin on valmistunut musiikin maisteriksi vuonna 2002. Kangasniemen laulukilpailussa, vuonna 2009 hän sijoittui upeasti toiseksi. Laulutaiteilija on esittänyt näyttämörooleja vuosien varrella mm. Suomen kansallisoopperassa, Ilmajoen musiikkijuhlilla, Suomen Kansallisteatterissa sekä lukuisissa vapaan kentän kamarioopperaproduktioissa. Vuoden 2021 alussa Lindeberg valittiin nykymusiikkifestivaali Musica nova Helsingin taiteelliseksi johtajaksi.

Rody van Gemert

Hollannissa vuonna 1972 syntynyt kitaristi, aloitti viulun soiton jo 5-vuotiaana ja teini-iässä musiikkiharrastuksiin tuli mukaan kitara. Myöhemmin vuosina 1991–1999, hän opiskeli klassista kitaran soittoa, Sweenlinckin-konservatoriossa Amsterdamissa, sekä vuosina 1998–2000 musiikkikorkeakoulussa Kölnissä. 2004 hän vietti useita kuukausia Elisabeth University of Music Hiroshimassa, Japanissa. Gemert toimii kitaransoiton opettajana Musiikkiopisto Avoniassa, sekä on esiintynyt monissa Euroopan maissa, ja mm. Meksikossa ja Japanissa. Lahjakas kitarataiteilija on luonut antiikin Kreikan musiikkiin pohjautuvan levyn.
 

Kekkonen-kvartetti

Vuonna 2011 perustettu Kekkonen-kvartetti on nimensä mukaisesti neljän lahjakkaan kitarataiteilijan muodostama kokonaisuus. Kvartetin omalaatuinen nimi on saanut inspiraationsa kaikkien aikojen suomalaiseen valtionpäämieheen Urho Kekkoseen liittyvistä hauskoista legendoista. Kvartetissa soittavat Ismo Eskelinen, Petri Kumela, Jyrki Myllärinen, sekä Otto Tolonen. Kiireisten kitaristien on vaikeaa saada aikataulut sopimaan yhteen, joten heidän esiintymisensä ovatkin harvinaista herkkua. Riemu yhdessä soittamisesta saa kuitenkin muusikot varaamaan aikaa, jotta pääsemme kuulemaan heidän taidokasta soittoaan. Alkuperäisestä kokoonpanosta poiketen Otto Tolonen joutuu valitettavasti jättämään konsertin väliin. Hänen paikkansa Ja Kitara Soi-festivaalin ajaksi täyttää Rody van Gemert.

Niku Martikainen

Nykyisin Lappeenrannan musiikkiopiston lehtorina toimiva Martikainen, aloitti musiikkiopintonsa itsekin samaisessa paikassa yhdeksänvuotiaana. Ensimmäisenä instrumenttinaan hänellä oli viulu, mutta yläasteiässä kitara vei miehen mennessään. Vuonna 1997 Martikainen aloitti kitaransoitin ammattiopinnot Juan Antonio Moron johdolla, Helsingin konservatoriossa ja keväällä 2001 hän valmistui kitaransoiton opettajaksi erinomaisin arvosanoin. Konservatoriossa opiskelun lisäksi Martikainen on osallistunut useille mestarikursseille. Martikainen on esiintynyt solistisesti, sekä kamarimuusikkona mm. Saksassa ja Norjassa, Kuhmon Tirando-kitarafestivaalilla, Hetan musiikkipäivillä, sekä Lemi-Lappeenranta musiikkijuhlilla. Martikainen on myös tehnyt yhteistyötä suomalaisten orkesterien kanssa, kantaesittäen Aki Yli-Salomäen kitarakonserton Lappeenrannan kaupunginorkesterin solistina ja Kamarisinfonian Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa.

Matti Saarinen

Matti Saarisen ensimmäinen instrumentti oli akustinen kitara ja vuonna 2004 hän valmistui Sibelius-Akatemian solistiselta osastolta, pääaineenaan klassinen kitara. Keväällä 2006 hän sai päätökseen jatkotutkinnon samasta aineesta Wienin yliopistossa. Sähkökitara tuli tutuksi jo nuorena erilaisissa kokoonpanoissa ja on kulkenut klassisen kitaran rinnalla toisena instrumenttina. Hänet tunnetaan ehkä parhaiten Grimsey-yhtyeestä, joka on perustettu vuonna 2015, Saarisen säveltämän musiikin ympärille. Saarinen vietti vuosia musiikin parissa Islannissa, jossa julkaisi ensimmäisen levynsä. Suomeen palattuaan hän aktivoitui julkaisurintamalla myös kotimaassa, kun toinen levy ilmestyi toukokuussa 2019.

 

Matti Saarinen esiintyy festivaalissa myös viime kesänä Helsingissä perustetun trionsa kanssa. Saarinen 2+1 maalaa oman persoonallisen näkemyksensä maailman tilasta 2021. Musiikilliset keskustelut käydään improvisoiden nykymusiin ja jazzin kielellä. Kitaristi Saarisen lisäksi triossa soittavat basisti Tuure Koski ja rumpali Kimmo Salminen.