Etusivu/Meillä tapahtuu/Kulttuuritapahtumat/Balettigaala/Historia

Historia

Balettigaalaa on järjestetty Lappeenrannassa jo vuodesta 2010 alkaen. Tutustu alta menneisiin gaaloihin!

Balettigaalan ohjelmistossa nähtiin sekä baletin klassikoita että uutta vahvaa koreografiaa ja modernia tulkintaa ja samalla läpileikkaus pohjoismaisen tanssin hienoimmista hetkistä. Päävieraina olivat Ruotsin Kuninkaallinen Baletti ja Suomen Kansallisbaletti.

 

Minna Tervamäki ja Nicholas Ziegler, Joutsenlampi 2, foto Stanislav Beljajevski

 Stockholm 59° North, Appartment 2, foto Stanislav Beljajevski
 South Bohemian Ballet, Couple, foto Stanislav Beljajevski
 Maria Baranova ja Sergei Upkin (Diana ja Akteon)2, foto Stanislav Beljajevski

Suomen kansallisbaletti

Vuonna 1922 perustettu Suomen kansallisbaletti on Suomen ainoa klassisen baletin ammattiryhmä. Sen ohjelmistoon Lappeenrannassa sisältyi kolme kokonaisuutta. Klassisista klassisimman Adagion Kenneth Greven uudistamasta Joutsenlammesta esittivät tähtitanssijat Minna Tervamäki ja Nicholas Ziegler. Kutkuttavaa komediaa ja yllättäviä käänteitä tanssin kenoin sisältävä The Sofa oli ote israelilaisen Itzik Galilin kokoillan teoksesta Through Nana’s Eyes. Lisäksi nähtiin koko katsomon hurmannut israelilaisen Ohad Naharinin teos Minus 7, jonka fyysinen ja vahvaan liikekieleen perustuva koreografia on luotu vuonna 2002 Ballet Gulbenkianille.

Ruotsin Kuninkaallinen baletti

Euroopan vanhimpiin balettiseurueisiin kuuluvan Ruotsin Kuninkaallisen baletin perusti kuningas Kustaa III vuonna 1771. Kiertueryhmä Stockholm 59°North perustettiin vuonna 1997 ja se koostuu Kuninkaallisen Baletin tanssijoista.

Etelä-Böömin baletti

Historiallinen barokkiteatteri Ceský Krumlovin kaupungissa Tsekissä on kotinäyttämönä Etelä-Böömin baletin tanssijoille, jotka esittivät Lappeenrannassa kaksi baletin taiteellisen johtajan, unkarilaissyntyisen Attila Egerházin tuoretta teosta: Duetot Nocturne baletista Kesäyön unelma ja Couple Elviksen musiikkiin.

Latvian kansallisbaletti

Riiasta saapui kaksi huippusolistia, Latvian Kansallisbaletin tähtitanssijat Elza Leimane ja Raimonds Martinovs, jotka esittivät Lappeenrannassa perinteikkään klassisen Pas d’esclave -numeron baletista Le Corsaire eli Merirosvo.

Maria Baranova ja Sergei Upkin

Hampurin maineikkaasta baletista Lappeenrannassa nähtiin suomalainen Maria Baranova, joka voitti vuonna 2009 Helsingin kansainvälisen balettikilpailun ensimmäisen palkinnon nuorten sarjassa ja saavutti ainoana eurooppalaisena finalistina nuorten sarjan kolmannen sijan Varnan kansainvälisessä balettikilpailussa. Lappeenrannassa hän esiintyi Viron Kansallisbaletin ensitanssijan, venäläissyntyisen Sergei Upkinin kanssa, joka on nimetty Vuoden tanssitaiteilijaksi Virossa. Lisäksi Maria Baranova esitti Varnan kilpailuohjelmistostaan Kitrin vaativan variaation baletista Don Quijote.

Esiintyjiä Balettigaalassa 2010 oli yhteensä kolmisenkymmentä.
Latvian kansallisbaletti ja Marian Uni, foto Stanislav Beljajevski
Who Cares photo Harri Rospu Olga Malinovskaya Sergei Upkin
Kiovan moderni baletti, foto Stanislav Beljajevski
Jorma Uotinen, foto Stanislav Beljajevski
Andrei Pisarev, foto Stanislav Beljajevski

Ohjelmistossa painottuivat upeat, koskettavat ja hauskat koreografiat. Mukaan mahtui teknisesti sekä vaativaa klassista balettia että kansainvälisissä kilpailuissa palkittuja modernin ilmaisun teoksia. Koreografi nimet olivat vaikuttavia, Petipasta Uotiseen, Balanchinesta Poklitaruun, Lightfoot/Leonista Zuskaan.

Pääesiintyjät Balettigaalassa 2011 tulivat Viron ja Latvian Kansallisbaleteista, ja Jorma Uotisen uskomaton Diiva kohtasi Lappeenrannan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä tähtiä myös Saksasta ja Ukrainasta.

Latvian Kansallisbaletti

esittäytyi Lappeenrannassa merkittävällä balettiteoksella Marian uni, jonka palkitun koreografian on luonut Prahan kansallisbaletin nykyinen johtaja Petr Zuska. Teos kertoo traagisen tarinan 1800-luvun italialaisesta ballerinasta Marie Taglionista, mutta tekee sen suorastaan hillittömän hauskasti!

Viron Kansallisbaletti

toi Lappeenrantaan tuulahduksen Broadwayn ja Manhattanin taikaa, sillä ohjelmassa oli ote suuren maestron George Balanchinen baletista Who Cares?. Tässä klassisen baletin taiturin teoksessa tanssitaan Fred Astairen ja Ginger Rogersin hengessä Gershwinin ikivihreiden sävelmien tahdittamana.

Kiovan Moderni Baletti

on herättänyt johtajansa Radu Poklitarun omannäköisillä teoksilla laajaa kiinnostusta eri puolilla maailmaa. Vahvalta klassiselta pohjalta, mutta modernilla lähestymistavalla syntynyttä koreografiaa ja huikeaa tanssia nähtiin mm. Varnan balettikilpailuissa parhaan koreografian palkinnon voittaneissa teoksissa Lullaby ja We dancing Pergolezi, esittäjinä Elena Dolgih ja Dmitri Kondratjuk.

Jorma Uotinen

vastikään 40-vuotistaiteilijajuhlaansa viettänyt suomalaisen tanssin suuri mies toi Lappeenrantaan oman upean koskettavan ja säihkyvän sooloteoksensa Diiva (La Diva).

Klassisinta balettia

huipputasolla edustivat pas-de-deux baletista Giselle, esittäjinään suomalaissyntyinen Maria Baranova ja ukrainalaissyntyinen Sasha Trusch, molemmat Hampurin Valtionoopperan baletista, sekä ukrainalainen Andrei Pisarev, joka esitti parinsa kanssa pas-de-deux´t baleteista Don Quijote ja Pariisin liekit.

Balettigaala toteutettiin NordicDance Makers Oy:n ja Lappeenrannan kaupungin yhteistyönä toisen kerran.

Rokkareita ja enkeleitä Lappeenrannan Balettigaalassa 2012.

Lappeenrannan Balettigaalan päävieras maineikas Prahan Kansallisteatterin baletti hyppäsi ulos balettitossuista suoraan kuusikymmentäluvun Rolling Stones -klassikoiden rytmeihin.

Mário Radačovskýn johtama nuori ja positiivisesti latautunut Bratislavan baletti Slovakiasta esitti Jiri Kylián koreografian Falling Angels. Tuulahduksen Atlantin takaa toi puolestaan arvostettu Bostonin baletti.

Elokuun viimeiseen viikonvaihteeseen ajoittuva Lappeenrannan Balettigaala oli järjestyksessään kolmas. Balettigaalan toteuttaa NordicDance Makers yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin kanssa kuten edellisinäkin vuosina.

 BG ROOSTER - Lenka Hrabovská - Foto Pavel Hejný_net.jpg

 BG_Lia Cirio photo Gene Schiavone_net.JPG


Superhitti Rooster

Prahan Kansallisteatterin baletti tarjosi Lappeenrannassa rokkia ja lauantai-illan huumaa The Rolling Stonesin musiikkiin perustuvassa teoksessa Rooster (Kukkopoika).

Brittikoreografi Christopher Brucen superhitti Rooster kymmenelle tanssijalle kiertää edelleenkin maailmaa, vaikka Bruce tekikin sen jo vuonna 1991 Geneven baletille. Teos on nähty ainakin kymmenen balettiryhmän ohjelmistossa ja vastaanotto on aina ollut innostunut.

Lappeenrannan Balettigaalan taiteellinen johtaja Juhani Teräsvuori pitää teoksen koreografiaa yhdistelmänä klassista ja modernia balettitekniikkaa.

– Koreografin mukaan liikekielessä on mukana myös aavistus aikakauden sosiaalisista tansseista ja ilmapiiristä. Lontoon ensi-illassa vuonna 1992 oli läsnä myös Rollareiden keulakuva Mick Jagger. Hän kehui teosta hienoksi ja ihastui koreografian liikekieleen, Teräsvuori kertoo.

Christopher Bruce toimi johtavan brittiläisen balettiryhmän Rambert Dance Companyn koreografina ja taiteellisena johtajana vuosina 1994–2002. Hän on luonut koreografioita myös monille muille huippuryhmille ja huomioitu kotimaassaan merkittävillä palkinnoilla ja arvonimillä.

Yllätyksellinen Falling Angels

Mestarikoreografi Jiri Kyliánin teoksen Falling Angels (Langenneet enkelit) esitti Lappeenrannan Balettigaalassa Mário Radačovskýn johtama nuori ja innostunut Bratislavan baletti Slovakiasta.

Juhani Teräsvuoren mukaan Bratislavan baletti pyrkii teknisesti korkeatasoiseen taiteelliseen tanssi-ilmaisuun.

– Jiri Kylián loi teoksensa Falling Angels vuonna 1989 kahdeksalle naistanssijalle osana suurempaa Mustien ja Valkoisten balettien kokoelmaansa. Teoksen maailma on yllätyksellinen ja ennalta arvaamaton. Afrikkalaiset rummut ja hallitusti liikkuvat tanssijat luovat energisen ja vangitsevan kokonaisuuden. Mestari Kyliánin tapaan teoksen teema on hyvin universaali ja liikekieli hiottua ja kaikesta turhasta riisuttua. Teos nivoo taiturimaisesti yhteen musiikin ja liikkeen, Teräsvuori arvioi.

Jiri Kylián syntyi Prahassa. Hän on luonut ainutkertaisen kansainvälisen uran koreografina. Hän työskenteli hollantilaisen huippuryhmän Nederlands Dans Theatren taiteellisena johtajana vuodesta 1975 aina vuoteen 1999. Tänä aikana Kylián luotsasi ryhmän maailmanmaineeseen niin koreografina kuin visionäärisenä johtajanakin. Hänen teoksiaan nähdään suurten balettitalojen ohjelmistoissa ympäri maailmaa. Hän on kiistattomasti yksi aikakautemme suurista mestareista.

Bratislavan baletin johtaja Mário Radačovský työskenteli pitkään itse Jiri Kyliánin johdolla Hollannin Tanssiteatterissa saaden näin oppinsa suoraan eurooppalaisen tanssin eliitiltä.

Muita makupaloja Balettigaalasta

Bostonin baletti on yksi Pohjois-Amerikan merkittävimmistä balettiseurueista. Sen suomalainen johtaja Mikko Nissinen saapui Lappeenrantaan tähtitanssijoidensa Lia Cirion ja James Whitesiden kanssa.

Mikko Nissinen on johtanut Bostonin balettia vuodesta 2001. Hieno ura tanssijana vei Nissisen aikoinaan Suomen Kansallisbaletista Hollannin Kansallisbaletin ja Baselin baletin kautta Yhdysvaltoihin San Fransisco Baletin ensitanssijaksi. Bostonin baletin johtajana Nissisellä on todellinen näköalapaikka kansainvälisessä balettimaailmassa.

Vuonna 2011 Balettigaalassa nähtiin Prahan Kansallisteatterin baletin johtajan Petr Zuskan teos Maria´s Dream (Marian Uni). Vuonna 2012 oli vuorossa herkkä ja hauska Déjà vu (Jo nähty) koreografin oman ryhmän esittämänä.

Lappeenrannan Balettigaalaan tuli tänä kesänä ensimmäistä kertaa myös loistava tähtipari Pietarista, Mihailovski-teatterin tanssijat Anastasia Lomatshenkova ja Mihail Sivakov. Lappeenrannassa he esittivät adagion baletista Tuhkimo ja taiturimaisen Talisman Pas de Deux´n.

Lappeenrannan kaupunki osallistuu Balettigaalan järjestelyihin tarjoamalla näyttämöksi kaupunginteatterin tilat sekä järjestämällä tarvittavan tekniikan. Lisäksi kaupunki osallistuu Balettigaalan markkinointiin ja tiedotukseen. Lappeenrannan Balettigaalan pääyhteistyökumppani vuonna 2012 oli Etelä-Saimaa. 


Rooster - Foto Pavel Hejný.jpg

Vuonna 2013 Lappeenrannan Balettigaala tanssi yleisön sydämiin tangon askelin ja suurin tuntein. ”Kuin tanssittuja novelleja” luonnehti taiteellinen johtaja Juhani Teräsvuori neljännen kerran Lappeenrannassa järjestettävän tapahtuman monipuolista ohjelmakokonaisuutta.

Tangon taikaa

Astor Piazzollan tuliset tangosävelmät siivittivät koreografi Hans van Manenin teosta 5 Tangos, jonka hän loi Hollannin Kansallisbaletille jo vuonna 1977. Mestarikoreografin yli 120 teoksen joukossa 5 Tangos on suosituimpia ja lukuisien balettiryhmien ohjelmistossa eri puolilla maailmaa.

Teoksen toi Lappeenrantaan Latvian Kansallisbaletti, missä teos sai ensi-iltansa helmikuussa 2013. Sen naispääroolissa vieraili tuolloin tähtiballerina Uljana Lopatkina Mariinski-teatterin baletista. Lappeenrantaan Latvian Kansallisbaletista saapui 14 tanssijan taitava solistiryhmä. Pari vuotta sitten latvialaiset hurmasivat lappeenrantalaisyleisönsä Petr Zuskan teoksella Marian Uni.

Suuria tunteita

Stuttgartin baletin ensitanssijan Evan McKien vierailu Pariisin Oopperan baletissa viime vuonna nosti ylistysten myrskyn. Hänen taiturimaista roolisuoritustaan Oneginina John Crankon samannimisessä baletissa kehuttiin vuoden sensaatioksi. Lappeenrannassa Evan McKie tulkitsi partnerinsa Myriam Simonin kanssa Onegin-baletin riipaisevan päätösdueton. Molemmat ovat Stuttgartin baletin ensitanssijoita.

Edith Piafin chansonit veivät intohimoisiin tunnelmiin ranskalaisittain. Jean-Sebastian Colau ja Itziar Mendizabal heittäytyivät tunteiden pyörteisiin Paul Chalmerin hurmaavassa koreografiassa Piaf à Deux. Jean-Sebastian Colau on tehnyt merkittävän uran muun muassa Pariisin oopperan baletissa ja Kanadan kansallisbaletissa. Mendizabal on Englannin Kuninkaallisen baletin ykkössolisti. Yhdessä he esiintyvät ympäri maailmaa.

Tunteet ryöpsähtelivät myös Suomen Kansallisbaletin tanssijakoreografi Juha Kirjosen teoksessa Angry Bird, jonka esitti Lappeenrannassa nuori suomalainen, Amerikan balettiteatterissa tanssiva Elina Miettinen.

Hollantilainen modernin tanssin huippuryhmä Introdans toi makupalana Lappeenrantaan ihastuttavan dueton Ohad Naharinin teoksesta Anaphase, jonka tunneskaala on leikittelevä ja hersyvän eroottinen.

Stravinskyn Kevätuhrin juhlavuosi ja Tero Saarisen Hunt

Tero Saarisen Hunt on noussut Stravinskin Kevätuhrin merkittävimpien nykytulkintojen joukkoon. Ylistävää palautetta yleisöltä ja kriitikoilta saanut teos syntyi Venetsian biennaalin tilausteoksena vuonna 2002 ja sitä on esitetty yli 150 kertaa 30 maassa. Tavaramerkikseen noussutta sooloaan Tero Saarinen tulkitsee vielä ainakin vuoden 2013 eli Kevätuhrin satavuotisjuhlavuoden ajan.

Lappeenrannan Balettigaala juhlisti ylpeänä Kevätuhrin juhlavuotta tällä mestariteoksella.

Lappeenrannan Balettigaalan esitykset olivat kaupunginteatterissa pe 23.8. klo 19.00 sekä lauantaina 24.8. klo 14.00 ja klo 19.00. Lappeenrannan Balettigaalan pääyhteistyökumppanit vuonna 2013 olivat Etelä-Saimaa ja Lappeenrannan Energia Oy sekä Cytomed. 

Lue Balettigaalan arvostelut:

Etelä-Saimaa 25.8.2013

– Taidokkaasta klassismista rokkaavaan Kevätuhriin

Balettigaala mediassa:

– Imatran lahja Lappeenrannalle (Etelä-Saimaa)
– Latvialaista baltettia Lappeenrannassa (Uutisvuoksi)
– Baletinystävien odotus palkittiin (Etelä-Saimaa)
– Balettigaalassa tanssin historiaa – Tero Saarinen jättää hyvästit Huntille (YLE)
– Karjalanpiirakka täkynä (Etelä-Saimaa)

Lue Balettigaalan arvostelut:

 

Dortmundin Baletti Joutsenlampi web.jpg
Dortmundin baletti, Joutsenlampi
Katya Khaniukova web.jpg
Katya Khaniukova

Lappeenrannan Balettigaalan viides kesä oli eurooppalaisen tanssin juhlaa. Luvassa oli sekä koreografien mestariteoksia että loistavia esiintyjiä Euroopan kiinnostavimmilta balettinäyttämöiltä, joilla on juuret vahvasti klassisessa traditiossa, mutta ilmaisu tätä päivää.

Balettigaalan taiteellinen johtaja Juhani Teräsvuori oli poiminut ohjelmakokonaisuuteen paljon Suomessa ennennäkemätöntäkin. Ensimmäistä kertaa oli luvassa myös uuden teoksen kantaesitys, maailmanensi-ilta.

Balettigaalan runsaudensarveen mahtui nykybaletin palkittuja teoksia, vahvaa tanssitekniikkaa, kiihkeitä välimerellisiä pyörteitä ja chansonien tunnelmia, mutta myös kansainvälisten balettikilpailujen voittajien huikeita klassisia virtuoosinumeroita. 

Balettia Saksasta ja Ranskasta itämaisin ja skandinaavisin vivahtein…

Saksan mielenkiintoisimmista balettiryhmistä Lappeenrannassa esittäytyy korkeatasoinen Dortmundin baletti, jolle sen kiinalainen johtaja Xin Peng Wang on luonut uusia tulkintoja klassikkobaleteista, mutta antanut tilaa myös nouseville kyvyille. Lappeenrannassa nähtiin ruotsalaisen koreografilupauksen Alexander Ekmanin hypnoottisen koskettava duetto teoksesta Cacti sekä iki-ihana kohtaus baletista Joutsenlampi.

Ranskalainen koreografimestari Roland Petit on viihdettä ja taidetta taitavasti yhdistelevä neoklassisen baletin suuri nimi. Hänen klassikkoteoksistaan nähtiin herkkä Thaïs Pas de Deux sekä sähäkkä duetto baletista Carmen esittäjinä jo viime vuonna ihastuttaneet Laurence Laffon ja Jean-Sébastien Colau Pariisista.

…Portugalista ja Tšekistä italialaisin, espanjalaisin ja ranskalaisin maustein…

Kohtaus italialaisen Mauro Bigonzettin koreografiasta Cantata vei katsojat sisilialaisen kansanmusiikin pyörteisiin. Sen esittäjät espanjalainen Carlos Pinillos ja portugalilainen Filipa de Castro ovat Portugalin kansallisbaletin tanssijoita. Pirilloksen vahva tekniikka ja intensiivinen ote yleisöön tulee ilmi myös hänen omassa koreografiassaan.
Tšekin kansallisbaletin johtajan, taiturimaisen tarinankertojakoreografin, Petr Zuskan palkittu duetto Les Bras de Mer kulki ranskalaisen chansonin tunnelmissa esittäjinään Tšekin kansallisbaletin tanssijat.

… ja klassisen baletin helmet Lontoosta ja Toulousesta poimien

Klassisen baletin virtuoosinumeroina nähtiin tänä vuonna kohtauksia sekä espanjalaishenkisestä baletista Paquita että itämaisen mystisestä baletista Le Corsaire eli Merirosvo. Näiden vaativien pas de deux -kohtausten esittäjiksi saapuivat ukrainalaissyntyinen Katya Khaniukova Englannin Kansallisbaletista ja Davit Galstyan Ballet du Capitolesta Toulousesta.

Maailman ensi-ilta ainutlaatuisena erikoismausteena

Lappeenrannan Balettigaalan kutsusta ohjelmassa nähtiin maailmanensi-iltana Brnon baletin johtajan, koreografi Mário Radačovskýn uutuusteos. Lappeenrannan Balettigaalalle maailmanensi-ilta oli uudenlainen erikoismauste ja kutkuttava tapaus. 

Järjestäjänä kaupunki NordicDance Makersin kanssa

Lappeenrannan Balettigaalan toteuttaa NordicDance Makers yhdessä Lappeenrannan kaupungin kanssa. Tapahtuman taiteellinen johtaja on kansainvälisesti arvostettu balettimestari Juhani Teräsvuori. Tapahtuman pääyhteistyökumppanit ovat Etelä-Saimaa, Lappeenrannan Energia Oy ja Cytomed Oy.

Lappeenrannan kaupunginteatterin muuton vuoksi yleensä elokuussa järjestetty Balettigaala saapui kaupunkiin jo kesäkuussa. Näytökset olivat perjantaina 12.6.2015 klo 19 ja lauantaina 13.6.2015 klo 14 ja 19 Lappeenrannan kaupunginteatterissa. 

Pääesiintyjänä hollantilainen Introdans

Pääesiintyjäksi saapui hollantilainen ryhmä Introdans, joka toi näyttämölle kaksi kokonaista teosta kahdelta vahvalta nykykoreografilta. Hans van Manen edustaa kokemusta ja tyylin taituria. Hän on vuosien varrella luonut yli 120 teosta, joita on nähty ainakin viidenkymmenen balettiryhmän ohjelmistossa ympäri maailmaa. Polish Pieces on yksi hänen käyntikorteistaan.

Espanjalainen Cayetano Soto on tuore tuttavuus huippukoreografien tähtikaartissa. Lappeenrannassa Soto myös esittäytyy ensimmäisen kerran pohjoismaissa. Maraschino Cherries on herkullinen cocktail maustettuna asiaankuuluvilla kirsikoilla.

Ryhmä kiertää jatkuvasti ympäri maailmaa ja on noussut hollantilaisen tanssin lähettilääksi ja on ollut mukana myös monilla kuninkaallisilla valtiovierailuilla. Introdans uskoo vahvasti tanssin erityislaatuiseen kieleen, joka puhuttelee kaikkia ihmisiä.

Klassikot ihastuttivat ja koskettivat

Tänä vuonna fokus oli aikaisempia vuosia vahvemmin myös suurissa balettiklassikoissa. Näimme balettirepertuaarin rakastetuimpia kohtauksia ja koimme suuria tunteita.

Illan aloitti Viron Kansallisbaletin ihana Alena Shkatula koskettavalla soololla Kuoleva Joutsen. Teoksen herkän, Camille Saint-Saënsin säveltämän musiikin esittivät soolosellisti Eeva-Maria Pykäläinen ja pianisti Ninni Niemi.

Alena esitti myös Prinsessa Ruususen huikean ja vaativan Grand Pas -numeron partnerinsa Denis Klimukin kanssa. Molemmat tanssijat ovat Viron Kansallisbaletin ensitanssijoita.

Joutsenlammen kolmannen näytöksen suuri kaksintanssi kutsui näyttämölle Boston Baletin ensitanssijat. Ashley Ellis mustana joutsenena ja Paulo Arrais prinssi Siegfridinä sytyttivät dramaattisen koreografian ja upean musiikin liekkeihin.

Unkarin Kansallisbaletista saapui Alexandra Kozmer partnerinaan myös unkarilainen, mutta Saksan Dresdenin Semper Oopperan baletissa tanssiva Istvan Simon. Istvan on Helsingin kansainvälisen balettikilpailun juniorisarjan voittaja vuodelta 2005. Heidän klassikkoteoksensa, gaalaohjelmistojen suosikki, Talisman Pas de deux tarjoaa lavan täydeltä ilotulitusta ja taituruutta.

Kaikki klassiset taitajamme esittivät myös uudempaa koreografiaa illan aikana.

Charmikas Davit Galstyan, Ballet du Capitolin ensitanssija Ranskan Toulousesta, nousi viime vuonna yleisön ja kriitikoiden suosikiksi. Hänen Les Bourgeois soolonsa Jacques Brelin musiikkiin nostaa takuuvarmasti tunnelman kattoon tänäkin vuonna. Davit on sekä taitava tanssija että karismaattinen tulkitsija.

MaraschinoCherriesCopyrightIntrodans_PhotoHansGerritsen_314x217.jpg

Maraschino Cherries, copyright Introdans,
photo: Hans Gerritsen
 

PolishPiecesCopyrightIntrodans_PhotoHansGerritsen 1_314x212.jpg

Polish Pieces, copyright Introdans,
photo: Hans Gerritsen


Balettigaalan näytökset järjestettiin 26. ja 27. elokuuta.

Balettigaalan taiteellinen johtaja Juhani Teräsvuori luonnehti Balettigaalan 2016 ohjelmistoa mielenkiintoiseksi, koskettavaksi ja osin sähköiseksi. Esityksissä nähtiin tanssin taituruutta elävän musiikin säestyksellä sekä viihdyttävää iloa. 

Balettigaala sai ohjelmistoonsa jälleen maailman ensi-illan. Tällä kertaa ensiesityksensä sai koreografian lisäksi myös musiikki. Maestro Iiro Rantala oli säveltänyt musiikin ensi-iltateokseen ja tuli sen myös itse esittämään. Koreografiasta vastasi Prahan kansallisbaletin taiteellinen johtaja ja arvostettu koreografi Petr Zuska

Ilmassa oli sähköä, kun Suomen kansainvälisesti arvostetuimpiin jazzmuusikoihin kuuluva pianovirtuoosi ja säveltäjä Iiro Rantala hyppäsi lavalle Prahan Kansallisbaletin tanssijoiden kanssa. Balettigaalan kansainväliseksi päävieraaksi saapui saksalainen Dortmundin Baletti. Myös heidän teoksessaan Cacti kuultiin elävää musiikkia.

Cacti eli Kaktus on monikerroksinen teos, jossa koreografia sukeltaa tanssijoiden pään sisään ja peilaa joskus hulvattomastikin tanssin eri ulottuvuuksia. Teos on noussut kansainväliseksi hitiksi ja se tarjoaa yleisölle niin iloa kuin viihdettäkin, mutta haastaa myös pohdiskelemaan, Juhani Teräsvuori kuvailee.

Cactin koreografi Alexander Ekman jatkoi ruotsalaisten nykykoreografien voittokulkua. Hänen teoksiaan nähdään ympäri maailmaa ja Cacti on jo ollut ainakin 15 balettiryhmän ohjelmistossa.

Toisena teoksena Dortmundin Baletti esitti William Forsythen ikisuosikin The Vertiginous Thrill of Exactitude. Teoksessa koreografi pukee Schubertin yhdeksännen sinfonian täydelliseen neoklassiseen muotoon ja eleganssiin. Koreografia tarjosi 11 vauhdikasta minuuttia silkkaa tanssin taituruutta.

William Forsythe on neoklassisen baletin uranuurtaja ja on merkittävällä tavalla, pitkällä urallaan, muovannut balettia kohti uutta vuosituhatta. Tämän teoksen hän on luonut kunnianosoituksena suurelle mestarille George Balanchinelle.

Jotain uutta, jotain vanhaa

Muita makupaloja tarjosi muun muassa Bostonin baletin tähtiballerina Misa Kuranaga klassisella ohjelmistolla sekä maailmalla menestyneimmän suomalaisen koreografin Jorma Elon koreografialla.
 
Tanssijat Emilia Vuorio ja Arthur Abram Brnon kansallisteatterin baletista Tsekistä esittivät dueton baletista Black and White. Koreografia oli Brnon baletin johtajan Mario Radacovskyn käsialaa.

Lisäksi tapasimme jälleen Portugalin Kansallisbaletin hurmaavat tanssijat Carlos Pinillosin ja Philipa de Castron.

Esitykset järjestettiin Lappeenrannan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 26.8.2016 klo 19 ja 27.8.2016 klo 14 ja klo 19. Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri sijaitsee kaupungin keskustassa, Kauppakeskus IsoKristiinan ylimmässä kerroksessa (Kaivokatu 5).

Lappeenrannan Balettigaalan järjestää NordicDance Makers yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin kanssa. Balettigaala järjestetään tänä vuonna seitsemättä kertaa.

Balettigaalan 2016 pääyhteistyökumppanit ovat Etelä-Saimaa ja Cytomed. Yhteistyössä ovat mukana myös Saksan Ulkoministeriö (Auswärtiges Amt) ja Goethe-Institut. Muut yhteistyökumppanit ovat: Auto-Suni Oy, Rakennusliike Evälahti Oy, Lappeenrannan Energia Oy, Port of Lappeenranta / Lappeenranta Free Zone ja Etelä-Karjalan Osuuskauppa.

Ohjelmisto Lappeenrannan Balettigaala 2016.pdf

 Cacti 2, kuva Dortmundin baletin arkisto.JPG
 Cacti, Dortmundin baletin arkisto
 Thrill, kuva Dortmundin baletin arkisto.JPG
 Thrill, Dortmundin baletin arkisto
 
BostonBallet_MisaKuranaga_MariusPetipa_TheSleepingBeauty-®RosalieO
BostonBallet_MisaKuranaga_MariusPetipa_TheSleepingBeauty-®RosalieO'Connor
Ohad Naharin decadance - soubor Baletu ND 2 - Foto Pavel Hejný.jpgBalettimaailman nuoret, kansainväliset tähdet saapuivat ilahduttamaan yleisöä. Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nautittiin myös palkituista, maailmankuuluista esityksistä.

Balettigaalan yleisölle ol luvassa klassisen baletin virtuoosimaisia huippuhetkiä, kun Englannin kansallisbaletin nuoret tähdet, hurmaava Katja Khaniukova ja sensaatio Cesar Corrales sykähdyttivät huikealla Le Corsairen Grand pas de deux -ohjelmanumerollaan.

Dredenin Semper-oopperan nuoret balettitähdet, palkittu István Simon ja Svetlana Gileva, puolestaan tarjoilivat yleisölle runollisen dueton lisäksi näyttävän Satanellan Grand pas de deux’n, jota myös Venetsian karnevaaliksi kutsutaan. Lappeenrantaan saapui myös Veronan Balettikilpailun modernin sarjan voittaja Sofia Cappelli, joka esitti Balettigaalassa kilpailukoreografiansa Poison. Esiintyminen ison yleisön edessä ja kovassa seurassa oli taatusti mahtava kokemus nuorelle italialaiselle tanssijalle.

Elämää ja kuolemaa käsiteltiin maailmankuulun koreografin Robert Northinteoksen Death and The Maiden (Tyttö ja Kuolema) loppukohtauksessa. Death and The Maiden on yksi Northin koskettavimmista teoksista. Balettigaalassa nähtiin teoksen riipaiseva loppukohtaus. Northin luotsaama Krefeld/Mönchengladbach -balettiryhmä vei myös suoraan Apache-tanssin pyörteisiin riemukkaalla Danse Apache -esityksellään. Tarjolla oli aikakautensa suosikkitanssia moderniin pakettiin sovitettuna.

Pariisilaisiin tunnelmiin ja 1900-luvun vaihteeseen yleisön kuljettivat Victoria Hay ja Alessandro Borghesani sekä Offenbachin musiikki. Satavuotiasta Suomeakin muistettiin, kun Ballet Finlandin taiteellinen johtaja Ville Valkonen esitti Sami Saikkosen vaikuttavan koreografian, Kullervo – hullun tanssi. Suomen Kansallisbaletin johtaja Kenneth Greve sen sijaan joutui perumaan esityksensä aikataulukiireiden vuoksi.

Balettigaalassa päästiin nauttimaan myös supersuositun Radiohead-yhtyeen musiikkiin perustuvasta, ympäri maailmaa esitetystä hittiteoksesta Radio and Juliet. Ensi-iltansa vuonna 2005 Mariborin baletissa Sloveniassa saanut teos on romanialaisen Edward Clugin käsialaa. Clug oli 2017 ehdolla baletin Oscariksi kutsutun Benois de la Danse -palkinnon saajaksi. Radio and Juliet on omanlaisensa ja nykyaikaan sijoittuva versio Shakespearen suuresta rakkaustarinasta Romeo ja Julia. Lappeenrantaan kohtauksia teoksesta tuli esittämään Romanian kansallisbaletti neljän tähtitanssijansa voimin. Ryhmän taiteellinen johtaja Renato Zanella johti aiemmin Wienin valtionbalettia. Hänen mukaansatempaavat Straussin valsseihin sovitetut koreografiansa ovat tuttuja suurelle yleisölle televisiossa esitetystä perinteikkäästä uudenvuoden konsertista.

Lappeenrannassa nähtiin lisäksi Balettigaalaa varten räätälöity Ohad Naharininkoreografia Deca Dance, joka esitteli koreografin hittiteosten parhaimpia paloja. Naharin on palkittu, legendaarinen israelilainen koreografi, jonka teokset ovat valloittaneet maailman. Balettigaalassa hänen luomustaan tulkitsi 20 tanssijan ryhmä Tšekin kansallisbaletista.

Kahdeksatta kertaa järjestettävän Balettigaalan kolmen näytöksen estradina toimi Lappeenrannan kaupunginteatterin suuri näyttämö perjantaina 25.8.2017 klo 19 ja lauantaina 26.8.2017 klo 14 ja 19.

Lappeenrannan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähtiin päävieraana  hollantilainen Introdans. Balettigaalan taiteellisen johtajan Juhani Teräsvuoren mukaan legendaarisen Hans van Manenin hykerryttävä duetto Black Cake -koreografiasta oli täynnä hilpeän dramaattista juhlatunnelmaa.

– Koreografimestari Jiří Kylián ”nostaa hattua” ja omistaa teoksen Chapeau Hollannin kuningattarelle ja hollantilaiselle tanssitaiteelle. Teoksessa nähdäänkin noin kaksikymmentä täydellistä kopiota kuningatar Beatrixin hattukokoelmasta. Musiikkina kuullaan muun muassa Princeä. Chapeau nähdään nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa.

– Nuoremman polven koreografivelhoja edustaa espanjalainen Cayetano Soto. Toisessa Introdansin kokonaisuudessa, Malasangressa, näyttämön täyttävätkin kiihkeästi sykkivät latinalaisrytmit, Teräsvuori kertoi vuoden 2018 Balettigaalan tiedotteessa.

Balettigaalaan saatiin vieraita lähinaapurista, kun Viron kansallisbaletin hurmaava Alena Shkatula ja hänen partnerinsa, Brnon baletin ensitanssija Ivan Popov saapuivat esittämään klassisen baletin rakastettuja kaksintansseja.

– Shkatula ja Popov lumoavat Joutsenlammen 2. näytöksen herkässä Adagiossa ja Pähkinänsärkijän Grand Pas de Deux -numerossa. Tähän numeroon meidät johdattavat Lappeenrannan tanssiopiston oppilaat kukkaisvalssilla, Teräsvuori sanoi.

Klassisen baletin loistoa jatkoivat Korean Universal-baletin tähdet Hyang-gee Hong ja Konstantin Novoselov. He esittivät Don Quijote -baletin vaativan 3. näytöksen Grand Pas de Deux'n  ja hurmaavan kuutamo-dueton korealaiseen kansantaruun perustuvasta baletista Shim Chung.

Balettigaalaan saapuivat Portugalin kansallisbaletin tähtitanssijat Filipa de Castro ja Carlos Pinillos, jotka herättelivät modernia latinalaissykettä flamenco-numerossaan.

– Hiukan toisenlaisiin moderneihin rytmeihin meidät vie parivaljakon esittämä Maurice Causey’n teos Clap! Clap!. Filipa ja Carlos ovat tuttuja jo aiemmilta vuosilta. He ovat karismaattisia ja valovoimaisia esiintyjiä, jotka kiertävät jatkuvasti gaalanäytöksissä ympäri maailmaa.

Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähtiin myös kotimaista osaamista, kun huippulupaus Kira Hilli esittää variaation Alberto Alonson Carmen Suite -koreografiasta. Juhani Teräsvuoren mukaan Hilli on matkalla kohti menestystä.

– Monet maineikkaat balettiryhmät ovat osoittaneet kiinnostusta nuorta superlahjakasta tanssijaa kohtaan. Hän on juuri valmistumassa Münchenin Balettiakatemiasta ja on saanut jo kiinnityksen ensi kaudeksi Hollannin kansallisbalettiin, Teräsvuori totesi keväällä 2018. 

Balettigaalan ansiosta Lappeenrannassa nähtiin elokuussa myös yksi Italian nuorista lupauksista, kun Veronan balettikilpailun tuleva voittaja saapui Balettigaalaan.

Balettigaalan 2018 pääyhteistyökumppanit olivat Etelä-Saimaa ja Cytomed Oy.