Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/ Wanhan Kaupungin Festiwaali valtaa linnoituksen ‒ to 28.7.‒su 31.7. tapahtuma-alue on suljettu liikenteeltä
21.7.2022

Wanhan Kaupungin Festiwaali valtaa linnoituksen ‒ to 28.7.‒su 31.7. tapahtuma-alue on suljettu liikenteeltä

Lappeenrannan linnoituksessa järjestetään heinäkuun viimeisenä viikonloppuna 29.‒31.8.2022 aivan uusi tapahtuma Wanhan Kaupungin Festiwaali. Kyseessä on 1700-luvun paikallishistoriaa elävöittävä monitaidefestivaali, jonka ohjelma koostuu muun muassa historiallisista markkinoista, musiikkiesityksistä sekä lukuisista näytöksistä ja luennoista.

Tapahtuma aiheuttaa alueella liikennejärjestelyitä osin jo tapahtuman rakentamisen aikana torstaista 28.7. alkaen, jolloin Kristiinankatu suljetaan yleiseltä ajoneuvoliikenteeltä Katariinan torin kohdalta Suvorovinkujalta Kehruuhuoneenkujalle. Tapahtuma-aikana pe 29.8. klo 12 alkaen, sunnuntai-iltapäivään klo 16 saakka alue on rajattu myös yleiseltä jalankululta, muilta kuin tapahtumavierailta.

Koko perheelle sopivaan tapahtumaan on vapaa pääsy alle 12‒vuotiaille lapsille sekä teeman mukaisesti tai kansallispukuun pukeutuneille henkilöille. Muille pääsymaksu tapahtumaan on 5 euroa.

Tapahtuman puuhamies ja tuottaja Ossi Välimäki toivoo ymmärrystä tapahtumasta johtuvien liikennejärjestelyjen suhteen.

  ‒ Tapahtuman aikana linnoituksen läpiajo ei ole mahdollista, mutta esimerkiksi alueen museoihin ja kahviloihin pääsee Kristiinankadun alku- tai loppupäästä. Tapahtuma-alueelle saavutaan lipunmyynnin kautta Kristiinankadun molemmista päistä, joko Kehruuhuoneen jälkeen tai ennen Katariinan toria.

Ohjelmassa kansanmusiikkia, äkseerausta ja 1700-luvun markkinatWKFest.jpg

Tapahtumaviikonlopun aikana linnoituksen alueella voi kokea aikahypyn 1700-luvulle. Wanhan Kaupungin Festiwaalin tuottaja Välimäki kertoo, että työryhmä pyrkii luomaan tapahtumakävijöille kokonaisvaltaisen tapahtumaelämyksen.

‒ Tapahtuman ytimessä on historialliset markkinat, mutta ohjelmassa on myös elävää musiikkia, katuesityksiä ja työnäytöksiä. Katariinan tori muuttuu juhlapihaksi, jossa on tarjolla ruokaa ja juomaa.

Tapahtumaan osallistuu noin 30 myyjää, joista osa pitää kojunsa yhteydessä työnäytöksiä.

‒ Myynnissä on muun muassa ruokaa ja ruokatuotteita, maataloustuotteita, luonnontuotteita, käsitöitä, koruja, vaatteita, tekstiilejä ja erilaisia puutuotteita. Tapahtuman Facebook-sivuilla on myyjäesittelyitä, joiden kautta myyjiin ja heidän tuotteisiinsa voi tutustua jo ennakkoon, vinkkaa tapahtuman tuottaja Ossi Välimäki.

Tapahtuma sekä viihdyttää että opettaa

‒ Kyseessä on niin sanottu historianelävöitystapahtuma, jonka viitekehys sijoittuu 1700-luvulle. Tuolloin etenkin linnoituksen alueella tapahtui paljon mielenkiintoisia asioita. Lappeenranta on ollut viipurilaisten vanha markkinapaikka sekä tervakaupan keskus, joka siirtyi hattujen sodan aikana Ruotsin vallan alta venäläisten hallintaan. Tätä tapahtumarikasta ajanjaksoa halutaan tuoda eläväksi tapahtuman kautta, kertoo Välimäki.

Tapahtuman teema näkyy markkinoiden lisäksi monipuolisessa ohjelmassa, joka on jo ennakkoon herättänyt kiinnostusta. Esimerkiksi barokkitanssin johdantokurssi on jo täynnä.

‒ Koko viikonlopun ajan ohjelmassa on muun muassa Uudenmaan karoliinien äkseeraus-, eli sulkeisharjoitusesityksiä. Juhlapihalla tunnelmaa luo elävä musiikki. Kansanmusiikin lisäksi lavalle nousee kymmenen vuoden keikkatauolta palaava lappeenrantalainen Battlelore, jonka sanoitukset kumpuavat J. R. R. Tolkienin tarinoista ja musiikki on sekoitus fantasia-, viikinki- ja power metallia, Välimäki luettelee.

WKFest on yksi Lappeenrannan kaupungin kumppanuustapahtumista

Tapahtumakokonaisuutta järjestää Wanhan Kaupungin Festiwaalin työryhmä, joka tekee yhteistyötä Kulttuuritila Nuijamies ry:n kanssa. Tapahtuman tärkeä yhteistyökumppani on myös Lappeenrannan kaupunki sekä tapahtumatekniikkaa toteuttava Talasmo Oy.

Yhteistyötä tehdään myös linnoituksen alueen toimijoiden sekä lukuisien markkinamyyjien ja käsityöläisten kanssa. Toiminta-avustuksia myöntävät organisaatiot sekä sponsorit ovat myös tärkeitä kumppaneita uudelle tapahtumalle.

Tavoitteena on tehdä tapahtumasta vuosittain toistuva perinne ja laajalti Suomessa tunnistettu festivaali. Lopputuloksen määrää kuitenkin paikalle saapuva yleisö. 

Festivaalin rakentaminen tyhjästä on hurja voimainponnistus, johon kuuluu runsaasti vapaaehtoistyötä. Toivomme yleisön löytävän tapahtumamme, jolloin kova työmme palkitaan, Välimäki kannustaa.

Wanhan Kaupungin Festiwaalia vietetään Lappeenrannan linnoituksen alueella pe 29.7.su 31.7.

Wanhan Kaupungin Festivaali

Lappeenrannan linnoituksessa

Pe 29.7. klo 12–20

La 30.7. klo 12–20

Su 31.7. klo 12–16

www.wkfest.fi