Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/Ahtisaari-päivillä pohditaan koulutuksen tulevaisuutta
3.11.2020

Ahtisaari-päivillä pohditaan koulutuksen tulevaisuutta

Lappeenranta on mukana isännöimässä konfliktinratkaisuun ja rauhanvälitykseen paneutuvia Ahtisaari-päiviä keskiviikkona 11.11.2020. Ahtisaari-päivät tarjoavat kouluille työkaluja rauhan rakentamiseen sekä alustan asiantuntijoiden keskusteluille koskien tulevaisuuden haasteita.

Ahtisaari-päivät juhlii tänä syksynä 10-vuotista taivaltaan suomalaisissa kouluissa teemalla ”Riidat ratkaistaan puhumalla”. Se on myös presidentti Martti Ahtisaaren perintö ja toive Suomen nuorille.

A-päivä banneri (1).png

Ahtisaari-päiviä on järjestetty marraskuussa Martin päivän tienoilla, joka vuosi eri kaupungissa ympäri Suomea. Päivät pitävät sisällään kouluvierailuja sekä yleisötilaisuuden. Tänä vuonna sekä kouluvierailut että yleisötilaisuus toteutetaan vallitsevan koronatilanteen vuoksi verkossa saman päivän aikana.

Rauhanvälitystä kouluihin

Suomalainen konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiative (CMI) järjestää Ahtisaari-päiviä yhteistyössä ulkoministeriön kanssa. Rauhannobelisti Martti Ahtisaari perusti järjestön presidenttikautensa jälkeen vuonna 2000. Nykyisin CMI on yksi maailman johtavista toimijoista alallaan.

Ahtisaari-päivien tarkoituksena on lisätä tietoa rauhanvälityksestä, riitojen ratkaisemisesta sekä sovinnon merkityksestä suomalaisissa yläkouluissa ja lukioissa. CMI tarjoaa kouluille rauhanvälityspaketin, jonka avulla syvennetään ymmärrystä väkivaltaisten konfliktien synnystä ja keinoista ratkaista niitä neuvottelun keinoin.  

Tänä vuonna CMI:n asiantuntijat ja nuoret rauhanlähettiläät Lennonit vierailevat lappeenrantalaisissa yläkouluissa ja lukioissa virtuaalisesti. Oppilaille pidetään rauhanvälitykseen ja CMI:n työhön keskittyviä oppitunteja, sekä puhutaan vuoropuhelun ja neuvottelutaitojen tärkeydestä.

Lappeenranta edustaa koulutuksella ja osaamisella

Illan webinaarissa kuullaan kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan tervehdys Lappeenrannasta, Suomen ilmastopääkaupungista sekä nähdään Lappeenranta-rapvideo, jonka takaa löytyy paikallinen nuori lahjakkuus Joel Puranen.

Lappeenranta on edustettuna myös webinaarin paneelikeskustelussa, jonka aihe onUusi aika vaatii uusia taitoja: Millaisia kansalaistaitoja nuoret tarvitsevat?”. Paneelissa Lappeenrantaa edustavat LUT-yliopiston professori Jaana Sandström sekä Sammonlahden koulun äidinkielen lehtori Laura Latja.

Paneelissa pureudutaan ajankohtaisiin teemoihin kuten digitalisaatio, ilmastonmuutos, globaali pandemia ja kiristynyt maailman tilanne. Suomalainen koulutus on maailman huippua, mutta miten se pystyy vastaamaan maailmalla jyllääviin suuriin muutoksiin ja isoihin kysymyksiin?

Lappeenrannan ollessa kasvava yliopistokaupunki, joka on saanut Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen UNICEFiltä, Ahtisaari-päivien teemat ovat kaupungille ja kaupungista löytyvälle osaamiselle erittäin sopivia.

Ilmoittaudu webinaariin seuraavan linkin kautta: https://www.lyyti.in/Ahtisaaripaiva10. Kaikille ilmoittautuneille lähetetään varsinainen webinaarilinkki 10.11.2020

Lisätiedot:

Annina Peltonen
Ahtisaari-päivien koordinaattori, CMI
annina.peltonen@cmi.fi

Ahtisaaripäivät.fi 

Lappeenranta-Ahtisaaripäivät