Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/Itä-Suomen museot suunnittelevat Suomen suurinta yhteisnäyttelyä
25.11.2019

Itä-Suomen museot suunnittelevat Suomen suurinta yhteisnäyttelyä

Itä-Suomen kaupungit Lappeenranta, Mikkeli, Kuopio, Joensuu ja Savonlinna sekä alueen maakuntaliitot tavoittelevat yhdessä Euroopan kulttuuripääkaupunki -titteliä Itä-Suomeen vuodeksi 2026. Hanke on edennyt Saimaa-ilmiö-nimellä ja kulttuuripääkaupunkititteliä haetaan Savonlinnan nimissä.

saimaailmio 370x246 (002).jpgOsana Saimaa-ilmiö 2026 -kulttuuripääkaupunkihanketta Itä-Suomen museot ovat päättäneet toteuttaa yhteistuotantona Saimaa-ilmiö – Suomen suurin näyttely -kokonaisuuden. Näyttelyn suuruus tulee sen pitkästä ajallisesta kestosta, näyttelyn jakautumisesta neljän maakunnan eri museoihin sekä laajasta näkyvyydestä verkossa.

Lisäksi ensi vuoden alusta valtakunnalliseen Finna-hakupalveluun rakennetaan Itä-Suomen museoiden yhteinen Saimaa-ilmiö Finna, joka sisältää alueen museoiden digitaaliset aineistot ja kokoelmat. Alueen runsas kokoelmatarjonta saadaan siten laajasti esiin verkkonäkyvyydellä.

Saimaa-ilmiön tavoitteena on kehittää ja lisätä ylimaakunnallista yhteistyötä. Kulttuuri nähdään alueen vahvuutena sekä elinvoimatekijänä, minkä vuoksi sen asemaa halutaan vahvistaa, laajentaa ja tehdä näkyväksi yhteisellä imago- ja kehittämistyöllä. Yhteistyön syventäminen on Joensuun kaupungin kulttuurijohtajan ja Saimaa-ilmiön valmisteluryhmän puheenjohtajan Sari Kaasisen mukaan yksi hankkeen hienoimmista asioista.

- Saimaa-ilmiössä on hienoa, että ajatellaan isommin ja laajemmin, sillä yhdessä olemme paljon enemmän

Avoin kutsu: tervetuloa Saimaa-ilmiö iltapäiväkahveille

Keskiviikkona 27.11. klo 16.15–18 Kulttuuritila Nuijamiehessä pidetään kaikille avoin info- ja ideointitilaisuus Saimaa-ilmiö-hankkeesta.

Kulttuuritila Nuijamiehessä järjestettävässä iltapäivätilaisuudessa esitellään hanketta sekä kulttuuripääkaupunkivuoden teemoja. Tilaisuudessa kuullaan myös Lappeenrannan kaupunginorkesterin intendentiltä Milko Vesalaiselta Itä-Suomen orkestereiden yhteistyöstä. Tilaisuus on avoin kaikille.

Lisätietoa Saimaa-ilmiö –iltapäiväkahveista Facebook-tapahtumasta.
Lisätietoa Saimaa-ilmiö-hankkeesta

Lisätietoa:

Sari Kaasinen, kulttuurijohtaja, Saimaa-ilmiön ylimaakunnallisen Sillanrakentajat -valmistelutiimin puheenjohtaja
Joensuun kaupunki
sari.kaasinen@joensuu.fi, 050 302 0563

Anu-Anette Varho, koordinaattori
Kulttuurista elinvoimaa Järvi-Suomeen - Savonlinna Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026
anu-anette.varho@esavo.fi, 040 548 4658