Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/Kantaesityksensä saava Pim pom, Manu Mäyräkoira on lämminhenkinen lastennäytelmä, joka antaa näkökulmia kahdessa eri kodissa asumiseen
23.11.2023

Kantaesityksensä saava Pim pom, Manu Mäyräkoira on lämminhenkinen lastennäytelmä, joka antaa näkökulmia kahdessa eri kodissa asumiseen

Lappeenrannan kaupunginteatterin syyskauden viimeisenä ensiesityksenä nähdään lauantaina 25.11.2023 klo 11 Volter Putron näytelmä Pim Pom, Manu Mäyräkoira. Kantaesityksensä saava näytelmä kertoo Manu Mäyräkoirasta, pehmolelusta, joka asuu 6-vuotiaan Väinön kanssa vuoroviikoin kahdessa eri kodissa. Sympaattinen, musisointia sisältävä esitys sopii myös perheen pienimmille, ja antaa näkökulmaa kahdessa eri kodissa asumiseen.

Pim Pom, Manu Mäyräkoira -esityksen on käsikirjoittanut ja esitykseksi luonut Volter Putro. Putro kertoo, että idea näytelmään syntyi yllättävän nopeasti sen jälkeen, kun hän oli keskustellut Lappeenrannan kaupunginteatterin johtajan Helka-Maria Kinnusen kanssa lastennäytelmän toteuttamisesta.

– Idea tuli omien kokemusteni lisäksi kahdeksanvuotiaan bonuspoikani elämästä ja hänen mukanaan kulkevasta husky-pehmolelukoirasta, Putro kertoo. 

Näytelmässä Manu Mäyräkoira kulkee Vauhtikujan ja Pumpulikadun väliä ja pohtii kodin merkitystä. Putro kertoo, että esitys ja sen sanoma sopivat kaikille.

– Näytelmä pohtii etenkin sitä, mitä koti tarkoittaa ja mistä kaikesta se koostuu. Itselleni se tarkoittaa esimerkiksi ihmisiä, asioita ja paikkoja, jotka ovat minulle turvallisia ja tärkeitä. Se on kombo erilaisia asioita, jotka tekevät minut ja sen mitä olen, Putro luonnehtii.

Putron mukaan universaali pohdinta siitä, mitä koti on, ei liity pelkästään seiniin tai kodissa asuviin ihmisiin, vaan voi tarkoittaa yllättäviäkin tahoja, joiden parista koti löytyy.

– Itseni kohdalla kyse ei ole ollut pelkästään omista vanhemmistani, vaan puolisostani, kummitädistä, isoäidistä, siskosta. Saattaa olla yllättäviäkin tahoja, jotka ovat luoneet turvallisuuden tunnetta. Siihen näytelmän ajatuskin perustuu, että lapsilla voi olla monta turvallista kotia. Ja kunhan on yksi hyvä, niin sekin riittää, Putro täsmentää.  

Putro kertoo, että myös hän on lapsena asunut vuoroviikoin vanhempiensa luona ja koki tärkeäksi tehdä lastennäytelmän, jolla on merkityksellinen sanoma ja josta hänellä itsellään on kerrottavaa ja kokemusta.  

– Monet lapset elävät kahden kodin elämää. Halusin lähestyä aihetta positiivisuuden ja normin kautta, koska oma kokemukseni on, että esimerkiksi lastenkirjallisuudessa perhe- ja kotinäkökulma on melko kapea.

Esityksen musiikin on säveltänyt, soittanut ja äänittänyt Volter Putro. Esityksissä osa musiikista tulee nauhalta, mutta luvassa on myös livemusiikkia. Näytelmän skenografia ja Manu Mäyräkoira -pehmolelu ovat Mimmi Resmanin käsialaa. Pienessä työryhmässä koeyleisön rooli on ollut merkittävä.

– Koeyleisöä olen pyytänyt mukaan jo varhaisessa vaiheessa antamaan näkökulmia siitä, mikä toimii, mikä on tylsää ja mitä voisi olla lisää, tai mikä ehkä voisi lasten mielestä olla hauskaa, teoksen ohjaava ja näyttelevä Putro kuvailee.

Pim, Pom Manu Mäyräkoira -esityksen voi tilata myös kouluun tai päiväkotiin. Pim pom, Manu Mäyräkoira -esityksiä on Lappeenrannan kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä joulukuussa ja loppukeväällä 2024.

PIM POM, MANU MÄYRÄKOIRA
Ensi-ilta 25.11.2023 klo 11
Pienellä näyttämöllä

Käsikirjoitus, musiikki, ohjaus ja esiintyjä: Volter Putro
Skenografia ja Manu Mäyräkoira: Mimmi Resman
Äänet: Ville Lapakko
Valot: Topi Jukka
Järjestäjä: Jani Kassinen
Ovikellot: Eppu Pastinen
Kuvat: Aki Loponen

Kuvapankki: lappeenranta.kuvat.fi

Teos on toteutettu Lappeenrannan kaupunginteatterin pajassa, tarpeistossa, ompelimossa ja kampaamossa.

Kiitokset: Paavon Husky ideasta, Jani Pola sointumerkeistä, joita ei tarvittukaan, Laura Neuvonen tuesta ja koeyleisöt palautteista!

 

Liput ja lisätiedot