Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/Kesän tapahtumat täyttävät Lappeenrannan torit – luvassa musiikkia, vedyn synttärit ja historiallisten markkinoiden tunnelmaa
9.6.2022

Kesän tapahtumat täyttävät Lappeenrannan torit – luvassa musiikkia, vedyn synttärit ja historiallisten markkinoiden tunnelmaa

Lappeenrannan kesä on täynnä erilaisia markkinoita ja toritapahtumia. Kauniista kesäpäivistä voikin nauttia erilaisissa toritapahtumissa lähes päivittäin. Tarjolla on perinteisten torielämysten lisäksi muun muassa vedyn syntymäpäiväjuhlat, live-musiikkia, teemapäiviä sekä kirjava kattaus erilaisia tapahtumia ja esityksiä.Ihmisiä ja kojuja Lappeenrannan Kauppatorilla.

Satamatori tarjoaa ohjelmaa kaiken ikäisille läpi kesän

Satamatorilla palvelevat perinteiset vety-, jäätelö- ja kahvikojut ovat jälleen avoinna ja tarjoilemassa herkkuja kesäkansalle. Nykyään Satamatorin kojujen valikoima on laaja, ja lihapiirakatkin on mahdollista saada kasvisversiona tai gluteenittomana.

Kevyttä lounasta kaipaava voi nautiskella salaatin aurinkoisessa satamassa, ja makeannälkäiset voivat herkutella vohvelilla tai jäätelöllä. Sataman ravintolalaivat tarjoavat virvokkeita janoisille, ja Satamatorilta on mahdollisuus ostaa niin kotimaisia marjoja ja herneitä kuin metrilakuakin.

Kojujen lisäksi Satamatorilla on ohjelmaa ja elävää musiikkia läpi kesän.

‒ Kesän aikana eri puolilla Lappeenrantaa kuullaan yli 80 kesäkonserttia ja luvassa on myös useita teemailtoja. Pelkästään Satamatorilla nähdään yli 40 esiintyjää, kuten Tanssiorkesteri Saimaa, Rokki Veijarit, Kanteletrio Kaarnankuoret ja Bilebändi Popcover. Niin konserttien määrä kuin kirjokin siis on laaja, kaupungin tapahtumatuottaja Karri Heino kertoo.

Luvassa on myös lukuisia teemailtoja ja tapahtumia kaiken ikäisille: Satamatorilla järjestetään esimerkiksi paritanssiperjantai, DJ-ilta sekä metallimusiikille omistettu bändi-ilta. Perheen pienimmillekin järjestetään oma lastenmusiikkikonsertti, jossa he pääsevät tapaamaan muun muassa paikallisen satuhahmoduon Herra Kivisen Puutarhatontut.

Kansainväliset Suurmarkkinat ilahduttavat 30.6.–3.7. Satamatorilla lappeenrantalaisia. Markkinoilla voi maistella autenttista ruokaa yli 30 eri maasta sekä ihastella erilaisia käsitöitä ja taideteoksia tai käydä lasten tivolissa.

Kauppatorilla juhlitaan paikallista ruokakulttuuria

Lappeenrannan kauppatorilla tapahtuu koko kesän ajan. Suuret kuukausimarkkinat järjestetään joka kuukauden toinen lauantai aina lokakuuhun saakka. Kuukausimarkkinoilta voi löytää normaalia laajemman valikoiman muun muassa tuoreita sesonkituotteita, paikallisia käsitöitä ja tekstiilejä. Kuukausimarkkinoiden yhteydessä voi päästä nauttimaan live-musiikista, kun erilaiset esiintyjät valloittavat Kauppatorin lähes joka lauantai.

Kesällä toriviikonlopun voi päättää tekemällä löytöjä tai myymällä itselleen tarpeettomia tavaroita kesän sunnuntaikirppiksillä. Torihankintoja voi tehdä kesällä myös Kauppatorin iltatoreilta, jolloin myyjät ovat paikalla klo 14‒18.

Lauantaina 18.6. Kauppatorilla juhlistetaan lappeenrantalaisen paikallisherkun syntymäpäivää – vety täyttää juhannusviikolla 60 vuotta. Vety 60 v. -juhlaan voi tulla nauttimaan muun muassa erilaisista esityksistä, yhteislaulusta ja jopa saunomisesta. Ohjelmassa on myös vetyaiheisia pelejä ja leikkejä kuten munankuljetuskisa ja lapsille kasvomaalausta.  

Mikäli vetysormet jo syyhyävät, voi juhlaan ottaa varaslähdön jo torstaina 16.6. klo 13, kun Antti Hyyrynen ja Jouni Hynynen esiintyvät juhlan kunniaksi Kauppatorilla muutaman kappaleen verran.

Kesän lopussa 20.8. Kauppatorilla järjestetään paikallinen ruokatori. Tapahtuman yhtenä tavoitteena on tuoda esille paikallista ruoka- ja elintarvikeosaamista. Asukkaat pääsevät tapaamaan tuottajia kasvotusten ja ostamaan lähiruokaa ilman välikäsiä.

‒ Ruokatorin idea lähti siitä, että lähiruoka on nyt trendikästä, kertoo torivalvoja Marja Kultanen.

Myös Joutsenon ja Lauritsalan torit ovat auki läpi kesän. Idyllisellä Joutsenon torilla on mahdollisuus kuulla kesäkonsertteja joka torstai markkinapäivän yhteydessä. Esiintyjät aloittavat klo 11 ja lavalla nähdään muun muassa Väinö Honkanen ja Valtio, Duo Melodia ja Retrotune.

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Wanhan Kaupungin Festiwaali elävöittää Lappeenrannan historiaa

Lappeenrannassa on luvassa myös historiallisen markkinapaikan tunnelmaa, kun heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Linnoituksessa järjestetään uusi tapahtuma Wanhan Kaupungin Festiwaali.

Tapahtuman tuottaja Ossi Välimäen mukaan tapahtuman historiallinen viitekehys sijoittuu 1700-luvulle, sillä tuolloin alueella tapahtui paljon mielenkiintoisia asioita.

‒ Niin sanotun Vanhan Suomen alueeseen sisältyneellä Lappeenrannan linnoitusalueella näkyy yhä edelleen paljon merkkejä menneistä ajoista ja elämästä, Välimäki selventää.

Historiallisten markkinoiden lisäksi yleisö pääsee seuraamaan jännittävää ohjelmaa koko viikonlopun ajan.

‒ Tapahtumassa voi nähdä lukuisia historiallisia esityksiä: yleisö voi katsella muun muassa ritarien kaksintaisteluita tai historiallista sotaratsastusta. Luvassa on myös barokkitanssin johdantokurssi, sekä tietysti elävää musiikkia ja ruokaa ja juomaa tarjoileva juhlapiha.

‒ Tiedonnälkäiset pääsevät kuulemaan historioitsija Jyrki Paaskosken sekä tutkija Antti Räihän luentoja. Perheen pienimmät voivat tutkia taikametsää tai leikkiä ja laulaa Meena Menninkäisen kanssa, Välimäki kertoo.

Tapahtuman järjestäjät kannustavat festivaalikansaa pukeutumaan teeman mukaisesti. Kansallispukuun tai 1700-luvun tyylisesti pukeutuneet pääsevät tapahtumaan veloituksetta. Sisäänpääsy on ilmainen myös alle 12-vuotiaille.

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupungin tapahtumatuottaja Karri Heino
karri.heino(a)lappeenranta.fi, puh. 040 637 1779 (Tavoitettavissa 18.6. saakka)

Tarkempia tietoja kesän tapahtumista: https://tapahtumat.lappeenranta.fi/fi-FI

Torivalvoja Marja Kultanen
marja.kultanen(a)lappeenranta.fi, puh. 0400 658 291