Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/Lappeenrannan Kaunis Veera -patsas herää henkiin – Veera kertoo tarinan virtuaalisesti kolmella eri kielellä
30.4.2021

Lappeenrannan Kaunis Veera -patsas herää henkiin – Veera kertoo tarinan virtuaalisesti kolmella eri kielellä

Kaunis Veera -patsas on tervehtinyt asukkaita ja Lappeenrannan satamaan saapuvia matkailijoita elokuusta 2020 alkaen. Patsas herää nyt myös henkiin, ja äänensä löytäneen Veeran tarinan pääsee kuulemaan lisätyn todellisuuden mobiilisovelluksen Arilynin kautta. Sovelluksen lataaminen ja tarinan kuunteleminen on maksutonta.

Kaunis Veera patsas_kuva Lappeenrannan kaupunki 400x400.jpegLappeenrannan kaupungin matkailuneuvoja Päivi Aaltonen keksi idean puhuvasta Kauniista Veerasta, kun hän kuuli lisätyn todellisuuden tarjoamista mahdollisuuksista.

– Projekti on ollut mielenkiintoinen ja erityisesti ainutlaatuinen, sillä onhan tämä ensimmäinen puhuva patsas Lappeenrannassa. Toivomme puhuvan Veeran tuottavan iloa asukkaille ja matkailijoille.

Veeran kertoman tarinan on kirjoittanut Lappeenrannan kaupunginteatterin entinen johtaja Helena Anttonen, ja lisätyn todellisuuden toteutuksesta vastaa graafikko ja Arilyn-osaaja Waltteri Kivelä.

Kaunis Veera haastelee asiansa suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Päivi Aaltonen ja hänen kollegansa Natalja Zeleznjakova antoivat äänensä Veeralle.

– Yritimme Nataljan kanssa samaistua Veeran hahmoon, ja harjoittelimme tekstiä useampaan otteeseen ennen kuin menimme studioon nauhoittamaan äänet. Se oli ikimuistoinen hetki.

– Voin ainakin omasta puolestani sanoa, että paluumuuttajana samaistuin Veeran tarinaan. Heti kun näin käsikirjoituksen, ajattelin, että täällähän minäkin Veeran tapaan nyt olen monen mutkan kautta, Aaltonen hymyilee.

Kotkalaisen kuvanveistäjän Markku Hirvelän Kaunis Veera -patsaan hahmo on syntynyt Tatu Pekkarisen laulelman ja sen pohjalta Ville Salmisen vuonna 1950 ohjaaman elokuvan Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta -tarinaan perustuen.

Veistoksen tilasi lappeenrantalainen liikemies Ossi Vilhu, ja kaupunki otti lahjoituksen vastaan 7.8.2020 tarinan syntysijoilla Saimaan rannalla, Lappeenrannan satamaan vievällä lehmuskujalla.

Näin pääset kuulemaan Kauniin Veeran kertomuksen

1. Lataa maksuton Arilyn-sovellus puhelimeesi Google Play Kaupasta tai Apple App Storesta.
2. Lähde ihailemaan Kaunis Veera -patsasta Lappeenrannan satamaan, osoita Arilyn-sovelluksella patsaan läheisyydessä olevaa Kaunis Veera -ohjekylttiä. Sovellus skannaa kyltissä olevan pyöreän kuvan.
3. Katso ja kuuntele Veeran kertomus.

Ohjeet löytyvät myös patsaan läheisyydestä.

Kauniin Veeran saa puhumaan myös verkon kautta. Klikkaa itsesi VisitLappeenrannan Kaunis Veera -sivulle ja osoita Arilyn-sovelluksella siellä sijaitsevaa pyöreää kuvaa.

Samalla verkkosivulla on myös tarkempaa tietoa Kauniista Veerasta ja patsaasta.

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupungin matkailuneuvonta,
puh. 05 667 788, lappeenranta(at)gosaimaa.com