Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/Lappeenrannan Keskuspuistoon rakentuva Loistopuisto kannustaa kaikkia näkymään pimeässä
31.10.2022

Lappeenrannan Keskuspuistoon rakentuva Loistopuisto kannustaa kaikkia näkymään pimeässä

Hienoa hehkua loppuvuoteen luova Loistopuisto rakentuu jälleen marraskuun puolivälissä Lappeenrannan Keskuspuistoon eli Kirkkopuistoon.

Loistopuisto rakennetaan Lappeenrantaan nyt kolmannen kerran. Tänä vuonna puiston teemana on Loista pimeässäLönnrotin koulun oppilaiden rautalanka perhoset ja sudenkorennot 2021 kuvakrediitti Tiinalotta Särmölä.jpg

Puistoa on tänäkin vuonna ollut ideoimassa ja rakentamassa UV-taiteen asiantuntija sekä uranuurtaja, kuvataiteilija (AMK) Tiinalotta Särmölä. Hän on Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun UV-taidetyöpajojen ohjaaja.

Loistopuiston valoteosten tekemiseen osallistuu Särmölän ohjauksessa Metkun UV-työpajoissa olevia lapsia: muun muassa Skinnarilan koulun 1.–4.-luokkalaiset sekä Etelä-Karjalan kansalaisopiston Luumäen taiteen perusopetuksen ja Lappeenrannan kuvataidekoulun oppilaita.

Esille tulee viime vuodelta myös Luumäen taiteen perusopetuksen ja Lönnrotin koulun oppilaiden UV-teoksia, jotka on tuunattu uudenlaisiksi kokonaisuuksiksi. Lisäksi Lappeenrannan kuvataidekoulun oppilaat tekevät puistoon lumihiutaleaiheisia UV-teoksia sekä ison UV-salon.

– Loistopuiston teosten tekoon osallistuu tänä vuonna lähemmäs pari sataa lasta, Särmölä kertoo.

Loistopuistosta voi ottaa heijastimen mukaansa

Taiteen perusopetuksen toukat kerälle kiertyneenä kuvakrediitti Tiinalotta Särmölä.jpgUutta tämänvuotisessa Loistopuistossa on se, että puistoon ripustetaan Metkun UV-työpajoissa toteutettuja sudenkorentoheijastimia, jotka loistavat sekä UV-valossa että tavallisesti pimeässä heijastinkäytössä.

– Loistopuistossa kävijä saa myös ottaa heijastimen puistosta itselleen mukaan, jotta näkyisi pimeässä. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lappeenrannan yhdistykseltä on tulossa puistoon myös heijastinpuu, johon voi tuoda omia heijastimia ja ottaa siitä itselle mukaansa heijastimen, kertoo Särmölä.

Loistopuisto pystytetään Lappeenrannan Keskuspuistoon Metkat Lapsen oikeuksien viikolla, ja Loistopuiston valot syttyvät keskiviikkona 16.11.2022. Loistopuiston lumosta ehtii nauttimaan, sillä puisto puretaan vasta vuodenvaihteen jälkeen.

– Toivon, että Loistopuisto tuo iloa ja valoa pimeneviin iltoihin sekä uudenlaisia taide-elämyksiä ja haltioitumisen kokemuksia vierailijoilleen. Tärkeänä pidän sitä, että kaikki lapset ja aikuiset näkyvät turvallisesti pimeässä, joten toivon, että niin UV-heijastimet kuin tavallisetkin heijastimet löytävät puistosta itselleen uuden omistajan ja käyttäjän, Särmölä sanoo.

Oppilaiden tekemät valoteokset keräävät kehuja

Loistopuiston toteuttamisen mahdollistavat Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metku ja Lappeenrannan kaupungin tapahtumapalvelut.

– Metku on koristellut Keskuspuistoa lasten tekemällä taiteella Lapsen oikeuksien päivänä ja Metkat-lastenkulttuuriviikolla aina marraskuussa. Loistopuisto on ollut luonteva jatke tälle kymmenvuotiselle perinteelle. Metku vastaa suunnittelusta yhdessä muiden toimijoiden kanssa ja vastaa osasta kustannuksista, Tiinalotta Särmölä kertoo.

Kaupungin tapahtumapalvelut osallistuu Loistopuiston valaisuun ja teoskokonaisuuden pystyttämiseen yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Loistopuistolla halutaan muistuttaa, että julkiset tilat ovat kaikkien kaupunkilaisten, myös lasten.

– Dekoraatiolla ja taiteellaan lapset huomioivat oman ympäristönsä ja tekevät siitä viihtyisän. Metkun tavoite onkin lisätä lasten ja nuorten tekemää taidetta kaikessa kaupunkisuunnittelussa, kertoo Metkun toiminnanjohtaja Minna Pirilä-Martti.

Loistopuisto on herättänyt ihastusta Lappeenrannassa jo aiempina vuosina.

– Palaute on ollut positiivista ja oppilaiden työpajoissa tekemiä teoksia on kehuttu kovin. Ihmiset ovat kertoneet, että on kiva, että järjestetään tällainen puisto tai tapahtuma lapsille. Paljon on minulle tullut myös kyselyjä tekniikasta ja UV-taiteen tekemisestä, Tiinalotta Särmölä sanoo.

Lisätietoja:

Tiinalotta Särmölä, kuvataiteilija (AMK)
Metkun UV-taidetyöpajojen ohjaaja
050 340 7670, tiinalotta.sarmola@gmail.com

Minna Pirilä-Martti, toiminnanjohtaja
Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metku, Lappeenrannan kaupunki
040 187 4331, minna.pirila-martti@lappeenranta.fi

Hanne Ronkanen, rehtori
Lappeenrannan kuvataidekoulu
044 223 2909, hanne.ronkanen@lprkuvataidekoulu.fi

Karri Heino, tapahtumatuottaja
Lappeenrannan kaupunki
040 637 1779, karri.heino@lappeenranta.fi

Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metku (lastenmetku.fi)