Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/Lappeenrannan kaupunginteatterin dystopia Viimeinen Atlantis on kaunis kuvaus romahtavasta maailmasta
22.11.2022

Lappeenrannan kaupunginteatterin dystopia Viimeinen Atlantis on kaunis kuvaus romahtavasta maailmasta

Millainen on Stam1na-yhtyeen metallimusiikkialbumista romaaniksi muotoutuneen Viimeisen Atlantiksen teatteriversio? Se nähdään Viimeinen Atlantis -näytelmän maailman kantaesityksen ensi-illassa Lappeenrannan kaupunginteatterissa lauantaina 26.11.2022.

Viimeinen Atlantis 593x370.jpgTuomo Rämön ohjaama ja dramatisoima näytelmä perustuu Stam1na-yhtyeen kitaristi-laulajana tunnetun Antti Hyyrysen kiitettyyn ja ajatuksia herättävään esikoisromaaniin Viimeinen Atlantis vuodelta 2020 sekä Stam1nan myydyimpään albumiin vuodelta 2010.

Antti Hyyrynen on myös säveltänyt ja sovittanut näytelmän musiikin ja osallistuu näyttämöteoksen äänisuunnitteluun. Hyyrysen mukaan Viimeinen Atlantis -näytelmässä tullaan näkemään ja kuulemaan niin levyltä kuin kirjasta tuttuja asioita.

– Toteutus kunnioittaa aiempaa materiaalia, mutta mukana on paljon myös uutta koettavaa ja nähtävää, Hyyrynen paljastaa.

Dystopia veden tärkeydestä ja voimasta

Näytelmä kertoo elämästään nauttineesta Tobeaksesta, joka kesken mannertenvälisen lennon sinkoutuu maailmanlopun pyörteisiin. Viimeinen Atlantis on kaunis kuvaus romahtavasta maailmasta ja pakomatkasta sen halki, dystopia veden tärkeydestä ja voimasta.

– Näytelmä tulee olemaan koskettava ja ajatuksia herättävä kuvaus myös ihmisyydestä. Vaikka kumpikaan alkuperäisteoksista ei olisi katsojalle ennestään tuttu, uskon esityksen toimivan silti. Tobeas on hienolla tavalla ristiriitainen hahmo, jonka ekokatastrofi ja valtava veden pinnan nousu yllättää. Tobeas joutuu selviytymään siitä mitä hänen eteensä tulee, Rämö kuvaa.

Viimeisen Atlantiksen ydinkysymys on, löytääkö Tobeas kotiinsa vai tuhoutuuko planeetta sitä ennen.

– Näytelmä kertoo myös ihmisen yksinäisyydestä – kuinka ihminen on tekemisissä suurempien voimien kanssa, joille ei mahda mitään. Lisäksi näytelmä käsittelee muistamista. Viimeinen Atlantis -romaanissa ja ehkä myös levyllä keskeinen kysymys on se, mitä meistä jää jäljelle, luonnehtii Rämö.

Suurista teemoistaan ja tunnelmistaan huolimatta Viimeinen Atlantis sopii pieniä lapsia lukuun ottamatta kenelle vain.

Ekokatastrofin maailma lavalle tuotuna

Viimeisen Atlantiksen teatteriversio on syntynyt esitystyöryhmän yhteisen dialogin ja näkemyksen myötä. Antti Hyyrynen on ollut mukana lähes kaikissa näytelmän harjoituksissa. Hänestä on ollut lumoavaa seurata kotikaupunkinsa Lappeenrannan teatteriammattilaisia rakentamassa liikkuvaa ja elävää Atlantista.

– Olen päässyt ihailemaan näyttelijöiden työn lisäksi myös sitä, miten lavastuksen, valon ja äänen keinoin teatterin lavalle toteutetaan suuria mullistuksia kuten maanjäristyksiä.

Lavastusteknisissä ratkaisuissa tullaan näkemään Lappeenrannan kaupunginteatterissa aivan uusiakin ratkaisuja. Ekokatastrofin maailma visualisoidaan teatterin lavalle kiehtovalla tavalla, ja esimerkiksi roska on läsnä estetisoidusti.

Viimeinen Atlantis kommentoi tulevaa ja tämänhetkistäkin maailmaa. Näytelmästä välittyvät muun muassa ekokatastrofin seuraukset sekä sosiaalisen median kritiikki. Eräänlaisena näkökulmahenkilönä on myös keinoäly.

Tiedostavuudesta huolimatta tekijät eivät ole halunneet Viimeisestä Atlantiksesta saarnaavaa.

– Levyllä ja kirjassa on vahvaa seikkailun tuntua, ja myös näytelmässä on seikkailu-ulottuvuus, joka tuo mukaan viehättävän tason, romaanin näytelmäversion sovittanut Tuomo Rämö kertoo.

Vielä kerran Viimeinen Atlantis?

Viimeisen Atlantiksen rooleissa näyttelevät Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttelijät Seppo Kaisanlahti, Turo Marttila, Samuli Punkka sekä Vilma Ilmari Putro.

Lappeenrantalaistaustaisilla Antti Hyyrysellä, Tuomo Rämöllä sekä Samuli Punkalla on jo pitkä yhteinen historia, ja nyt trio pääsi yhdessä tekemään uniikin teatterituotannon Lappeenrannan kaupunginteatterille. Katsojille Viimeisen Atlantiksen kantaesitys tarjoaa ainutlaatuisen ja ajatuksia herättävän kokemuksen.

Oman esikoisromaanin näkeminen näytelmäversiona liikuttaa Antti Hyyrystä.

– Tuntuu hienolta saada kirja näytelmäksi, ja lopputuloksesta tulee erittäin hyvä. Minun näkökulmastani tämä on vielä kerran Viimeinen Atlantis. Tai ehkä tästä tulee vielä joskus elokuvaversiokin, Hyyrynen naurahtaa.

Antti Hyyrynen – Tuomo Rämö
Viimeinen Atlantis

Ensi-ilta 26.11.2022 Lappeenrannan kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä, kantaesitys

Valokuvat: Viimeinen Atlantis (kuvat.fi) (kuvat Aki Loponen)

Antti Hyyrysen romaanista sovittanut Tuomo Rämö

Ohjaus: Tuomo Rämö
Musiikki ja äänisuunnittelu: Antti Hyyrynen
Lavastus ja puvut: Samuli Halla
Valosuunnittelu: Antti Helminen
Videosuunnittelu: Kimmo Pasanen

Äänten ajo: Tomi Aronen
Musiikin tuotantoapu ja äänitys: Emil Lähteenmäki, Heikki Ala-Nikkola, Tomi Aronen
Muusikot: Antti Hyyrynen, Heikki Ala-Nikkola, Emil Lähteenmäki, Matias Kontula, Sonja Kangastalo
Tobeas videolla: Timo Mäkynen
Radiopuhujat: Ella Lopperi, Jean-Eric Chaumentin, Baldur Ragnarsson
Valotekniikka: Antti Helminen ja Timo Hämäläinen
Äänitekniikka: Tomi Aronen
Projisointi: Antti Helminen
Järjestäjä: Jani Kassinen
Kampaukset ja maskeeraus: Pinja Ruokolainen
Tarpeisto: Sirpa Tervo ja Riikka Pulkkinen
Kuiskaus ja tarpeistonhoito: Riikka Pulkkinen
Pukuhuolto ja esityksissä apuna: Eva Eronen
Lavastuksen toteutus: Ville Turku, Seppo Ihalainen, Vesa Hulkkonen, Heikki Takkinen ja Miska Siikaluoma
Pukujen toteutus: Päivi Hanttu-Lindström, Päivi Saarimäki, Anu Hovi ja Sirpa Tervo
Näyttämötekniikka: Miska Siikaluoma ja Jani Kassinen
Valokuvat: Aki Loponen

Näyttelijät: Seppo Kaisanlahti, Turo Marttila, Samuli Punkka, Vilma Ilmari Putro

Kiitokset: Stam1na, Sakara Records, Katja Vauhkonen, Like Kustannus, Jaana Taskinen, Netta Salonsaari, Iron Maiden, Philip K. Dick sekä roskia keränneet vapaaehtoiset.

Esitysoikeudet: Antti Hyyrynen ja Tuomo Rämö

Lisätietoja:
Tuomo Rämö, ohjaaja
040 577 5454, tuomo.ramo@gmail.com

Lisätietoja esityksistä ja lipuista: 
Viimeinen Atlantis - Lappeenrannan teatteri (lprteatteri.fi)
teatteri@lappeenranta.fi