Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/Lappeenrannan matkailukesän 2022 runsas tarjonta toi iloa niin paikallisille kuin matkailijoille
9.9.2022

Lappeenrannan matkailukesän 2022 runsas tarjonta toi iloa niin paikallisille kuin matkailijoille

Lappeenrannan kesästä, sen matkailupalveluista ja nähtävyyksistä pääsivät nauttimaan tänä vuonna niin asukkaat kuin matkailijatkin. Hiekkalinna ja sen takuulähtöinen viikko-ohjelma olivat suosittuja kohteita. Lentoliikenne toi ulkomaalaiset matkailijat takaisin Saimaalle. Kesän uutuudet Karhusaaren risteilyliikenne sekä uudestaan avattu Lappeenrannan vesitorni kiinnostivat kävijöitä.

Hiekkalinnan palvelukeskittymä pitää suosionsa

Lappeenrannan matkailun vetonaula, Suomen suurin Hiekkalinna oli tänäkin kesänä suosittu kesäkohde. Hiekkalinnalla vieraili noin 116 000 kävijää kesällä 2022. Hiekkalinnalta liikennöivässä katujunassa matkustajia oli n. 58 hlö/vrk/5 lähtöä päivä. Katujuna liikennöi poikkeuksellisesti vain 14.7. saakka, koska juna oli loppukesän epäkunnossa. Katujunan toimintaa pyritään kehittämään ensi kesälle.  

– Kesän 2022 kausi Hiekkalinnalla sujui hienosti ja saimme matkailuneuvonnassa palvella eri maista tulleita asiakkaita. Kotimaan matkailu näytti kuitenkin olevan hieman laskussa viime vuoteen verrattuna. Tämä voidaan perustella koronatilanteen hellittämisellä, jonka myötä monet suomalaiset matkustivat kesän aikana ulkomaille, Lappeenrannan kaupungin matkailun asiantuntija Antti Tuomaala.  

Hiekkalinnan alueella toimi kesällä Lappeenrannan kaupungin matkailuneuvonta sekä yritysvetoisia palveluja kuten Coinlinen toteuttama Pomppulinnamaailma ja Saimaan Palju Events ja Drakkar Sportin tuottama takuulähtöinen viikko-ohjelma sekä välinevuokraus. Pomppulinnamaailman toteutus oli edellisvuotta laajempi ja uudet laitteet kuten karuselli ja kaivurit ilahduttivat vierailijoita.

Välinevuokraus toimi hyvin ja takuulähtöinen viikko-ohjelma oli suosittu.

– Kävijät löysivät viikko-ohjelman aktiviteettien pariin selkeästi paremmin tänä vuonna kuin edellisenä, jolloin toiminta alkoi. Takuulähtöinen viikko-ohjelma jatkuu jälleen ensi kesänä ja toimintaa tuotetaan viime talven lailla pop up -viikonloppuina tänäkin talvena.

Etenkin SUP- ja melontatuotteet kiinnostivat asiakkaita. Salpalinjan opastus oli suosituin aktiviteeteista. 

– Saunalautan kesä oli hyvä. Yritystapahtumien osalta alkukesä oli todella kiireinen ja saman uskoisin jatkuvan myös syksyllä, kertoo Saimaan Palju Events -yrittäjä Teemu Virtanen.

Linnoitusniemen kehittäminen jatkuu – ideoita kysyttiin matkailijoita ja asukkailta

Lappeenrannan linnoituksenniemen alueen kehittämisen suunnittelu jatkuu asukas- ja matkailunäkökulmat huomioiden. Linnoituksenniemessä sijaitsevasta Lappeenrannan Hiekkalinnasta tehtiin palautekysely 9.6.–14.8.2022 välisenä aikana. Kyselyyn haettiin vastauksia alueen kävijöiltä kesän aikana. Ensi kesänä Hiekkalinnalla vietetään 20. juhlavuotta ja aluetta halutaan kehittää palautekyselyn avulla. Hiekkalinnan palautekyselyyn vastasi 154 henkilöä.

– Tuloksista kävi ilmi, että Hiekkalinnan kehittämiselle on tarvetta samalla kun kaikkien nykyisinkin löytyvien palveluiden toivotaan olevan tarjolla jatkossakin. 60 % vastaajista oli käynyt aikaisemminkin Hiekkalinnalla ja 22 % vieraili siellä usean kerran kesässä. Hiekkalinnalla parasta ovat veistokset, ja sekä niiden että katujunan ja välinevuokrauksen toivotaan säilyvän. Palveluista pidettiin ja Hiekkalinnan lähistölle toivotaan entisestään lisää palveluja ja aktiviteetteja, kertoo Lappeenrannan kaupungin matkailu-, markkinointi-, ja asiakaspalvelujohtaja Mirka Rahman. 

Matkailijoita kiinnostivat kaupungin nähtävyydet ja palvelut

Kesän majoitusmäärät kasvoivat viime vuodesta Lappeenrannan hotelleissa. Yöpyjiä Lappeenrannan majoitusliikkeissä touko-heinäkuussa oli yhteensä 128 425, mikä on yli 3000 enemmän kuin kesäkaudella 2021.

Ryanairin Bergamon lennot toivat myös paljon ulkomaalaisia Lappeenrantaan ja matkailuneuvonnan asiakkaaksi. Erityisesti italialaiset olivat liikkeellä kesällä ja ulkomaalaiset ovat erityisen kiinnostuneita aktiviteettipalveluista.

– Matkailuneuvonnan asiakkaiden kysymykset koskivat lähinnä Lappeenrannan nähtävyyksiä ja palveluita. Yleisimpiin kysymyksiin kuuluivat kysymykset välinevuokraamo DrakkarSportista, Pomppulinnamaailmasta, Hiekkalinnasta sekä Linnoituksesta, kertoo Lappeenrannan kaupungin matkailuneuvontakoordinaattori Alla Niemi.

Risteilyt kuljettivat Saimaalla ja kanavalla – uutisoinnista huolimatta

Tämän kesän uutuus oli Karhusaaren veneliikenne, joka alkoi 19.7., ja vajaan kahden kuukauden aikana saarella vieraili jopa 3000 asiakasta. Karhusaaren avaus oli hyvä lisä kaupungin matkailutarjontaan.

M/S Carelian matkustajamäärä reittiristeilyillä kesällä 2022 jäi noin 1000 matkustajaa viime kesästä. Tilausristeilyjä oli enemmän kuin viime kesänä. Savonlinnan risteilyjen matkustajamäärä pysyi edellisvuoden tasolla. Puumalan risteilyjen matkustajamäärä putosi noin 18 %. Saimaan kanavan risteilyjen matkustajamäärä putosi noin puoleen kesän 2021 matkustajamäärästä.

– Saimaan kanavan tilanteen käsittely mediassa on varmasti vaikuttanut risteilyjen kysyntään. Olimme huolissamme Saimaan kanavan risteilyjen kysynnästä jo risteilykauden alussa, sillä uutisoinnin perusteella monille on voinut jäädä mielikuva, että kanava on kiinni. Kuitenkin Lappeenrannasta kolme matkustajalaivaa liikennöi Saimaan kanavalla Suomen puolella ja kanava on yksi Lappeenrannan tärkeimmistä matkailunähtävyyksistä, kertoo Saimaa Travelin palvelupäällikkö Suvi Laine.

Avoimet ovet -tapahtuma toi liikennettä matkailuneuvontaan

Lappeenrannan kaupungin Avoimet ovet ja Greenreality-karnevaali -tapahtumaa vietettiin 25.8. Tapahtuma keräsi toista tuhatta kävijää.

Matkailuneuvonnassa vieraili Avointen ovien aikana 153 henkilöä. Matkailuneuvonnasta lähetettiin tapahtuman yhteydessä postikortteja Suomeen ja ulkomaille veloituksetta. Kortteja lähti ulkomaille 17 kpl (Brasiliaan, Meksikoon, Irlantiin, Ruotsiin, Itävaltaan, Iso-Britanniaan, Saksaan, Yhdysvaltoihin, Italiaan ja Kanadaan. Tämän lisäksi kortteja lähetettiin Suomeen 70 kpl.

Avoimissa ovissa kävijöitä oli myös eri tapahtumissa, kuten taide- ja arkkitehtuuripyöräilyssä. Ensi vuonna Avoimet ovet ja Greenreality-karnevaali järjestetään 31.8., opiskelijoiden Jet Lag off -tapahtuman yhteydessä.

Monelle kesän kohokohta oli klassikon paluu, kun Lappeenrannan vesitorni avautui yleisölle heinäkuun alussa. Paikallinen yritys STH-Service avasi konttiravintolan vesitornin piha-alueella.

Some-vaikuttajia hyödynnettiin matkailumarkkinoinnissa

Lappeenrannan kaupunki teki kesällä 2022 goSaimaan sekä oman matkailukampanjoinnin lisäksi vaikuttajamarkkinointia. Valitut somevaikuttajat jakoivat Instagramiin sisältöä kesäisestä Lappeenrannasta ja sen tarjonnasta.

Hiekkalinna kiinnosti lapsiperhevaikuttajia kesäkuussa, heinäkuussa vaikuttajia vieraili Wanhan Kaupungin Festiwaalilla sekä keruutuoteretkellä. Elokuussa vaikuttajia kävi Suomen kahvipääkaupungissa.

Eri puolelta Suomea tulevien somevaikuttajien postaukset keräsivät yhteensä kymmeniä tuhansia näyttökertoja ja klikkauksia.

Lappeenrannan kaupungin monikanavainen Paljon enemmän kuin maisema -matkailumarkkinointikampanjointi tavoitti yli 2,1 miljoonaa kontaktia. Kampanjan kiinnostavin sisältö liittyi risteilyihin.

 

Lisätiedot:

Antti Tuomaala 
Asiantuntija – matkailu, yrityspalvelut ja matkailu – Lappeenrannan kaupunki
p. 040 065 8203 
antti.tuomaala@lappeenranta.fi

Mirka Rahman 
Matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja – Lappeenrannan kaupunki 
040 849 9161  
mirka.rahman@lappeenranta.fi