Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/Lappeenrannassa kisataan ja nautitaan SM-tason artesaaniruokatuotteista 21.–23.9.2022
15.9.2022

Lappeenrannassa kisataan ja nautitaan SM-tason artesaaniruokatuotteista 21.–23.9.2022

ArtesaaniruokaSM 2022 -kilpailut pidetään Lappeenrannassa 21.–23.9.2022. Kilpailun yhteydessä järjestetään oheisohjelmaa, johon myös kaupungissa asuvat sekä vierailevat ovat tervetulleita.

Kilpailun ohjelma huipentuu ”Tavataan torilla” -tapahtumaan Lappeenrannan kauppatorilla perjantaina 23.9. kello 9–13. Tuolloin on mahdollista tavata ArtesaaniruokaSM 2022 -mitalisteja sekä ostaa artesaaniruokatuotteita. Kauppatorilla tuotteitaan ovat myymässä myös paikalliset yrittäjät.

– Kannattaa hyödyntää tämä mahdollisuus ostaa monipuoliset herkut ja tuliaiset torilta. Perjantaina 23.9. on myös mahdollisuus nauttia karjalaista brunssia Lappeenrannan kauppatorin miljöössä sijaitsevien ruokayritysten valmistamana – mukana olevat yritykset toteuttavat karjalaisen brunssin omalla tyylillään, kertoo tapahtuman järjestelyistä vastaava Sanna Lento-Kemppi ProAgria Etelä-Suomi ry, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksesta.

ArtesaaniruokaSM-kilpailut.jpgArtesaaniruokaSM-kilpailun koko ohjelmaan voi tutustua tapahtuman verkkosivuilla. Osa oheisohjelmasta edellyttää ennakkoilmoittautumista.

SM-kisaan ennätyksellisen runsaasti kaakkoissuomalaista artesaaniruokaa

ArtesaaniruokaSM-kilpailun järjestää tänä vuonna ProAgria Etelä-Suomi ry, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus.

Kilpailun järjestäjän mukaan artesaaniruoaksi kutsutaan ainutlaatuisia tuotteita, joissa on paljon makua, jotka ovat laadukkaita ja joilla on selkeä identiteetti. Artesaaniruokatuotteet valmistetaan pääosin paikallisista tai vähintäänkin kotimaisista raaka-aineista, joiden alkuperä on jäljitettävissä.

Nyt seitsemättä kertaa järjestettävään kilpailuun osallistuu artesaaniruokatuottajia eri puolilta maata. Kaakkoissuomalaisia yrityksiä kisaa mukana tällä kertaa ennätyksellisen paljon.

– Aiemmissa kilpailuissa mukana on ollut vain yhteensä kaksi yritystä Kaakkois-Suomesta. Kilpailijat ovat tulleet pitkälti Ahvenanmaalta sekä ruotsinkieliseltä rannikkoseudulta. Nyt kilpailussa on peräti 18 yritystä Kaakkois-Suomesta. Olen todella iloinen, että olemme saaneet Etelä-Karjalasta ja Kymenlaaksosta näin hyvin osallistujia, Sanna Lento-Kemppi sanoo.

Etelä-Karjalan rieskaperinne näkyy ArtesaaniruokaSM 2022 -kilpailuissa

Kisa järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Kaakkois-Suomessa, Etelä-Karjalan maakuntakeskuksessa Lappeenrannassa. Karjalaisuus ja Saimaa ovatkin tärkeitä elementtejä tapahtumassa. ArtesaaniruokaSM 2022 -kilpailu on myös Lappeenrannan kaupungin kumppanuustapahtuma.

Osallistujat kilpailevat erilaisilla valmiilla elintarvikkeilla, jotka täyttävät artesaaniruoan kriteerit. Kilpailussa on tänä vuonna yhdeksän kategoriaa: maitotuotteet, lihatuotteet, kalatuotteet, leipomotuotteet marja- ja hedelmätuotteet, kasvis- ja sienituotteet, välipalat, alkoholittomat juomat sekä innovatiivinen artesaaniruoka.

– Kilpailun samoin kuin artesaaniruoan punainen lanka ovat paikalliset raaka-aineet ja alueen oma ruokakulttuuri. Meillä Etelä-Karjalassa on esimerkiksi vahva rieskaperinne, ja tämä näkyy myös kilpailussa. Leipomotuotteiden kilpailuluokkaan osallistujat voivat ilmoittaa rieskan nimellä myytäviä tuotteita. Kisasta voi povata mielenkiintoista, koska rieska esimerkiksi Lapissa on hyvin erilaista kuin täällä meillä. Erityisesti iloitsen siitä, että leipomotuotteiden kategoriassa on yhteensä 40 kilpailutuotetta, Sanna Lento-Kemppi kertoo.

Artesaaniruoan asiantuntijoita liikkeellä Lappeenrannassa

Kilpailupäivien aikana kisan osallistujille ja yleisölle on tarjolla maksutonta seminaari- ja oheisohjelmaa niin Lappeenrannan Linnoituksen, sataman kuin Saimaan vesistönkin miljöössä.

Esimerkiksi Helena Petäistö saapuu kertomaan artesaaniruokatuotteista osana matkailuelämystä sekä siitä, millaisia ruokakokemuksia ja ruokatuliaisia kansainväliset matkailijat etsivät.

Kilpailujen artesaaniruokia arvioimaan saapuu elintarvikealan asiantuntijoista koostuva tuomaristo eri puolilta Suomea. Lappeenrannassa nähdään siis 21.–23.9. ArtesaaniruokaSM-kilpailujen yhteydessä monenlaisia artesaaniruoan asiantuntijoita.

– Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi Lappeenrantaan tutustumaan artesaaniruokaan ArtesaaniruokaSM-kilpailujen puitteissa, Sanna Lento-Kemppi toteaa.

 

Lisätietoja ArtesaaniruokaSM 2022 -kilpailusta antaa:

Sanna Lento-Kemppi

yritysasiantuntija, MMM – Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus

ProAgria Etelä-Suomi ry

Etelä-Karjalan aluetoimisto

040 544 7768

sanna.lento-kemppi@maajakotitalousnaiset.fi

 

Lisätietoja Lappeenrannan kaupungin kumppanuustapahtumasta antaa:

Karri Heino

Tapahtumatuottaja – Lappeenrannan kaupunki 

040 637 1779

karri.heino@lappeenranta.fi

 

Tapahtuman verkkosivut