Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/Lappeenrannassa vietetään lauantaina 18.6. suurta tapahtumapäivää – luvassa esimerkiksi vedyn syntymäpäiväjuhlat, Yle Pointti -kaupunkitapahtuma ja Pride-kulkue
16.6.2022

Lappeenrannassa vietetään lauantaina 18.6. suurta tapahtumapäivää – luvassa esimerkiksi vedyn syntymäpäiväjuhlat, Yle Pointti -kaupunkitapahtuma ja Pride-kulkue

Lappeenrannassa vietetään suurta tapahtumapäivää lauantaina 18.6. Menoa ja meininkiä on luvassa ympäri kaupunkia koko päivän ajan.  

Kauppatorilla juhlistetaan lappeenrantalaisen perinneherkun vedyn syntymäpäivää, ja Satamatorilla päästään juhlatunnelmaan Yle Pointti-kaupunkifestivaalin saapuessa paikkakunnalle. Pride-kulkue marssii tasa-arvon puolesta Lappeenrannassa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019. Liikunnan iloa taas voi kokea leikkimielisessä ExtremeRun-tapahtumassa Huhtiniemessä. Kaikki edellä mainitut tapahtumat ovat Lappeenrannan kaupungin yhteistyötapahtumia.

Lauantain ohjelmassa on myös Suomen luonnonsuojeluliiton järjestämässä Vaihda verkot katiskaan -tapahtuma, jossa on jaossa ilmaisia katiskoja ja kannustetaan ihmisiä norppaturvalliseen kalastukseen. Raviradalla järjestetään Lappeenranta Dog Show, joka on kesän ensimmäinen koiranäyttely.

Vety on pitänyt pintansa jo 60 vuotta

Päivän ensimmäinen tapahtuma alkaa klo 9, kun harmonikkaesitys avaa Vety 60 v. -juhlan Kauppatorilla. Vuosikymmenten aikana vedystä on tullut paikallisherkku, joka ei Lappeenrannassa esittelyjä kaipaa. Juhlavuoden kunniaksi lappeenrantalaiset pääsevät nauttimaan elävän musiikin lisäksi muun muassa yhteislaulusta, saunomisesta sekä vetyaiheisista peleistä ja leikeistä. Torivastaava Marja Kultasen mukaan tapahtuma on ensimmäinen laatuaan.

‒ Olen jo vuosia toivonut festivaalin tai vastaavan kaltaista tapahtumaa atomin tai vedyn ympärille.Vety-lihapiirakka.

‒ Noin kaksi vuotta sitten selailin vuoden 2006 lehteä, jossa kerrottiin kauppatorin 50-vuotissyntymäpäivästä. Huomasin maininnan siitä, että vety on syntynyt Lappeenrannan Kauppatorilla vuonna 1962. Siitä lähti ajatus Vety 60 v. -juhlasta, Kultanen kertoo.

Torivastaava Kultanen odottaa juhlasta iloista ja aurinkoista tapahtumaa.

‒ Vety on perinteinen pikaruoka, joka vie nälän ja on pitänyt pintansa hampurilaisia, kebabia ja muita pikaruokia vastaan jo 60 vuotta. Kyllä sitä kelpaa juhlistaa, Kultanen toteaa.

Yle Pointti -kaupunkifestivaalilla sukelletaan lappeenrantalaisuuden ytimeen

Vetyjä maistellaan myös Satamatorilla, kun Yle Pointti -festivaali saapuu Lappeenrantaan. Festivaali alkaa klo 10 ja jatkuu aina myöhäiseen iltapäivään saakka. Tapahtumassa voi tavata esimerkiksi LUT-yliopiston rehtorin Juha-Matti Saksan tai paralympiavoittaja Santeri Kiiverin, joka esittelee itselleen tärkeitä Lappeenrannan seudulla sijaitsevia paikkoja.

Esiintymässä festivaaleilla nähdään muun muassa alkujaan lappeenrantalainen Hanna Pakarinen sekä lastensuosikit Maltti ja Valtti. Nuoret ja lapset pääsevät myös tapaamaan eri sosiaalisen median kanavista tuttuja kasvoja.

Tapahtuman yhteydessä on myös mahdollisuus jakaa omia unelmiaan ja toiveitaan, ja siten vaikuttaa Lappeenrannan kulttuurilliseen tulevaisuuteen. Näitä toiveita hyödynnetään, kun Lappeenrantaan suunnitellaan kulttuurin unelmavuotta 2024. Lappeenrannan kaupungilla kulttuuritoimen korkeakouluharjoittelijana toimiva Nelly Hakkarainen kannustaa kaikkia kertomaan rohkeasti unelmistaan.

‒ Ei kannata jännittää, vaikka ei olisikaan aiempaa tietoa tai kokemusta taiteesta tai kulttuurista – vääriä vastauksia ei ole. Saa unelmoida villisti ja vapaasti, Hakkarainen rohkaisee.

Pride-kulkue järjestetään ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019

Lauantaina juhlitaan tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia Pride-kulkueen merkeissä. Tänä vuonna kulkue pääsee marssimaan ensi kertaa sitten vuoden 2019. Kulkue lähtee kaupungintalon edestä klo 13, ja kulkee Kasinon puistoon. Puistossa juhlijoita odottaa piknik, joka jatkuu klo 17 asti.

Suvi Kälviäinen Lappeenranta Pride ry:n hallituksesta kertoo, että tänä vuonna tapahtuma pystyttiin toteuttamaan suuremmassa mittakaavassa kuin vuonna 2019.

‒ Ihanaa pitkästä aikaa päästä järjestämään suurta Pride-tapahtumaa. Jännitystä ei ole prosessista puuttunut, mutta nyt järjestelyjen ollessa loppusuoralla, alkaa innostus vallata mielen itse kullakin.

‒ Odotamme jo innolla, että pääsemme näkemään kovan työn tuloksen, Kälviäinen toteaa.

Kälviäisen mukaan kulkueeseen kannattaa ehdottomasti tulla mukaan.

‒ Jos ei ole ketään kenen kanssa tulla, niin varmasti tapahtumasta löytyy joku kenen kanssa päivä viettää. Sekaan vaan, täältä löytyy varmasti paikka jokaiselle!

ExtremeRun-hupijuoksu rantautuu Lappeenrantaan

Lauantaina klo 13 käynnistyy suurta suosiota muissa kaupungeissa niittänyt ExtremeRun. Tapahtuma saapuu Lappeenrantaan ensimmäistä kertaa. Lauantaina 18.6. järjestetään aikuisten tapahtuma, ja lapset pääsevät juoksemaan sunnuntaina 19.6.

ExtremeRun on leikkimielinen juoksutapahtuma, jossa osallistujat pääsevät ylittämään erilaisia esteitä niin maalla kuin vedessäkin. Osallistujat saavat päättää, juoksevatko he kilpa- vai hupisarjassa, ja esteradan voi suorittaa haluamaansa tahtia – vaikka kävellen.

Tapahtuman järjestäjän Mika Hirvisen mukaan tapahtumaan kannattaa osallistua kunnosta riippumatta.

‒ ExtremeRun on elämys. Tunnetta, joka juoksun jälkeen tulee, ei koe muualla. Sen lisäksi, että on kiva ulkoilla ja kuntoilla porukalla, voi myös hieman haastaa itseään ja ehkä kokea sellaista mitä ei ole koskaan aiemmin kokenut.

Hirvinen itse osallistui vastaavaan tapahtumaan Saksassa ja halusi tuoda konseptin Suomeen.

‒ Maaliin tullessa tunsin, että hei, haluan tätä vielä lisää. Vaikka olin väsynyt ja märkä, niin paikat eivät olleet kipeät, kuten normaalin juoksukilpailun jälkeen. Olin ylpeä, kun olin suorittanut kaikki esteet. Lisäksi tunnelma tapahtumassa oli aivan omaa luokkaansa.

Lappeenrannan reitti on Hirvisen mukaan noin 3 kilometriä, ja se on tarkoitus kiertää kolme kertaa.

‒ Jokainen saa kuitenkin päättää, kuinka monta kierrosta kiertää. Kierroksien lukumäärää ei tarvitse ilmoittaa etukäteen – jos tuntuu kivalta, niin aina voi lähteä uudelle kierrokselle, Hirvinen selventää.

Osa tapahtuman tuotoista lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen liikuntarajoitteisten lasten avuksi.

‒ Halusimme auttaa liikuntarajoitteisia lapsia ja samalla muistuttaa ihmisiä siitä, ettei liikkuminen aina ole itsestäänselvyys, Hirvinen kertoo.

Suomen luonnonsuojeluliitto kannustaa kalastajia norppaturvalliseen kalastukseen

Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää lauantaina kello 11–14 Vaihda verkot katiskaan -tapahtuman Katariinan torilla Linnoituksessa. Tapahtumassa jaetaan ilmaiseksi norppaturvallisia katiskoja. Hanne Kosonen Suomen luonnonsuojeluliitolta kertoo, että tapahtuma järjestetään Lappeenrannassa ensimmäistä kertaa.

‒ Tapahtumia on järjestetty eri puolilla Saimaata jo vuodesta 2008 lähtien. Nyt Lappeenrannassa järjestettävä tempaus on kuitenkin ohjelmaltaan laajin.

‒ Tapahtuman ajaksi Katariinan torille pystytetään erilaisia rysäpyydyksiä, ja tapahtumassa esitellään, kuinka löysänieluisen katiskan saa helposti muunnettua norppaturvalliseksi. Perheen pienimmille on luvassa omaa norppaohjelmaa, Kosonen selittää.

‒ Lisäksi luontopuodistamme voi ostaa tarvikkeita esimerkiksi mökkeilyyn ja retkeilyyn, tai kesäviemisiksi muita luontoaiheisia tuotteita.

Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen kertoo, että verkkokalastus on yksi saimaannorppien suurimmista uhista.

‒ Saimaannorppa on edelleen erittäin uhanalainen ja välittömässä vaarassa kuolla sukupuuttoon. Verkkokalastusrajoitusalueet eivät edelleenkään kata koko Saimaata. Rajoitukset päättyvät kesäkuun lopussa, muikkuverkkojen osalta jo 20. kesäkuuta. Heinäkuussa norpat, ja erityisesti kuutit, ovatkin suuressa vaarassa sotkeutua verkkoihin. Myös löysänieluiset katiskat ovat norpille vaarallisia.

‒ On meidän suomalaisten vastuulla, että norppa säilyy jatkossakin Saimaalla. Kalastus on yksi keskeinen asia, johon voimme vaikuttaa, Tiainen toteaa.

Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy, ja vierailijoina nähdään muun muassa Juha Taskinen ja Kari Hietalahti. Ilmaiseksi jaettavat katiskat on rakennettu talkoovoimin, ja ne tulee varata etukäteen varauslomakkeella. Tapahtuman yhteydessä voi halutessaan luovuttaa pois vanhoja kalaverkkoja.

Kesän ensimmäinen koiranäyttely järjestetään raviradalla

Lauantaina halukkaat pääsevät ihastelemaan koiria, kun Lappeenrannan raviradalla järjestetään Lappeenranta Dog Show. Näyttely on ensimmäinen kahdesta tänä kesänä järjestettävästä koiranäyttelystä.

Sisäänpääsy on ilmainen alle 7-vuotiaille ja muille pääsylipun hinta on 5 euroa. Pysäköinti hiekkaparkkiin maksaa 2 euroa, rataparkkiin 5 euroa. Lipun ja pysäköinnin voi maksaa joko käteisellä tai Mobilepaylla. Myös turistikoirat ovat tervetulleita alueelle voimassa olevalla rokotustodistuksella.