Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/Lappeenrantaan avataan kaksi uutta luvallista graffitinmaalaustunnelia – avajaisia vietetään lauantaina 24.9.
20.9.2022

Lappeenrantaan avataan kaksi uutta luvallista graffitinmaalaustunnelia – avajaisia vietetään lauantaina 24.9.

Lappeenrantaan avataan syyskuussa kaksi uutta graffiti- ja katutaidekäyttöön suunnattuja luvallista alikulkutunnelia.

Lappeenrantaan avataan syyskuussa kaksi uutta graffiti- ja katutaidekäyttöön suunnattuja luvallista alikulkutunnelia. Nuorisotoimi järjestää lauantaina 24.9. tunneleiden avajaiset.

Maalauspaikat valikoituivat nuorten toiveesta 

Viime vuonna Sammonlahden koulun oppilaat toivoivat nuorisotoimelta Sammonlahden alueelle luvallisia maalauspaikkoja. Nuorisotoimi otti asiasta yhteyttä kaupunginpuutarhuri Laura Ratilaiseen, ja sopivia paikkoja alettiin kartoittaa yhteistyössä kadut ja ympäristö -vastuualueen kanssa.

– Tunnelit ovat hyvin saavutettavissa: paikalle pääsee paikallisliikenteen avulla, joten tarvikkeita voi kuljettaa paikan päälle, kertoo nuoriso-ohjaaja Ville Pääkkönen.

Uudet maalauspaikat sijaitsevat vierekkäin Sammontorin sekä Sammonlahden hyvinvointiaseman vieressä, alittaen Skinnarilankadun.

– Molemmat tunnelit otettiin maalauskäyttöön, etteivät tekijät erehdy tunnelista ja maalaa väärää tunnelia, Pääkkönen sanoo.

graffiteja lappeenrannassa osa 2 @_kummitus_.jpg

Lappeenranta tarjoaa hyvät puitteet graffititaiteen harjoittamiseen

Lappeenrannassa on tällä hetkellä käytössä kaksi vapaaseen graffitinmaalaukseen tarkoitettua alikulkutunnelia: Hietalankadun tunneli IsoKristiinan vieressä sekä lehtitalon lähistöllä oleva tunneli, joka alittaa Lauritsalantien.

– Tunneleita käytetään paljon ja niitä maalataan viikoittain. Lappeenrannassa on tunnetusti ylipäätään hyvät puitteet graffiti- ja katutaiteen harjoittamiseen, ja nyt ne paranevat entisestään. Täällä käy taiteilijoita myös muista kaupungeista, Pääkkönen kertoo.

Pääkkönen maalaa tunneilta myös itse ja käy niissä usein.

– Olen kuullut paikan päällä eri ikäisiltä ohikulkijoilta paljon hyvää palautetta tunneleista.

Avajaisissa pääsee seuraamaan näytösmaalausta

Lauantain 24.9. avajaisissa nähdään näytösmaalaus, joka tehdään yhdessä ammattilaisten ja nuorten kanssa. Näytösmaalausta voi tulla vapaasti seuraamaan kuka tahansa aiheesta kiinnostunut.

– Tunneli maalataan niin sanotusti lähtökäyttöön, jonka jälkeen se on vapaassa käytössä eli uudelleen maalattavissa. Tunneleita saa käyttää myös harjoituskäyttöön eli niissä voi harjoitella graffitien tekemistä.

Avajaisten jälkeen tunnelit jäävät avoimeen maalauskäyttöön Hietalankadun ja Lauritsalantien alikulkutunnelien tapaan.

Nuoristoimen graffitipajassa pääsee testaamaan maalausta

Lappeenrannassa toimii myös yksi Suomen ensimmäisistä nuorisotoimen tiloihin avatuista graffitipajoista: siellä saa ohjausta maalaukseen, toiminta on ilmaista ja siellä pääsee testaamaan spraymaalaamista ja tutustumaan graffitikulttuuriin. 13–29-vuotiaille suunnattu toiminta on jatkunut pian 10 vuotta. Graffitipaja painottuu luvalliseen maalaamiseen.

graffiteja lappeenrannassa osa 1 @_kummitus_.jpg

Luvalliset graffititunnelit tuovat kaupunkiin eloisuutta ja monimuotoista taidetta

Laura Ratilainen selvitti kaupungin tunneleiden soveltuvuutta graffitimaalauspaikoiksi, ja asiasta keskusteltiin muun muassa kaupungin yleisten alueiden kunnossapidon ja katusuunnittelun edustajien kanssa.

– Kadut ja ympäristö -vastuualueella suhtaudumme luvallisiin graffititunneleihin myönteisesti. Tällä tavalla saadaan eloisuutta, omaleimaisuutta ja monimuotoista taidetta meidän rakennettuihin ympäristöihin, Ratilainen kertoo.

Lappeenrannassa on toteutettu kesän aikana erilaisia luvallista katutaideprojekteja, joista yksi on toteutettu yliopiston läheisyydessä.

Lappeenrannan kaupunkisuunnittelu palkkasi viime kesänä kolme LAB-ammattikorkeakoulun kuvataideopiskelijaa kesätöihin. He (Jasmin Lier, Kristiina Kajaste ja Senni Koskenvesa) toteuttivat Visma-areenan vieressä olevaan tunneliin seinämaalauksen.

Heidän teoksiaan voi löytää myös Kauppatorilta, Louhenpuistosta ja jakokaapeista eri puolilta Lappeenrantaa. Osa teoksista toteutettiin yhteisöllisesti ja Lasten liikennepuiston vieressä oleva aita onkin hyvä esimerkki siitä, kuinka näyttävä ja värikäs teos saatiin aikaan yhteistyöllä.
 

 

Lisätiedot:


Ville Pääkkönen 
Nuoriso-ohjaaja 
Lappeenrannan kaupunki 
puh. 040 168 0042 
ville.paakkonen@lappeenranta.fi  

Laura Ratilainen  
Kaupunginpuutarhuri 
Lappeenrannan kaupunki 
puh. 040 653 0935 
laura.ratilainen@lappeenranta.fi