Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/Lavalla piano ja puhaltimet -konsertin myötä kesän hehku vaihtuu syksyn kolorismiin to 22.9.
16.9.2022

Lavalla piano ja puhaltimet -konsertin myötä kesän hehku vaihtuu syksyn kolorismiin to 22.9.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin yhtyeet kamarimusisoivat torstaina 22.9.2022 klo 19 Lappeenranta-salissa yhdessä pianisti Hannu Alasaarelan kanssa.

Hannu Alasaarela aloitti pianonsoiton 8-vuotiaana yksityisesti opettajanaan Anna-Maija Kinnunen. Pian Alasaarela siirtyi musiikkiopistoon Oulunsalon taidekouluun Kimmo Pihlajamaan oppilaaksi. Lopulta tie vei Sibelius-Akatemiaan Tuija Hakkilan ja Ilmo Rannan oppilaaksi. Hän on opiskellut myös muun muassa Hui-Ying Liu-Tawaststjernan, Erik T. Tawaststjernan, Liisa Pohjolan ja Matti Raekallion mestarikursseilla.Alasaarela Hannu soittaa flyygeliä.

Alasaarela on menestynyt kaikissa osallistumissaan kansallisissa ja kansainvälisissä pianokilpailuissa. Musiikkiopistoaikoinaan hän voitti Leevi Madetoja -pianokilpailun. Kansallisia palkintoja tuli myöhemmin myös Helmi Vesa -kilpailussa 2015 sekä Tampereen pianokilpailussa 2017. Syksyllä 2017 Alasaarela pääsi kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun finaaliin ainoana eurooppalaisena finalistina ja hänet palkittiin useilla erikoispalkinnoilla. Myös kansainvälisessä Geneven pianokilpailussa 2018 hänet valittiin semifinaaliin kahdeksan parhaan joukkoon.

Alasaarela on esiintynyt soolokonsertein ja kamarimuusikkona Turun Musiikkijuhlilla, Mäntän musiikkijuhlilla, PianoEspoo -festivaaleilla, Kauniaisten Musiikkijuhlilla, Oulun Musiikkijuhlilla, Oulunsalo soi -festivaaleilla, Uuden musiikin lokakuu -festivaaleilla, Pirkanmaan pianofestivaaleilla ja Vox Virtuosa -pianofestivaalilla.

Hän on soittanut muun muassa Oulu Sinfonian, Tampere Filharmonian ja Helsingin kaupunginorkesterin kanssa. Alasaarela on tehnyt Yleisradiolle kantanauhoituksia Debussyn ja Madetojan musiikista. Suomen lisäksi Alasaarela on esiintynyt myös Baltian maissa, Ruotsissa, Saksassa ja Sveitsissä.

Konsertin ohjelmassa Rimsky-Korsakovia, Kuhlauta ja Reineckea

Nikolai Rimsky-Korsakov syntyi venäläisen aatelisperheeseen, jossa musisoitiin paljon. Jo nuorena huomattiin pojan erikoislahjakkuus, mutta ennen varsinaisia musiikkiopintojaan Nikolai kävi meriupseerikoulun Pietarin laivastoakatemiassa ja teki tämän jälkeen kolme vuotta kestäneen maailmanympärysmatkan laivastossa. Rimsky-Korsakovista tuli sittemmin maineikas Pietarin konservatorion sävellyksen professori vuonna 1871.

Konsertissa kuultava Pianokvintetto valmistui vuonna 1876 Pietarin Musiikillisen seuran sävellyskilpailuun. Teos on säveltäjän keskivaiheen teoksia ja sen menestys kilpailussa jäi vaisuksi. Säveltäjä kirjoittikin katkerana teoksen esityksessä olleen vian ja tuomariston olleen sangen puolueellinen palkitessaan hänet vain kunniamaininnalla.

Friedrich Kuhlau oli saksalais-tanskalainen säveltäjä ja pianisti, jonka sävellysten tyyli on klassismin ja romantiikan välimaastossa. Vuonna 1810 Kuhlau lähti Kööpenhaminaan välttääkseen joutumasta saksalaiseen asepalvelukseen ja hän saavutti tanskalaisessa musiikkielämässä nopeasti mainetta muusikkona saaden maan kansalaisuudenkin. Illan teos Grand trio op. 119 on vuodelta 1828.

Carl Reinecke oli saksalainen säveltäjä, pianisti ja kapellimestari, jota ennen kaikkea säveltäjät Felix Mendelssohn ja Robert Schumann tukivat. Hän sävelsi lähes kolmesataa julkaistua teosta. Reinecken varhaisin tyyli lähenee Mendelssohnia ja Schumannia, mutta myöhempi tuotanto syvenee. Sekstetto on eräänlainen kunnianosoitus Brahmsille. Reinecke itse usein totesi olevansa säveltäjä, jolla kyllä on loistava tekniikka, muttei neron viittaa.

 

Lavalla piano ja puhaltimet

to 22.9. Lappeenranta-sali klo 19

Kaupunginorkesterin puhaltajat,
mukana Hannu Alasaarela, piano

Ohjelma:
Nikolai Rimski-Korsakov: Pianokvintetto
Friedrich Kuhlau: Grand Trio op. 119 G-duuri
Carl Reinecke: Sekstetto op. 271

Liput 20 €

 

Lisätiedot:
Intendentti – Lappeenrannan kaupunginorkesteri
Milko Vesalainen
040 547 8706
milko.vesalainen(at)lappeenranta.fi