Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/Suomen ilmastopääkaupunki Lappeenranta vahvistaa kestävän matkailun yhteistyötä – kaupunki allekirjoitti matkailualan kansainvälisen ilmastojulistuksen
16.9.2022

Suomen ilmastopääkaupunki Lappeenranta vahvistaa kestävän matkailun yhteistyötä – kaupunki allekirjoitti matkailualan kansainvälisen ilmastojulistuksen

Lappeenrannan kaupunki allekirjoitti heinäkuussa 2022 kaupunginhallituksen päätöksellä matkailualan kansainvälisen Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism -ilmastojulistuksen.

Glasgow’n ilmastokokouksessa marraskuussa 2021 laadittu julistus linkittyy YK:n tukeman One Planet -verkoston kestävän matkailun ohjelmaan. Julistuksen on elokuuhun 2022 mennessä kirjoittanut yli 450 tahoa ympäri maailman.

Lappeenrannan kaupungin matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja Mirka Rahman kertoo, että julistuksen allekirjoittajat sitoutuvat puolittamaan hiilidioksidipäästönsä tämän vuosikymmenen aikana ja saavuttamaan hiilineutraaliuden ennen vuotta 2050.

– Glasgown’n julistus on matkailualan kattavin ilmastonmuutosta käsittelevä kannanotto.

– Julistus nivoo matkailualan toimijat yhteisten sitoumusten ympärille viidellä eri tavalla: mittaamalla ja vähentämällä hiilidioksidipäästöjä, uudistamalla toimintatapoja, lisäämällä yhteistyötä ja varmistamalla kehitystyön vaatima rahoitus.

Lappeenrannan kaupunki vahvistaa allekirjoituksen myötä kestävää matkailua Suomessa goSaimaan, Visit Finlandin sekä 60 suomalaisen matkailuyrityksen ja -alueorganisaation kanssa.

– Lappeenranta on nyt tiiviimmin osa globaalia kestävän matkailun verkostoa. Julistukseen sitoutuminen tarkoittaa sitä, että alueellemme laaditaan kestävän matkailun suunnitelma, jota tehdään yhdessä paikallisten matkailu- ja majoitusyritysten kanssa.

– Vuoden sisällä valmistuva suunnitelma tarkoittaa yhteistoiminnan lisäämistä kaupungin ja matkailutoimijoiden kanssa siten, että palveluiden energia-, ilmasto-, kierrätys ja luontotoimenpiteet ovat sopusoinnussa globaalien sekä Lappeenrannan kaupungin omien tavoitteiden kanssa, Rahman taustoittaa.

Matkailijoiden hiilijalanjälki nykyistä pienemmäksi

Lappeenrannan kaupungin ympäristöjohtaja Ilkka Räsäsen mukaan Lappeenrannan tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

– Tavoitteenamme on, että myös matkailijoiden hiilijalanjälki ja kuormitus ympäristöön on mahdollisimman pieni. Kaupunki edistääkin matkailupalveluyritysten luontoystävällistä toimintaa ja kestävää liikkumista Lappeenrannan alueella. Lisäksi kannustamme matkailijoita vastuulliseen toimintaan.

Mirka Rahman kertoo, että tarkoituksena on myös jatkaa seudulla sijaitsevien luontomatkailukohteiden kehittämistä ja tuoda nykyistäkin paremmin esiin sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää historiallista linnoitusta matkailijoille.

– Sataman ja linnoituksen aluetta parannetaan jatkossakin monipuolisen ja ympärivuotisen vapaa-ajan vieton, palvelujen ja tapahtumien viihtyisäksi alustaksi, jonne on helppo liikkua ja vieläpä kestävällä tavalla.

Rahmanin mielestä historiallisia kohteita on tärkeä hyödyntää entistä vahvemmin, sillä se jo itsessään on kestävää matkailua.

– Pidämme kulttuuriympäristöstämme huolta tuomalla sinne toimintaa ja luomalla pohjaa yrittäjyydelle. Linnoitus ja satama toimivat myös kohtaamispaikkana, mikä on tärkeää, sillä matkailijoiden ja paikallisten kohtaamiset mahdollistavat arvojen, kuten kestävyyden, jakamisen.

Kestävää matkailua edistää myös matkailumyynnin ekosysteemin kehittäminen vastuullisten matkanjärjestäjien kanssa.

– Samalla edetään kohti Saimaan matkailustrategian tavoitetta, jossa matkailijan on mahdollista päästä 30 minuutissa luontoon ja 30 sekunnissa ostamaan palvelua. Esimerkiksi Hiekkalinnalta voi jo nyt lähteä tutustumaan yritysyhteistyön tarjoaman vuokrauspalvelun avulla Saimaaseen ja UNESCO Global Geoparkin kohteisiin, Rahman toteaa.

Yhteinen rantojen siivoustapahtuma vuonna 2023

Lappeenranta järjestää yhteistyössä goSaimaan ja alueen matkailutoimijoiden kanssa rantojen siivoustapahtuman keväällä 2023. Tapahtumassa siivotaan esimerkiksi Lappeenrannan rantaraitteja sekä Saimaan saaristoreitin ja -kohteiden alueita ennen matkailukauden avausta.

– Samalla innostetaan ihmisiä yhdessä kävelylle tai pyörälenkille tutustumaan Saimaan alueen ympäristöön.

– Siivoustapahtuma kytkeytyy osaksi Ylen Miljoona roskapussia -kampanjaa, joka starttaa huhtikuun puolivälissä ja kestää kaksi kuukautta, Mirka Rahman sanoo.

Etelä-Karjalan kaupunkien, kuntien ja matkailutoimijoiden perustama yhtiö goSaimaa on muullakin tavoin keskeisessä roolissa maakunnan kestävän matkailun kehittämisessä. Yhtiö on sitoutunut kestävän matkailun valtakunnallisiin periaatteisiin. Se vastaa myös esimerkiksi kestävän kehityksen koulutusten järjestämisestä matkailualalle sekä pyrkii saamaan eri sidosryhmät mukaan kehitystyöhön, jossa tavoitteena on saada Sustainable Travel Finland -merkki koko maakuntaan.

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupungin matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja Mirka Rahman
puh. 040 849 9161, mirka.rahman@lappeenranta.fi

Ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen
Puh. 040 081 5284, ilkka.rasanen@lappeenranta.fi

 

GlasgowDeclarationLogo_ok-01.jpg