Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/Taideteos Poliisin muikut julkistetaan perjantaina 23.4. Villimiehenkadulla Lappeenrannassa
20.4.2021

Taideteos Poliisin muikut julkistetaan perjantaina 23.4. Villimiehenkadulla Lappeenrannassa

Kuvanveistäjien Pekka ja Teija Isorättyän Poliisin muikut -taideteosehdotus voitti vuonna 2018 valtion taideteostoimikunnan yleisen taidekilpailun, jossa etsittiin Lappeenrannan Villimiehenkadulle sopivaa veistosta. Valmis teos julkistetaan ensi perjantaina ja tapahtumaa pääsee seuraamaan Lappeenrannan kaupungin Facebook-tilillä live-striimauksena kello 14 alkaen.

Poliisin muikut 473x356.jpgLappeenrannan poliisitalon edustalle kevyenliikenteenväylälle sekä poliisitalon julkisivuun sijoittuva muikkuparvea kuvaava veistosinstallaatio koostuu yhdeksästä yksilöllisestä muikun muotoisesta kalasta. Teoksen materiaalina on käytetty ruostumattomia teräsrenkaita ja reikälevyä, ja toisiinsa hitsattuja teräsrenkaita on työssä yhteensä yli kymmenentuhatta. Yksittäisen muikun pituus vaihtelee ja on enimmillään noin viisi metriä.

Osittain kevyenliikenteenväylälle tuleva teos tulee hyvin lähelle ohikulkijoita, sillä osa kaloista sijoittuu katutasolle ihmisten viereen.

– Pekka ja Teija Isorättyän teos yhdistää kiinnostavalla tavalla paikallisia erityispiirteitä ja sitä nykypäivän tapaa, jolla kuvanveisto tuodaan osaksi kaupunkikuvaa, sanoo valtion taideteostoimikunnan (VTTK) puheenjohtaja Henri Terho.

– Teoksen sympaattinen ja ihmisläheinen tunnelma tekee siitä helposti lähestyttävän.

Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin ja Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Takana on pari vuotta kestänyt taideteoksen jatkokehittämisen ja rakentamisen vaihe.

– Toteutettu teos valittiin 66 ehdotuksen joukosta, Terho kertoo.

– Tuomariston vakuutti etenkin Isorättyöiden teoskonseptin taidokas sijoittuminen osaksi ympäristöään. Myös mittakaavaan liittyvä leikittely kiehtoi: pienet parvessa liikkuvat muikut ovatkin nyt taideteoksena ihmistä suuremmassa koossa.

Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiän mielestä kaupunkitaide on tärkeä ja rikastava osa arjen ympäristöjä.

– Nyt toteutettava Poliisin muikut tuo taiteen konkreettisesti osaksi kaupungintalon edusta-aukion kaupunkikuvaa, Pimiä iloitsee.

– Taideteokset ottavat kaupunkitilaa haltuun sijoittautumalla sekä viereisen virastotalon seinälle kuin myös edusta-aukion reunamille. On upeaa, että saamme uuden taideteoksen keskelle kaupunkia!

Idea syntyi kalareissulla

Ajatus rakentaa kalaveistos renkaista syntyi onkireissulla.

– Kun teleskooppivavan viipaloi, syntyy kokoelma halkaisijaltaan tasaisesti kasvavia renkaita, joista rakentuu kalanmuoto, kertovat taiteilijat Pekka ja Teija Isorättyä.

– Muikku puolestaan on hyvin tyypillinen Saimaan alueen kalalaji, joten se valikoitui mukaan lähes itsestään.

Striimaus Lappeenrannan kaupungin Facebookissa

Poliisin muikut -teoksen paljastustilaisuus pidetään Lappeenrannan poliisitalon edessä Villimiehenkadulla perjantaina 23.4.2021 kello 14 ja se kestää noin puoli tuntia. Tiedotusvälineet ovat tervetulleita seuraamaan tilaisuutta ja tekemään haastatteluja koronaan liittyvät suositukset huomioiden.

Tilaisuus pidetään muutoin pienimuotoisena koronatilanteen takia, mutta yleisö voi seurata sitä Lappeenrannan kaupungin Facebook-tililtä facebook.com/lappeenranta kello 13.55 alkaen.

Tilaisuudessa puhuvat Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva, VTTK:n puheenjohtaja Henri Terho sekä taiteilijat Pekka ja Teija Isorättyä.

Kuva: Poliisin muikut -teoksessa on yhdeksän kalaa, jotka on tehty teräsrenkaista ja reikälevyistä. (Kuva: Pekka ja Teija Isorättyä)

Lisätietoja:

Valtion taideteostoimikunnan puheenjohtaja Henri Terho
henri.terho(at)taike.fi, 0295 330 901

Taiteilijat: Pekka ja Teija Isorättyä
isorattya(at)gmail.com, 040 8613517

Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä, Lappeenrannan kaupunki
maarit.pimia(at)lappeenranta.fi, 040 653 0745

+++

Kuvanveistäjät Pekka ja Teija Isorättyä ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2006 lähtien. Torniosta lähtöisin oleva pariskunta on työskennellyt vuosia myös Berliinissä ja Mexico Cityssä, New Yorkissa ja Kobessa, Japanissa. He ovat pitäneet useita galleria- ja museonäyttelyitä eri maissa.  

Nykyään Espoossa asuvan taiteilijapariskunnan veistokset saavat inspiraationsa yhteisistä löytöretkistä paikkoihin ja tilanteisiin, joissa materiaalit ja rakenteet irtoavat totutuista yhteyksistään. Pekan ja Teijan luomistyyli on nelikätinen: yksilön ajatukset ja roolit sekoittuvat tarkoituksella. Se näkyy taiteilijaparin veistoksissa yllättävinä materiaalien ja tekniikoiden yhdistelminä. Vaikkapa nyt julkistettava tilausteos Poliisin Muikut tuntuu olevan kuin teräksestä virkattu. Teosten aiheet kumpuavat usein ihmisen, luonnon ja teknologian suhteesta. 

Pekka ja Teija Isorättyä ovat saaneet Lapin taidepalkinnon ja William Thuring -palkinnon. He olivat ehdolla Ars Fennica -palkinnon saajaksi vuonna 2017. Yleisöpalkintoja he ovat saaneet Kiasman Ars Fennica 2017 -näyttelystä sekä Nord Art 2010 - ja Nord Art 2011 -näyttelyistä Saksassa. Heidän teoksiaan on muun muassa Kiasman, Turun museokeskuksen, Aineen taidemuseon sekä Wihurin säätiön kokoelmissa.