Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/Teatterikasvatus tuo Taidetestaajat sekä Nuori Näyttämö -hankkeen Lappeenrannan kaupunginteatteriin
9.12.2022

Teatterikasvatus tuo Taidetestaajat sekä Nuori Näyttämö -hankkeen Lappeenrannan kaupunginteatteriin

Uusien teatterikatsojien ja -harrastajien kasvattaminen on tärkeä osa Lappeenrannan kaupunginteatterin työtä. Teatterikasvatukseen satsataankin Lappeenrannassa nyt vahvasti.

Lappeenrannan kaupunginteatteri on mukana valtakunnallisessa Nuori Näyttämö -hankkeessa vuosina 2022–2024.Nuoria teatterin lavalla.

– Pääsimme viiden muun teatterin kanssa Työväen Näyttämöiden Liiton hankkeeseen, jossa lähtökohtana on vuoropuhelu teatteritaiteen ja nuorten välillä. Eturivin näytelmäkirjailijat kirjoittavat hankkeessa mukana oleville nuorille uudet näytelmät, joita nuoret työstävät ohjaajiensa kanssa ammattiteatterilaisten tuella, kertoo Lappeenrannan kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnunen.

Hän iloitsee Lappeenrannan kaupunginteatterin mukanaolosta hankkeessa.

– Nuori Näyttämö on iso kutsu nuorille teatterintekijöille tulla työskentelemään kanssamme, ja se on myös meille ammattiteatterilaisille upea tilaisuus saada lisää vuorovaikutusta nuorten kanssa.

Esityskatselmus Lappeenrannassa tulossa keväällä 2024

Nuori Näyttämö -konseptissa nuoret teatterinharrastajat saavat mahdollisuuden vahvistaa omaa osaamistaan tai aloittaa aivan uuden harrastuksen hankkeen tukemana.

Näytelmäkirjailijat Pauliina Feodoroff, Marko Järvikallas sekä Arda Yildirim ovat kirjoittaneet 13–19-vuotiaille suunnatut uudet näytelmät, joista mukaan valittavat nuorten ryhmät valmistavat esitykset. Lappeenrannan alueen hankkeen esityskatselmus järjestetään kaupunginteatterin näyttämöillä keväällä 2024.

Hankkeen osallistujiksi toivotaan mahdollisimman erilaisista taustoista tulevia nuortenryhmiä. Haku aukeaa maaliskuussa 2023. Lappeenrannan kaupunginteatterin lisäksi hankkeessa ovat mukana Helsingin Kaupunginteatteri, Rovaniemen Teatteri, Seinäjoen kaupunginteatteri, Suomen Kansallisteatteri ja Tampereen Teatteri. Kunkin alueen esityksistä vähintään yksi kutsutaan päätösfestivaalille, joka järjestetään Suomen Kansallisteatterissa.

Nuori Näyttämö 2022-2024 -hankkeen puitteissa toteutettu Lappeenrannan kaupunginteatterin esittelyvideo löytyy täältä.

Taidetestaajat pääsevät katsomaan Viimeisen Atlantiksen

Keltainen kuva, jossa piirrettyjä hahmoja ja teksti "taidetestaajat".Lappeenrannan kaupunginteatteri on mukana myös Suomen suurimmassa kulttuurikasvatusohjelmassa eli Taidetestaajissa. Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton tuottama Taidetestaajat-toiminta tarjoaa maamme kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen vierailuja taiteen pariin.

Lappeenrannan kaupunginteatterin Taidetestaajat-tuotanto näytäntövuonna 2022–2023 on näytelmä Viimeinen Atlantis. Noin 80 kasiluokkaa pääsee katsomaan Viimeisen Atlantiksen erillisnäytöksiä joulukuussa 2022 sekä tammi-helmikuussa 2023.

Taidetestaajat-toiminnan tavoitteena on tarjota nuorille taide-elämyksiä sekä työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide.

– Koululaiset työstävät kokemuksiaan esityksestä teatterimme laatimien tehtävien avulla. Toivomme, että saamme koululaisilta myös palautetta tulevaisuuden esityksien ja teatterikokemuksen suunnittelua varten, kertoo hallintokoordinaattori Eveliina Kunttu Lappeenrannan kaupunginteatterista.

Dystopia voi herättää monenlaisia ajatuksia ja tunteita

Viimeinen Atlantis on dystopia veden tärkeydestä ja voimasta, kuvaus romahtavasta maailmasta ja pakomatkasta sen halki.

Näytelmä perustuu Stam1na-yhtyeen kitaristi-laulajana tunnetun Antti Hyyrysen esikoisromaaniin vuodelta 2020 sekä Stam1nan albumiin vuodelta 2010. Näyttämöteoksen musiikki ja äänisuunnittelu ovat Antti Hyyrysen. Näytelmän dramatisoinnista ja ohjauksesta vastaa Tuomo Rämö.

Viimeisen Atlantiksen teatteriversio on maailman kantaesitys. Näytelmä sai ensi-iltansa Lappeenrannan kaupunginteatterissa 26.11.2022.

Suurista teemoistaan ja tunnelmistaan huolimatta Viimeinen Atlantis sopii pieniä lapsia lukuun ottamatta kenelle vain – myös nuorille.

– Esityksen tematiikka maailmanlopun dystopian äärellä voi herättää monenlaisia ajatuksia ja tunteita, mikä on osaltaan teatteriesityksen tehtävä. Jos esitys herättää ajatuksia ja tunnereaktioita, tuotantotiimi on onnistunut työssään. Kaikki tunteet ovat taiteen kentällä sallittuja, eikä niitä kannata säikähtää, sanoo Eveliina Kunttu.

Lisätietoja:

Helka-Maria Kinnunen
teatterinjohtaja
puh. 040 559 2605
helka-maria.kinnunen@lappeenranta.fi

Eveliina Kunttu
hallintokoordinaattori
puh. 040 515 5937
eveliina.kunttu@lappeenranta.fi

Teatterikasvatus - Lappeenrannan teatteri (lprteatteri.fi)
Nuori Näyttämö 2022–2024
Taidetestaajat