Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/Lappeenrannan kaupunginorkesteri konsertoi 10.4.: Anton Bruckner 200 vuotta – solistina lappeenrantalaislähtöinen oboisti Hannu Perttilä
5.4.2024

Lappeenrannan kaupunginorkesteri konsertoi 10.4.: Anton Bruckner 200 vuotta – solistina lappeenrantalaislähtöinen oboisti Hannu Perttilä

Konsertissa kuullaan solistinumerona Richard Straussin Konsertto oboelle ja orkesterille ja Anton Brucknerin syntymän 200-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Brucknerin Sinfonian nro 9 kamariversio (sov. Jooz Gale).

Lappeenrannan kaupunginorkesteri konsertoi keskiviikkona 10.4.2024 klo 19 Lappeenranta-salissa solistinaan lappeenrantalaislähtöinen oboisti Hannu Perttilä. Konsertissa kuullaan solistinumerona Richard Straussin Konsertto oboelle ja orkesterille ja Anton Brucknerin syntymän 200-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Brucknerin Sinfonian nro 9 kamariversio (sov. Jooz Gale). Konsertin johtaa orkesterin taiteellinen johtaja Erkki Lasonpalo.

Oboetaiteilija Hannu Perttilä tunnetaan sykähdyttävästä soinnistaan sekä pehmeän linjakkaista tulkinnoistaan. Hänen soundi-ihanteensa on iso, ekspressiivinen ja täyteläinen, mutta ei liian tumma vaan raikas ja valoisa: monesti oboistit soittavat pienesti ja ujosti, mutta oboen soitto voi olla reilua ja rohkeaa. Soittamisen ilo on tärkeintä!

Perttilä on toiminut vuodesta 2015 alkaen Helsingin kaupunginorkesterissa oboen äänenjohtajana. Tätä ennen hän on työskennellyt muun muassa Radion sinfoniaorkesterissa, Tapiola Sinfonietassa sekä Lappeenrannan kaupunginorkesterissa, jonka solistina hän on myös esiintynyt useita kertoja.

Perttilän tärkeimpiä opettajia ovat olleet Jouko Teikari ja Jorma Valjakka Sibelius-Akatemiassa sekä Timo Lehtonen Lappeenrannan musiikkiopistossa. Lisäksi Aale Lindgrenin vaikutus on ollut merkittävä. Perttilän vapaa-aika kuluu perheen kanssa ja toisinaan myös frisbeegolfin parissa tai tähtitaivaan lumoissa.

Richard Strauss (1864—1949) oli Mahlerin ohella aikansa menestyksekkäimpiä kapellimestarisäveltäjiä. Hän ehti toimia Münchenin, Weimarin, Berliinin ja Wienin oopperan johtajana. Strauss sävelsi lähes viisikymmentä orkesteriteosta, joista kaksitoista on suuria ohjelmallisia sävellyksiä kuten Also sprach Zarathustra (1896). Aikakauden maineikkaat kapellimestarit esittivät Richard Straussin musiikkia jo ennen kuin säveltäjä oli täyttänyt 20 vuotta.

Oboekonsertto kuuluu Richard Straussin myöhäisiin teoksiin. Sen säveltämistä ehdotti yhdysvaltalainen sotilas ja oboisti John de Lancie. Marcel Saillet kantaesitti teoksen Zürichissä 26. helmikuuta 1946. Myös John De Lancie itse esitti ja levytti sen uransa aikana. Konsertto on perinteikkäästi kolmiosainen. Sen musiikillinen kieli on ilottelevan optimistista ja ihanteena selvästi väikkyy klassismi. Oboen solistisuus on vuoripuromaisen virtailevaa ja luontevaa ja koko teoksen ydin on sen kirkkaudessa.

Sinfonia nro 9 d-molli on viimeinen sinfonia, jonka parissa Anton Bruckner (1824–96) työskenteli, viimeisen osan jäädessä kesken säveltäjän kuollessaan vuonna 1896. Bruckner omisti sen "rakkaalle Jumalalle". Sinfonia kantaesitettiin Ferdinand Löwen johdolla Wienissä vuonna 1903. Elämänkertakirjailijat August Göllerich ja Max Auer väittävät Brucknerin sanoneen lääkärilleen Richard Hellerille sinfoniansa omistuksesta:

"Katsos, olen jo omistanut kaksi maallista 7. ja 8. majesteettisinfonian köyhälle kuningas Ludvigille taiteen kuninkaallisena suojelijana – maineikkaalle, rakkaalle keisarillemme korkeimpana maallisena majesteettiuutena, jonka tunnustan. Ja nyt omistan viimeisen työni kaikkien majesteettien majesteettiudelle, rakkaalle Jumalalle, ja toivon, että hän antaa minulle vielä aikaa sen säveltämiseen."

Bruckner 200 vuotta

ke 10.4. Lappeenranta-sali klo 19
Johtaa Erkki Lasonpalo
Solisti Hannu Perttilä, oboe

Ohjelma:
Richard Strauss: Oboekonsertto
Anton Bruckner: Sinfonia nro 9, kamariorkesterille, sov. J. Gale

Liput 32 € / 22 €, opiskelijat 7 €
Kausikorttikonsertti

Konsertin kesto n. 2 tuntia, sisältäen väliajan.

Lisätiedot:

Milko Vesalainen, Intendentti – Lappeenrannan kaupunginorkesteri
puh. 040 547 8706, milko.vesalainen@lappeenranta.fi

Kaikki kevään 2024 konsertit löytyvät verkkosivuiltamme: www.lprorkesteri.fi