Etusivu

Kansallinen veteraanipäivä 2022

Suru ja Usko tulevaisuuteen - Sankarihautausmaa Lappeenranta_suikalerajaus.jpg

2111 Lpr Kaupunki Veteraanipäivä verkkopalvelu herokuvat2_pienempi.pngKansallista veteraanipäivää vetetään vuosittain huhtikuun 27. päivänä Suomen sotaveteraanien kunniaksi ja muistoksi  sodan päättymisestä ja rauhan alkamisesta. 

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla järjestetään vuonna 2022 Suomen ilmastopääkaupunki Lappeenrannassa. Järjestelyistä vastaa Lappeenrannan kaupunki yhdessä Maasotakoulun, Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun, Lappeenrannan tanssiopiston ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa.

Maamme versoo uutta -  I vårt land spirar det nya

Veteraanipäivän teemana on Maamme versoo uutta -  I vårt land spirar det nya. Teema korostaa veteraanien perinnön siirtymistä nuoremmille sukupolville jaetuksi ymmärrykseksi, josta kasvaa uutta sisältöä. Kunnioitamme veteraaneja hoitamalla vuorostamme rakasta isänmaata ja sen rantoja. Teeman kytkeytyvät keskeisesti Lappeenrannalle tunnuksenomaiset luonnon ja vesistön suojelun tematiikka sekä taidekasvatus ja korkeakouluosaaminen.

Lue lisää teemasta klikkaamalla tästä!

Valtakunnallinen pääjuhla

Valtakunnallinen pääjuhla järjestetään Lappeenrannan urheilutalolla 27.4.2022  klo 14.–15.15. Juhla on kutsuvierastilaisuus, johon on kutsuttu sotiemme veteraaneja, veteraaniyhdistysten edustajia, Lappeenrannan kaupungin edustajia sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin. Yleisö voi seurata tilaisuutta Ylen kanavilta (TV ja Yle Areena).

Pääjuhlan ohjelmaan kuuluu musiikkia, tanssia ja tervehdyksiä. Ohjelma yhdistää lasten ja nuorten energisyyttä sekä veteraaneja kohtaan osoitettavaa hiljaista kunnioitusta.

Lue lisää klikkaamalla tästä! Samalle verkkosivulle päivitetään juhlan tarkka ohjelma esiintyjineen.

Veteraanipäivän 2022 ilme

Lappeenrannassa järjestettävän pääjuhlan ilmeen on loihtinut kuvataiteilija, huilisti ja kaupunginorkesterin intendentti, Milko Vesalainen. Kyseessä on akryylimaalaus, kolmiosainen triptyykki, joka kantaa nimeä Versovina 2021. Nyt ylös sieluni.

Lue Vesalaisen teostaustoitus klikkaamalla tästä!

Veteraaniviikko 20.27.4.

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla huipentaa Veteraaniviikon, jota vietetään 20.–27.4. 
Lappeenrannassa viikkoa kunnioitetaan pääjuhlan teeman mukaisen ohjelman parissa. 

Viikon ympärille kootaan ohjelmaa, jonka keskiössä ovat erityisesti lappeenrantalaiset koulut ja oppilaitokset.

Lue lisää klikkaamalla tästä! Samalle verkkosivulle kootaan veteraaniviikon ohjelmaa kevään 2022 aikana.

Verkossa koettavavia sisältöjä ja aineistoa

Veteraanipäivän kansallisen pääjuhlan ja veteraaniviikon yhteyteen tuotetaan verkossa koettavaa sisältöä sekä verkkoaineistoja. Niitä kootaan tälle sivustolle kevään 2022 aikana.

Koronatilanne

Lappeenrannan kaupunki on varautunut niin pääjuhlan kuin veteraaniviikon järjestelyissä koronatilanteeseen, joka voi mahdollisesti vaikuttaa tapahtumien järjestämiseen keväällä 2022. Kaupunki seuraa tilannetta ja viranomaisten ohjeistuksia sekä tiedottaa koronan mahdollisista vaikutuksista erikseen.