Etusivu/Teema - Maamme versoo uutta

Teema - Maamme versoo uutta

2111 Lpr Kaupunki Veteraanipäivä verkkopalvelu herokuvat3.png

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallisen pääjuhlan tämän vuoden teema nousi halusta pitää sotiemme veteraanien muistot ja perinteet elävänä

 

Veteraanien uhraus ei välity pelkästään kirjoista ja toisten muistoista: se elää tavassamme kunnioittaa ja arvostaa isänmaatamme teoissamme ja puheissamme. Parhaiten pidämme sotiemme veteraanien työn elossa hoitamalla vuorostamme rakasta isänmaatamme ja muistamalla, mitä sen eteen on tehty.


Kansallisena veteraanipäivänä 27.4. järjestettävän valtakunnallisen pääjuhlan teema Maamme versoo uutta - I vårt land spirar det nya on syntynyt siitä perinnöstä, jonka Maamme-laulu ja Veteraanin iltahuuto ovat hienosti onnistuneet sanoittamaan.

– Veteraanin iltahuudossa puhutaan hoivaamisesta ja siitä, että emme saa unohtaa, sanoo Lappeenrannan kaupungin matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja Mirka Rahman. Meitä pyydetään välittämään tuleville sukupolville se, kuinka kallis isänmaa on ja mitä sen eteen on tehty. Se pysäytti meidät käsittämään, että tuo muisto on pidettävä elävänä kaikkien mielessä, se ei ole asia, jota välitetään vaan kirjoissa tai perimätiedossa, Rahman jatkaa.

Luonnon uskomaton voima näkyy siinä, että vaikka puu jonain päivänä kuolee, sen versosta kasvaa uusi puu, joka saa osan voimastaan vanhasta.

– Samalla tavalla me voimme siirtää muistoa sukupolvelta toiselle pitämällä perintöä elossa hoitamalla ja kunnioittamalla isänmaatamme, Rahman pohtii.

– Erityisen tärkeää on siirtää seuraaville sukupolville veteraanien meille taistelema vapaus ja kiitollisuus siitä päivittäisissä teoissa ja valinnoissa, jokapäiväisessä elämässä.

Versovina 2021. Nyt ylös sieluni.


Veteraanin iltahuuto, samoin kuin Maamme-laulu, ylistää isänmaata, jonka joka kolkka on rakas ja jonka kukoistus on oleva vieläkin suurempi. Tämä oli innoituksena kuvataiteilijalle ja Lappeenrannan kaupunginorkesterin intendentille Milko Vesalaiselle, kun hän sai kunniatehtäväkseen suunnitella vuoden 2022 kansallisen veteraanipäivän ilmeen. Vesalaisen luoma ilme kiteytyy kolmiosaiseen akryylimaalaukseen Versovina 2021. Nyt ylös sieluni. Versovina 2021. Nyt ylös sieluni. -öljyvärimaalaus.

– Pohtiessani tätä isänmaamme ehkä suurinta uhria nousivat eri aikakausien sotiemme sankarihaudat kivineen voimakkaasti mieleeni, Vesalainen kertoo.

– Kivien ympärillä versoo uutta, mikä muistuttaa meitä siitä, että mikään ei kuole.

Teoksellaan Vesalainen haluaa kunnioittaa sotiemme naisten ja miesten sekä perheiden suuria uhrauksia maamme hyväksi. Teoksen symbolit ja hahmot kertovat lohduttomuudesta, mutta myös toivosta ja huolenpidosta.

– Jokainen tulkitsee teoksen omasta kokemuksestaan, mutta näiden merkkien kautta voi saada jonkinlaisen ohjelmallisen katsantokannan maalaukseni maailmaan, Vesalainen sanoo.