Etusivu/Meillä tapahtuu/Kulttuuritapahtumat/Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut

Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut

Kuva Lappeenrannan valtakunnallisista laulukilpailuista vuodelta 2019.

Lappeenrannan kaupunki järjesti 19. Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut 1. - 6.1.2019. LPR_valtakunnalliset_laulukilpailut_logo_2019_rajaus ilman pvm.jpg

Kilpailussa oli oma sarjansa sekä nais- että mieslaulajille.

Varsinaisen kilpailun kilpailupaikkana oli Lappeenrannan kaupungintalo, Lappeenranta-sali, Villimiehenkatu 1. 

Seuraavat laulukilpailut järjestetään vuonna 2022. Päivitämme vuoden 2022 kilpailun kulun huhtikuun loppuun mennessä.

Kilpailun taustaa

Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut pohjautuvat vuodesta 1960 alkaen Klemetti-Opisto talvipäivien yhteydessä järjestettyihin laulu-kilpailuihin. Ensimmäisen Vaasassa järjestetyn kilpailun voittajat olivat Tuulikki Tunkkari ja Martti Talvela. Kaksi vuotta myöhemmin kilpailtiin enteellisesti Lappeenrannassa, sen jälkeen vielä Turussa ja Kouvolassa ja viimein kilpailut pysyvästi kotiutuivat Lappeenrantaan vuonna 1969. Ensimmäisen varsinaisen Lappeenrannan valtakunnallisen laulukilpailun miesten sarjan voittajan baritoni Jorma Hynnisen ura lähti nousuun juuri täältä.

Aluksi Lappeenrannan kaupunki ja Klemetti-Opisto toimivat yhdessä järjestäjinä. Tärkeä lenkki näiden tahojen välillä oli lappeenrantalainen laulupedagogi musiikkineuvos Pauli Helkiö. Kilpailujen pitkäaikaisena toiminnanjohtajana hänellä oli suuri merkitys tapahtuman kehittymisessä pienimuotoisesta laulukisailusta monipäiväiseksi ohjelmistoltaan kansainväliset mitat täyttäväksi ja osallistujamäärältään mittavaksi suurkilpailuksi.

Hänen jälkeensä toiminnanjohtajaksi tuli Tuulikki Närhinsalo 1985 ja vuodesta 2006 toiminnanjohtajana on ollut Milko Vesalainen.

Kilpailut voittaneiden tai niissä palkittujen laulajien joukossa on useita merkittävän kansainvälisen uran luoneita tähtiä, jotka ensi kerran astuivat julkisuuteen juuri Lappeenrannassa. Naisten sarjan ovat voittaneet mm. Karita Mattila, Soile Isokoski, Kirsi Tiihonen, Camilla Nylund ja Helena Juntunen, miesten sarjan voittajista mainittakoon Jorma Hynnisen lisäksi Tapani Valtasaari, Petteri Salomaa ja Herman Wallen.

Kolmen vuoden välein Suomen musiikkiväen kiinnostus on tammikuun ensimmäisellä viikolla kääntynyt kohti Lappeenrantaa. Lappeenrannassa kilpailu on aina henkisen kasvun kokemus, joka vie jokaista osallistujaa eteenpäin. Vuonna 2019 kilpailu juhli 50-vuotistaivaltaan. Kilpailu huipentuu Saimaa Sinfoniettan säestämään orkesterifinaaliin. 

Kilpailun järjestämisen kumoaa force majeur -syy (Force majeur eli ylivoimainen est, on yllättävä, ennalta-arvaamaton ja osapuolten vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolinen tapahtuma, joka estää osapuolen sopimuksenmukaisen suoritusvelvollisuuden täyttämisen kuten pandemia (COVID-19), epidemia, sota, kulkutauti, luonnonmullistus tai viranomaisen antama kielto tai määräys).