Etusivu/Meillä tapahtuu/Kulttuuritapahtumat/Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut

Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut

Kuva Lappeenrannan valtakunnallisista laulukilpailuista vuodelta 2019.

Lappeenrannan kaupunki järjestää seuraavat  20. Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut 1. - 6.1.2022.LPR_valtakunnalliset_laulukilpailut_logo_2019_rajaus ilman pvm.jpg

Kilpailussa on oma sarjansa sekä nais- että mieslaulajille.

Varsinaisen kilpailun kilpailupaikkana on Lappeenrannan kaupungintalo, Lappeenranta-sali, Villimiehenkatu 1.

Ennakkokilpailu

Kaikki kilpailuihin määräaikaan mennessä ilmoittautuneet laulajat kutsutaan Lappeenrannassa lauantaina 23. ja sunnuntaina 24. lokakuuta 2021 järjestettävään ennakkokilpailuun, josta varsinaisiin kilpailuihin valitaan enintään 30 laulajaa. Ennakkokilpailu järjestetään Lappeenrannan musiikkiopiston Helkiö-salissa, Koulukatu 36, ja se on avoin yleisötilaisuus. Lipunmyynnin aloitusajankohta tarkennetaan syksyllä.

Kilpailun kulku 

Lauantai 1.1.
klo 16.00  Avajaiset ja laulujärjestyksen arvonta: avoin yleisötilaisuus
klo 19.30  Alkuerä I jakso

Sunnuntai 2.1.
klo 11.00 Alkuerä II jakso
klo 15.00 Alkuerä III jakso
klo 18.00 Alkuerä IV jakso

Maanantai 3.1. 
klo 16.00 Välierä I jakso
klo 19.30 Välierä II jakso

Tiistai 4.1.
klo 16.00 Välierä III jakso
klo 19.30 Välierä IV jakso

Keskiviikko 5.1.
Orkesteriharjoitukset loppukilpailua varten, ei yleisölle avoin 

Torstai 6.1.
klo  11.00 Orkesterikenraaliharjoitus finalisteille, ei yleisölle avoin
klo 18.00 Loppukilpailu

Lipunmyynnin aloitusajankohta tarkennetaan myöhemmin.

Ajankohtaista

Kilpailun taustaa

Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut pohjautuvat vuodesta 1960 alkaen Klemetti-Opisto talvipäivien yhteydessä järjestettyihin laulu-kilpailuihin. Ensimmäisen Vaasassa järjestetyn kilpailun voittajat olivat Tuulikki Tunkkari ja Martti Talvela. Kaksi vuotta myöhemmin kilpailtiin enteellisesti Lappeenrannassa, sen jälkeen vielä Turussa ja Kouvolassa ja viimein kilpailut pysyvästi kotiutuivat Lappeenrantaan vuonna 1969. Ensimmäisen varsinaisen Lappeenrannan valtakunnallisen laulukilpailun miesten sarjan voittajan baritoni Jorma Hynnisen ura lähti nousuun juuri täältä.

Aluksi Lappeenrannan kaupunki ja Klemetti-Opisto toimivat yhdessä järjestäjinä. Tärkeä lenkki näiden tahojen välillä oli lappeenrantalainen laulupedagogi musiikkineuvos Pauli Helkiö. Kilpailujen pitkäaikaisena toiminnanjohtajana hänellä oli suuri merkitys tapahtuman kehittymisessä pienimuotoisesta laulukisailusta monipäiväiseksi ohjelmistoltaan kansainväliset mitat täyttäväksi ja osallistujamäärältään mittavaksi suurkilpailuksi. Helkiön jälkeen toiminnanjohtajana vaikutti Tuulikki Närhinsalo 1985 - 2006. Vuodesta 2006 alkaen toiminnanjohtajana on ollut Milko Vesalainen.

Kilpailut voittaneiden tai niissä palkittujen laulajien joukossa on useita merkittävän kansainvälisen uran luoneita tähtiä, jotka ensi kerran astuivat julkisuuteen juuri Lappeenrannassa. Naisten sarjan ovat voittaneet mm. Karita Mattila, Soile Isokoski, Kirsi Tiihonen, Camilla Nylund ja Helena Juntunen, Marjukka Tepponen, miesten sarjan voittajista mainittakoon Jorma Hynnisen lisäksi Tapani Valtasaari, Petteri Salomaa ja Herman Wallen, Ville Rusanen, Waltteri Torikka.

Kolmen vuoden välein Suomen musiikkiväen kiinnostus on tammikuun ensimmäisellä viikolla kääntynyt kohti Lappeenrantaa. Lappeenrannassa kilpailu on aina henkisen kasvun kokemus, joka vie jokaista osallistujaa eteenpäin. Vuonna 2019 kilpailu juhli 50-vuotistaivaltaan. Kilpailu huipentuu Saimaa Sinfoniettan säestämään orkesterifinaaliin. 

Kilpailun järjestämisen kumoaa force majeure -syy (Force majeure eli ylivoimainen est, on yllättävä, ennalta-arvaamaton ja osapuolten vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolinen tapahtuma, joka estää osapuolen sopimuksenmukaisen suoritusvelvollisuuden täyttämisen kuten pandemia (COVID-19), epidemia, sota, kulkutauti, luonnonmullistus tai viranomaisen antama kielto tai määräys).