Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/Lappeenrannan kaupunginorkesteri ja Sinfoniaorkesteri Vivo konsertoivat ke 9.11. solistinaan ukrainalainen pianotaiteilija
3.11.2022

Lappeenrannan kaupunginorkesteri ja Sinfoniaorkesteri Vivo konsertoivat ke 9.11. solistinaan ukrainalainen pianotaiteilija

Lappeenrannan kaupunginorkesteri ja nuorten Sinfoniaorkesteri Vivo konsertoivat keskiviikkona 9.11.2022 klo 19 Lappeenranta-salissa romanttisten klassikoiden kera. Suurta sinfoniaorkesteria johtaa Erkki Lasonpalo ja solistiksi saapuu ukrainalaissyntyinen huippupianisti Anna Fedorova. Konsertin solistinumerona Fedorova soittaa Sergei Rahmaninovin Pianokonserton nro 3 d-molli op. 30. Konsertin päänumerona kuullaan Antonín Dvořákin Sinfonia nro 8 G-duuri op. 88.

”Romantiikka painotti tunteita, mielikuvitusta ja vapautta. Luonnon merkitys oli keskeistä taiteissa. Romantiikan ajalla oltiin erityisen kiinnostuneita henkimaailmasta, unikuvista, ihmissielun pimeästä puolesta ja muusta niin sanotusti yliluonnollisesta. Sankarillisia yksilösaavutuksia ihailtiin ja tunneskaalaa paisuteltiin.”

Ohjelmassa romanttinen pianokonsertto ja lyyrinen sinfonia

Fedorova Anna.

Sergei Rahmaninovin Pianokonsertto nro 3 syntyi vuonna 1909 ja se kantaesitettiin New Yorkissa saman vuoden marraskuussa. Esitystä johti Walter Damrosch ja Rahmaninov itse soitti pianoa. Säveltäjä harjoitteli esitystä varten mykällä klaviatuurilla laivamatkalla Atlantin yli. Konsertosta tuli pian yhtä suosittu kuin säveltäjänsä toisesta pianokonsertosta. Teos kuullaan Lappeenrannan kaupunginorkesterin konsertissa, solistina ukrainalainen pianotaiteilija Anna Fedorova

Antonin Dvořák sävelsi ja orkestroi 8. sinfoniansa kahden ja puolen kuukauden aikana kesähuvilallaan Vysoká u Příbraměssa Böömissä vuonna 1889. Partituuri on sävelletty Prahan Akatemian kunniaksi, jonne säveltäjä oli saanut vastikään nimityksen: Omistettu Böömiläiselle keisari Franz Josephin akatemialle taiteen ja kirjallisuuden edistämiseksi kiitoksena valinnastani. Dvořák johti kantaesityksen Prahassa 2. helmikuuta 1890. Lappeenrannan kaupunginorkesterin konsertin päänumerona kuultava kahdeksas sinfonia on iloinen ja lyyrinen ja saa inspiraationsa erityisesti böömiläisestä kansanmusiikista.

Kiovassa syntynyt pianotaitelija konsertoi jo kuusivuotiaana

Anna Fedorova syntyi Kiovassa muusikkoperheeseen. Hän aloitti pianotunnit viisivuotiaana ja konsertoinnin vain vuotta myöhemmin. Fedorova pääsi stipendillä opiskelemaan Kiovan lahjakkaiden lasten Lysenko -musiikkikouluun, josta valmistui vuonna 2008 ja jatkoi opintojaan Royal College of Musicissa.

 Anna Fedorova on esiintynyt menestyksellisesti useiden tärkeiden eurooppalaisten, yhdysvaltalaisten ja Kaukoidän orkesterien solistina.  Vuonna 2017 Fedorova oli mukana perustamassa kansainvälistä kamarimusiikkifestivaalia Edessä, Alankomaissa ja toimii nykyisin sen taiteellisena johtajana.

Sinfoniaorkesteri Vivo.

Lavalle nousee nuorten soittajien valtkakunnallinen orkesteri

Vuonna 1986 perustettu Sinfoniaorkesteri Vivo on nuorten soittajien valtakunnallinen filharmoninen orkesteri, jonka soittajat ovat kotoisin eri puolilta Suomea. Heidän keski-ikänsä on 18 vuotta ja ikähaarukka on 14–23 vuotta. Enemmistö soittajista on lukiossa olevia nuoria ja päätoimisia musiikinopiskelijoita, joille Vivo tarjoaa mahdollisuuden hankkia musiikkialan eri ammateissa vaadittavaa osaamista, tietotaitoa ja orkesterisoittokokemusta.

Vivon ohjelmisto kattaa koko orkesterimusiikin kirjon sinfonioista ja oopperoista aina sinfoniaorkesterille sovitettuihin tangoihin ja elokuvasävelmiin. Repertoaarin pääpaino on kuitenkin ehdottomasti suurissa sinfonioissa ja sävelrunoissa. Vivon perustajakapellimestari oli äskettäin edesmennyt Kari Tikka ja tämän jälkeen kapellimestareina ovat toimineet Mikko Franck, Tibor Bogányi, Esa Heikkilä ja Erkki Lasonpalo.

Romantiikan kirjoa

Yhteistyössä Sinfoniaorkesteri Vivon kanssa

ke 9.11. Lappeenranta-sali klo 19

Johtaa Erkki Lasonpalo

Solisti Anna Fedorova, piano

Ohjelma:

Sergei Rahmaninov: Pianokonsertto nro 3 d-molli op. 30

Antonín Dvořák: Sinfonia nro 8 G-duuri op. 88

Liput 25 € - Kausikorttikonsertti

Lisätiedot:

Milko Vesalainen
Intendentti – Lappeenrannan kaupunginorkesteri
puh. 040 547 8706
milko.vesalainen@lappeenranta.fi