Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/Lappeenrannan kaupunginteatteriin kiinnitetty Hannu Kivioja on palkittu ja maineikas näyttelijä, joka ei ota itseään liian vakavasti
8.9.2023

Lappeenrannan kaupunginteatteriin kiinnitetty Hannu Kivioja on palkittu ja maineikas näyttelijä, joka ei ota itseään liian vakavasti

Hannu Kivioja on innoissaan. Takana on Yökyöpelit-musikaalin harjoitukset ja Kivioja on päässyt heittäytymään Huoltomies Hossan saappaisiin. Pitkän linjan näyttelijä kertoo nauttivansa teatterityöstä etenkin siksi, että lavalla pääsee tekemään erilaisia rooleja laajasti.

Lappeenrannan kaupunginteatteriin yksi + yksi -sopimuksella (näytäntövuosi 2023–2024 ja optiovuosi 2024–2025) kiinnitetty Hannu Kivioja on maineikas ja palkittu, pitkän uran tehnyt näyttelijä. Kesäkuussa 60 vuotta täyttänyt Kivioja nähdään ensimmäistä kertaa Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttämöllä koko perheen musikaalissa Yökyöpelit.Hannu Kivioja.

– Kun tulee ikää niin ruuvit löystyvät tuolla pääkopassa. Ei häpeä enää niin paljoa. Siitä on apua, ettei ota itseään turhan vakavasti esimerkiksi silloin, kun tekee lastennäytelmää.

– On tuntunut mahtavalta, että on päässyt nyt tekemään esimerkiksi Yökyöpeleissä Huoltomies Hossaa ja limanuljaskaa.

Hannu Kivioja on näytellyt mm. Q-teatterissa, Ryhmäteatterissa, Kansallisteatterissa sekä Kouvolan ja Vaasan kaupunginteattereissa. Lappeenranta ei ollut hänelle tuttu ennen töiden alkua, mutta näyttelijä kertoo viihtyneensä hyvin, etenkin kun kaupungista löytyi työviikkoja varten oma ”poikamiesboxi”.   

– Minut on otettu tosi hyvin vastaan, ei mitään ongelmia! Joskus toisaalla on joku saattanut ihmetellä sitä, että hahmoa hakiessa kokeilen erilaisia asioita aika rajullakin pensselillä. Niin sanotusti pistän haisemaan treeneissä. Mutta täällä sitä ei ole ihmetelty, Kivioja kiittelee.

Kivioja on tunnettu myös useista tv- ja elokuvarooleistaan. Hänen näyttelijänuransa alkoi jo ennen Teatterikorkeakoulua vuonna 1985 Rauni Mollbergin Tuntemattomasta sotilaasta, jossa hän näytteli Riitaojaa. Sen jälkeen Kivioja on saanut tehdä traagisia ja synkkiä suomalaisen miehen tulkintoja enemmänkin. Esimerkiksi vuonna 1994 kun Kivioja voitti parhaan miespääosan Jussi-palkinnon Veikko Aaltosen elokuvasta Isä meidän.

Teatteri on Kiviojalle tärkeä ja hän kiitteleekin sitä, että on päässyt näyttämöillä tekemään rooleja elokuvia laajemmalla skaalalla. Yksi toiverooli hänellä kuitenkin vielä on.  

– Haaveilen, että pääsisin joskus näyttelemään Kirsikkapuiston vanhaa palvelijaa. Sitä joka unohdetaan lopussa yksin kaappiin, kun kaikki muut lähtevät. Haluaisin tehdä sen niin, että se vanha palvelijaukko köpöttelisi ihan hirveän hitaasti, aivan todella hitaasti, mutta niin, että hän olisi aina oikeassa kohdassa oikeaan aikaan, Kivioja hymyilee.

– Hahmo on eräänlainen teatterin kummitus, joka unohdetaan lavalle. Sellainen haluaisin olla, Kivioja jatkaa.

Tšehovin Kirsikkapuiston lisäksi Hannu Kivioja kertoo pitävänä myös uudesta venäläisestä kirjallisuudesta. Näyttelijä kertoo harrastavansa lukemista, joka on kävelyiden ja salitreenin lisäksi hyvää vastapainoa hektiselle ja ajoittain sosiaalisesti kuormittavalle työlle.

– Olen aina lukenut paljon. Noin 11–12-vuotiaana hyppäsin suoraan Viisikoista Dostojevskiin. Tällä hetkellä luen Svetlana Aleksijevitšin Neuvostoihmisen loppua. Teos on todella hieno.

Alunperi Pohjanmaalta kotoisin oleva Kivioja haaveilee unohdetun palvelijan roolin lisäksi maaseudulle muuttamisesta. Myös uraan liittyviä haaveita on.

– Haaveilen, että saisin ohjata ainakin yhden jutun elämäni aikana. Yksi idea on jo, mutta se on vielä kesken, eli ei siitä vielä sen enempää, Kivioja paljastaa.

Monissa taloissa ja tuotannoissa työskennellyt konkarinäyttelijä kertoo pitävänsä erityisesti pienempien paikkakuntien teattereita kiinnostavina, vaikka harmittelee, että Helsingin ulkopuolella draamanäytelmillä on vaikeuksia menestyä.  

– Viihdearvo on se, jolla saa yleisöä. Ikävää on, että tämmöisessä pienessä kaupungissa ei meinaa löytyä draamalle katsojia. Itse ajattelen, että mitä monipuolisempaa teatteria on, sitä parempi.

– Toisaalta esimerkiksi televisiosta on tullut hirvittävän viihdetäytteinen, niin luulisi, että vastapainona sille olisi tarvetta perusnäytelmille ja -draamalle, Kivioja pohtii.   

Kaikesta huolimatta Kivioja näkee teatterialan tulevaisuuden valoisana.

– Olen saanut tehdä töitä nuorten näyttelijöiden ja ohjaajien kanssa ja näen teatterin tulevaisuuden tosi positiivisena. Suomessa on tosi lahjakkaita nuoria tekijöitä.

Yökyöpeleiden lisäksi Hannu Kivioja nähdään loppuvuodesta Sointulassa, joka saa ensi-iltansa Lappeenrannan kaupunginteatterissa 18.11. Käynnissä olevan harjoituskauden takia, Kivioja myöntää kuitenkin olevansa erityisen innoissaan Yökyöpelit-musikaalista, jossa hän näyttelee Huoltomies Hossaa, Imulimaa ja Saku-setää.

– Yökyöpeleistä tulee erittäin hauska ja välillä lähes dadaistinen! Se on surrealistinen ja erittäin hieno. Se on kuin Peppi-kirjat ja sisältää paljon anarkismia, Kivioja kuvailee ja nauraa.

– Uskon, että aikuisetkin viihtyvät esityksen parissa erittäin hyvin. He näkevät kuitenkin eri asioita kuin lapset, Kivioja jatkaa.