Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/Lappeenrannan kaupunginteatterissa Suomen kantaesityksensä saa Samuel D. Hunterin näytelmä Kierros
29.1.2024

Lappeenrannan kaupunginteatterissa Suomen kantaesityksensä saa Samuel D. Hunterin näytelmä Kierros

Lappeenrannan kaupunginteatterin kevään 2024 ensimmäinen ensi-ilta koittaa lauantaina 3.2. kun Pienellä näyttämöllä Suomen kantaesityksen saa palkitun amerikkalaisen näytelmäkirjailijan Samuel D. Hunterin näytelmä Kierros. Näytelmän on suomentanut Lappeenrannan kaupunginteatterille Sami Parkkinen.

Helka-Maria Kinnusen ohjaama näytelmä vie katsojat päättymättömien valtateiden varrella olevaan piskuiseen toimitukseen, jossa tehdään Kierros-nimistä lehteä rekkakuskeille. Eletään vuosituhannen vaihdetta, jolloin uutiset ja keskustelut täytti spekulointi sähköverkot ja tietoliikenteen romahduttavasta Y2K-viruksesta, joka tiputtaisi kenties lentokoneetkin taivaalta.

Idahossa sijaitsevan lehden toimituksessa työskentelevät entiset rakastavaiset QZ (Leena Nuora) ja Bryan (Hannu Kivioja) sekä nuori tulokas Matthew (Eppu Pastinen). Lehden talous on kuralla, mutta jotenkuten se sinnittelee yksinäisten rekkakuskien seuranhakuilmoitusten turvin. Sekaisin ei ole pelkästään lehden talous, vaan myös toimituksen sisäiset suhteet.

– Kierros on hellänkarhea draama, jossa on myös huumoria. Näytelmän keskiössä ovat lämpimän kaurismäkeläiset ihmiset toiveineen ja arkineen, kuvailee näytelmän ohjaaja Helka-Maria Kinnunen.

Näytelmän teemat yksinäisyys ja rakkauden kaipuu näkyvät vahvasti Hannu Kiviojan näyttelemän Brianin hahmossa. Esityksen ajan lavalla lähes koko ajan oleva Kivioja tekee näytelmässä intensiivisen roolisuorituksen itsensä kanssa kipuilevana ex-lehtimiehenä.

– Suosittelisin näytelmää etenkin keski-ikäisille ihmisille ja muille, jotka ovat jonkinlaisessa taitekohdassa elämässään. Ihmisille, joilla on jo elämää takanaan. Läheisyyden kaipuun lisäksi näytelmässä ollaan tietyllä tapaa tilinteon äärellä.

Kivioja kertoo, että näytelmän harjoitteleminen pienessä työryhmässä on ollut mielenkiintoinen ja hauska projekti. Kiviojan mukaan työryhmän sisäinen yhteistyö on ollut merkittävä voimavara ajoittain haasteellisessakin produktiossa.

– Näytelmä on hieno ja hyvin kirjoitettu, mutta se ei tarkoita, että näyttelijän työ olisi välttämättä helppoa. Opeteltavaa tekstiä on paljon ja on pitänyt löytää tietty ilmaisun keveys, jotta esimerkiksi tekstin lämmin huumori pääsee esiin, Kivioja kuvailee.

Etsin naispuolista lentoperämiestä lopunaikojen navigontikumppaniks. Tilava bunkkeri, viihtyisä punkka, kämpässä myös juokseva vesi ja kasettidekki. Seinät sietää neljän megatonnin räjähdyksen. Meikäläinen: hippasen yli kuuskyt. Teikäinen: alta nelikymppinen. Ja ei ku kovaa ajoa!”

Ensi-ilta Lappeenrannan kaupunginteatterissa lauantaina 3.2. klo 16.00. Näytöksiä 24.4.2024 saakka. Liput alkaen 20 euroa.

Lisätiedot:

Helka-Maria Kinnunen
puh. 040 559 2605, helka-maria.kinnunen@lappeenranta.fi

Kierros - The Few
Ensi-ilta 3.2.2024 klo 16
Lappeenrannan kaupunginteatterin
Pieni näyttämö

Esitysoikeudet: Nordic Drama Corner

Rooleissa:

QZ: Leena Nuora
Bryan: Hannu Kivioja
Matthew: Eppu Pastinen

Työryhmä:

Käsikirjoitus: Samuel D. Hunter
Suomennos: Sami Parkkinen
Ohjaus: Helka-Maria Kinnunen
Lavastus: Mimmi Resman

Kuvapankki: Logot (kuvat.fi)
Valokuvat: Aki Loponen

Liput: Kierros 03.02.2024 ─ 24.04.2024, | lippu.fi
Verkkosivut: Kierros - Lappeenrannan teatteri (lprteatteri.fi)