Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/Saimaa Sinfonietta konsertoi jälleen Lappeenrannassa to 21.9.
8.9.2023

Saimaa Sinfonietta konsertoi jälleen Lappeenrannassa to 21.9.

Saimaa Sinfoniettan Reiniläisittäin-konsertissa katse kääntyy kohden Keski-Eurooppaa ja Reininmaata. Torstaina 21.9.2023 klo 19 Lappeenranta-salissa orkesteria johtaa Erkki Lasonpalo ja solistiksi saapuu kansainvälinen maineikas pianisti unkarilainen Jószef Balog. Hän esittää kuohuvaromanttisen pianoharvinaisuuden Richard Straussin Burleskin pianolle ja suurelle sinfoniaorkesterille. Konsertin muina teoksina kuullaan Antonin Dvorákin Legendoja ja päänumerona Robert Schumannin Sinfonia nro 3 op. 97 ns. Reiniläinen.

Unkarilainen pianisti saa kiitosta syvävireisistä tulkinnoistaan

József Balog (s. 1979) on yksi sukupolvensa lahjakkaimmista pianisteista. Häntä pidetään yhtenä Franz Lisztin, Ernst von Dohnányin ja Béla Bartókin perustaman kansainvälisesti tunnetun unkarilaisen pianotradition jatkajana. Balog aloitti pianonsoiton opiskelun nelivuotiaana isänsä oppilaana ja jatkoi opintojaan Franz Liszt -musiikkiyliopistossa Budapestissa valmistuen vuonna 2001. Jatko-opintonsa hän suoritti 2004.

Balog on saanut kiitosta kriitikoilta ja yleisöltä ennen kaikkea loistavasta tekniikastaan ja erittäin herkistä ja syvävireisistä tulkinnoistaan. Balog hallitsee valtavan ohjelmiston eri konserttoja, konserttiohjelmia ja kamarimusiikkia. Tavallisen pianorepertuaarin lisäksi hän soittaa paljon jazzia, nykymusiikkia ja omia transkriptioita. József Balog on konsertoinut niin solistina kuin kamarimuusikkona yli 20 maassa Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa.

Ohjelmassa legendoja, burleski ja reiniläinen sinfonia

Antonín Dvorákin Legendat on alun perin pianoduetto-sarja, jota säveltäjä sävelsi samaan aikaan 6. sinfoniansa kanssa. Teoksen valmistuminen kuitenkin viipyi ja se valmistui vuonna 1881. Kustantaja pyysi pian pianokantaesityksen jälkeen, että säveltäjä orkestroisi hienon erilaisia tunnelmakuvia sisältävän sarjansa, josta nyt kuullaan neljä osaa.

Vain 21-vuotias Richard Strauss sävelsi Burleskin pianolle ja orkesterille vuosina 1885–86. Teoksen alkuperäinen otsikko oli Scherzo orkesterille ja se oli omistettu Straussin nimikkokapellimestarille Hans von Bülowille. Bülow kuitenkin kieltäytyi johtamasta teosta epäillen, ettei mistään löydy tarpeeksi hyvää pianistia, joka teoksen ensiesityksestä kykenisi selviytymään.
Säveltäjä löysi kuitenkin pianisti Eugen d´Albertin, joka ehdotti joitain korjauksia teokseen. Lopulta vuonna 1891 Bülow suostui teoksen johtamaan d´Albertin toimiessa solistina.

Robert Schumann kirjoitti kolmannen sinfoniansa muutaman viikon sisällä vuoden 1850 lopulla. Se sai kantaesityksensä Düsseldorfissa 6. helmikuuta vuonna 1851 säveltäjän johdolla. Sinfonia sai yleisöltä hämmentyneen vastaanoton, vaikka sinfoniaa myös ylistettiin. Lempinimi ”Reiniläinen” näyttää juontavan Wilhelm Josef von Wasielewskiin, joka julkaisi Schumannin elämäkerran vuonna 1858. Kerrotaan, että säveltäjä sai ensisysäyksen sinfoniansa syntyyn nähtyään Kölnin uljaan tuomiokirkon. Silti taustalla lienee pikemminkin vaimonsa Claran kanssa tehty onnellinen matka halki Reininmaan. Sinfonia on viisiosainen ja noudattaa sonaattimuotoa.

Saimaa Sinfonietta – Reiniläisittäin

Yhteistyössä Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa
to 21.9. Lappeenranta-sali klo 19
Johtaa Erkki Lasonpalo
Solisti József Balog, piano

Ohjelma:

Antonín Dvořák: Legends op. 59 1–4
Richard Strauss: Burleski d-molli pianolle ja orkesterille
Robert Schumann: Sinfonia nro 3 op. 97 Es-duuri ‘Reiniläinen’

Liput 32 / 22 / 7 € täältä.

KAUSIKORTTIKONSERTTI

Lisätiedot:

Intendentti Milko Vesalainen
milko.vesalainen(at)lappeenranta.fi
040 547 8706