Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/Saimaa Sinfoniettan Juhlan aika -konsertti tuo Lappeenrantaan pianotaitelija Olli Mustosen sekä suomalaisen säveltäjän uuden sinfonian pe 9.2.
1.2.2024

Saimaa Sinfoniettan Juhlan aika -konsertti tuo Lappeenrantaan pianotaitelija Olli Mustosen sekä suomalaisen säveltäjän uuden sinfonian pe 9.2.

Lappeenrannan kaupunginorkesteri konsertoi jälleen yhdessä Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa Saimaa Sinfoniettana.

Perjantaina 9.2.klo 19 Lappeenranta-salissa yleisölle tarjotaan todellista musiikin juhlaa Saimaa Sinfonietta – Juhlan aika -nimeä kantavan konsertin voimin. Luvassa on suuren orkesterin lisäksi legendaarinen solisti, Beethovenia sekä kantaesitys.

Ylen radiotaltiointi Mikkelissä ja säveltäjän haastattelu Lappeenrannassa

Konsertin solistina esiintyy pianotaiteilija Olli Mustonen, joka soittaa Ludwig van Beethovenin Pianokonserton nro 3 op. 37 c-molli. Konsertin sinfoniana kuullaan säveltäjä Kalevi Ahon uusi Sinfonia nro 18, joka on Saimaa Sinfoniettan tilausteos. Teoksella juhlistetaan Kalevi Ahon 75-vuotisjuhlavuotta. Konsertin johtaa kapellimestari Erkki Lasonpalo.

Konsertti kuullaan myös Mikkelissä konserttitalo Mikaelissa to 8.2. klo 18, jolloin Yleisradio taltioi sen. Taltiointi lähetetään radiossa lauantaina 9.3. Yle radio 1:llä säveltäjä Kalevi Ahon syntymäpäivänä.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin Intendentti Milko Vesalainen haastattelee säveltäjä Kalevi Ahoa ennen konserttia Lappeenranta-salin yleisölämpiössä pe 9.2. klo 18.15 alkaen.

Beethovenin pianokonsertot lähellä Olli Mustosen sydäntä

Vuonna 2019 säveltäjä Paul Hindemith -palkinnon saaneella Olli Mustosella on poikkeuksellisen laaja soolo-ohjelmisto, mutta erityisen lähellä hänen sydäntään ovat Beethovenin, Prokofjevin ja Bartókin pianokonsertot, joita hän on esittänyt tunnetuimpien sinfoniaorkestereiden solistina eri puolilla maailmaa. Hän on myös levyttänyt ne Tapiola Sinfoniettan ja Radion sinfoniaorkesterin kanssa.  

Olli Mustosen vaikuttava kansainvälinen ura on vienyt hänet esiintymisiin maailman merkittävimpien orkestereiden kanssa kuten New Yorkin ja Los Angelesin filharmonikkojen kanssa sekä Chicago Symphonyn, Orchestre de Paris’n ja Lontoon kaikkien sinfoniaorkestereiden kanssa.

Mustonen on esiintynyt soolokonsertein muun muassa Lockenhausin festivaalilla, Chicagon Symphony Centerissä, New Yorkin Carnegie Hallissa, Lontoon Wigmore Hallissa sekä Sydneyn oopperatalossa.

Beethovenin konsertto on omistettu Preussin prinssille

Ludwig van Beethovenin Pianokonsertto nro 3 op. 37 esitettiin ensimmäisen kerran 5. huhtikuuta 1803 säveltäjän toimiessa solistina. Beethoven oli kolme vuotta aiemmin saanut teoksensa valmiiksi. Samassa konsertissa kantaesitettiin myös toinen sinfonia ja oratorio Kristus Öljymäellä. Konsertto julkaistiin vuonna 1804 ja se on omistettu Preussin prinssi Louis Ferdinandille.

Suomalaisen säveltäjän maailman kantaesitys on Saimaa Sinfoniettan tilausteos

Kalevi Aho (s.1949) on laajan ja menestyksekkään kansainvälisen säveltäjänuransa myötä yksi tunnetuimmista säveltäjistämme maailmalla. Hänen edelleen kasvava runsaslukuinen tuotantonsa on soinut lukuisten tilausten ja esitysten myötä niin Euroopassa kuin Kauko-Idässä, Kiinassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa.

Ahon tuotanto käsittää teoksia viidestä oopperasta 18 sinfoniaan, yli 40 soitinkonserttoa lukuisille eri soittimille, teoksia laulumusiikista kamarimusiikkiin sekä sooloinstrumentteihin. Ahon teoksia levytetään säännöllisesti muun muassa kansainväliselle BIS-levymerkille Kalevi Aho -sarjaan. Saimaa Sinfoniettan levy Ahon soolosoitinkonsertoista (nokkahuilut, harmonikka ja tenorisaksofoni) ilmestyi juuri syksyllä saaden laajalti erinomaiset kansainväliset arvostelut.

Kalevi Aho kirjoittaa 18. sinfoniastaan seuraavaa:

”Keväällä 2022 Saimaa Sinfonietta levytti BIS-yhtiölle nokkahuilu- ja tenorisaksofonikonserttoni, ja samalle levylle äänitettiin syyskuussa 2022 myös harmonikkakonsertto Sonata concertante. Levytysten kapellimestari Erkki Lasonpalo ehdotti tuolloin, että tekisin orkesterille jonkun tilausteoksen, ja ehdotin itse heille 18. sinfoniaa.  
 
 Aloitin sinfonian helmikuussa 2023, ja teos valmistui 6.6.2023.
 Neliosaisen sinfonian luonteeseen vaikutti suuresti painostava maailmanpoliittinen tilanne: Helmikuussa 2022 alkanut Ukrainan sota jatkui edelleen, eikä loppua ollut näkyvissä. Asevarusteluun uhrattiin kaikkialla yhä suurempia summia. Samaan aikaan poliittinen puhe Suomessa raaistui - jopa rasistinen kielenkäyttö alkoi yleistyä ja normalisoitua joidenkin poliitikkojen puheissa, ja yhteiskunnallinen kahtiajako syveni, kun eduskuntavaalien seurauksena maahamme muodostettiin sen historian oikeistolaisin hallitus.

Tätä brutaalisuutta ilmentää sinfonian ensimmäisessä osassa (Violentemente) rumpusetti (sotilasrumpu, hi-hat ja jalkapedaalilla soitettava bassorumpu), joka hakkaa alussa samaa jumputtavaa rytmiä yhteen menoon usean minuutin ajan. Rumpusetti on tärkeässä osassa myös kolmessa muussa osassa, osin hiukan erilaisin rytmein. Hidas toinen osa (Misterioso) muodostaa brutaalille alkuosalle lempeämmän, salaperäisemmän vastakohdan. Nopeaa kolmatta osaa (Allegro meccanicamente) vallitsevat taas viisijakoisessa rytmissä mekaanisesti kerrattavat sävelkuviot, joita kutakin toistetaan lukuisia kertoja, ennen kuin ne vaihtuvat toisiksi. Osa lähenee siten hiukan minimalistista musiikkia. Finaali (Vivacissimo) on virtuoosinen ja nopea, ja siinäkin rumpusetti huippukohdissa dominoi musiikkia. Aivan lopussa tapahtuu suuri musiikillinen räjähdys, jota seuraa vielä lyhyt, häipyvä muistuma finaalin alusta. 

Noin 37 minuuttia kestävä teos sisältää monin kohdin sellaisia musiikillisia elementtejä, joiden kaltaisia en ole koskaan ennen säveltänyt."

Saimaa Sinfonietta - Juhlan aika

Yhteistyössä Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa

to 8.2. Martti Talvela-sali, Mikkeli klo 18
pe 9.2. Lappeenranta-sali klo 19
Johtaa Erkki Lasonpalo
Solisti Olli Mustonen, piano

Ohjelma:
Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 3 op. 37 c-molli
Kalevi Aho: Sinfonia nro 18, kantaesitys, Saimaa Sinfoniettan tilausteos

Liput 32 € / 22 €, opiskelijat 7 €
Kausikorttikonsertti

Säveltäjä Kalevi Ahon haastattelu Lappeenranta-salin yleisölämpiössä ennen konserttia pe 9.2. klo 18.15 - tervetuloa!

Lisätiedot:

Milko Vesalainen, Intendentti – Lappeenrannan kaupunginorkesteri
puh. 040 547 8706, milko.vesalainen@lappeenranta.fi

Kaikki kevään 2024 konsertit löytyvät verkkosivuiltamme: www.lprorkesteri.fi