Etusivu/Meillä tapahtuu/Ajankohtaista/Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään Lappeenrannassa
16.11.2020

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään Lappeenrannassa

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 16.–22.11. UNICEFin teema viikolle on Lasten puolella. Viikko huipentuu Lapsen oikeuksien päivään perjantaina 20.11., joka on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen syntymäpäivä. Sopimus hyväksyttiin 31 vuotta sitten.

Lappeenranta_lasten_puolella 430x215.jpgLappeenrannan kaupunki järjestää viikon kuluessa erilaisia lapsille ja nuorille suunnattuja tapahtumia viikon puitteissa. Perjantaina Lappeenrannan kaupungintalo myös valaistaan siniseksi Lapsen oikeuksien päivän kunniaksi.

Lapsiystävällinen kunta vuodesta 2016

UNICEF on myöntänyt Lappeenrannalle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen ensi kerran vuonna 2016 ja toisen kerran vuonna 2019. Tunnustus myönnetään neljäksi vuodeksi kerralla.

UNICEF tarkoittaa lapsiystävällisyydellä lapsen oikeuksien toteutumista. Lapsen oikeuksien sopimuksen yleisperiaatteet ovat syrjimättömyys, lapsen edun ensisijainen harkinta, oikeus elämään ja kehittymiseen ja lapsen näkemysten kunnioittaminen.

Tutustu tarkemmin lapsiystävällisen Lappeenrannan tekoihin tästä.

Liikuntapuuhaa perheille

Lappeenrannan liikuntatoimi on jatkuvasti mukana järjestämässä koululiikunnanohjausta yhdessä varhaiskasvatus- ja opetustoimen kanssa.

– Koulumaailmassa on mahdollisuus tavoittaa kaikki lapset ja nuoret eri ikäryhmissä. Tavoite on tuoda hyvinvointia ja aktiivisuutta osaksi lasten elämää sekä antaa eväitä tulevaan, liikunnanohjaaja Marko Siltamies kertoo.

Tämän lisäksi liikuntatoimi järjestää aktiivisesti erilaisia ilmaisia ja edullisia liikuntatapahtumia lapsille ja perheille Lappeenrannassa.

Lapsen oikeuksien viikolla liikuntatoimi järjestää lauantaina Lasten vesipeuhupäivän Lauritsalan uimahallissa. Uimahallin vesipeuhupäivän hinta on uimahallimaksu. Sunnuntaina Joutsenohallissa järjestetään Liikuntamaa, jossa perheiden ja lasten vapaassa käytössä on erilaisia liikuntavälineitä. Liikuntamaan hinta on 2€/lapsi. Katso lisätietoja Lasten vesipeuhupäivästä ja Liikuntamaasta tästä.

Lappeenrannassa on tänä syksynä otettu myös käyttöön Nuorisopassi, jonka avulla lappeenrantalaiset 9.luokkalaiset voivat osallistua ilmaiseksi erilaisiin vapaa-ajan toimintoihin ja harrastuksiin.

Kirjastolla nukketeatteria ja näyttely

Lappeenrannan pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolla on Lapsen oikeuksien päivänä 20.11. esillä kirjanäyttely Matkalaulun kera. Näyttely on esillä lauantaihin asti.

Torstaina 19.11. ja lauantaina 21.11. Nukketeatteri Sytkyt järjestää pääkirjastolla Lasten 7 veljestä -esityksen klo 18 (täynnä).  Lauantaina 21.11. Teatteri Kareluksen Sammakon joulu -nukketeatteriesitykset järjestään klo 10 ja 10.45 (täynnä). Peruutuspaikkoja voi tiedustella ovelta ennen esityksiä.

Lisäksi lauantaina 21.11. Lakes ry järjestää Lappeenrannassa joulun avauksen. Kirjasto on osa keskustaa kiertävää Tonttupolkua Tontun pakettipulma -pisteellä.

Pääkirjaston remontin valmistelussa Mist Sie Haaveksit -hankkeen alla kuullaan laajasti lasten ja nuorten toiveita pääkirjaston suhteen.

Nuorisotoimi yhdenvertaisuuden puolesta

Nuorisolain ja nuorisotyön ammattieettisen ohjeistuksen mukaan yksi nuorisotyön tärkeimmistä tehtävistä on edistää yhdenvertaisuutta ja tunnistaa nuorten erilaisia tarpeita. Vastatakseen tähän on Lappeenrannan nuorisotoimessa sovittu toimintaa ja palveluja koskevan yhdenvertaisuussuunnitelman tekemisestä. Työ on aloitettu tänä syksynä henkilöstön ihmisoikeuskoulutuksilla.

Lappeenrannan nuorisotoimen osallisuuskoordinaattori Niina Ljungkvist nostaa yhdeksi tärkeäksi toimenpiteeksi Monarin Nuorisotilalla järjestettävät Sateenkaarinuorten illat.

– Sateenkaarinuorten illat ovat toimintaan löytäneille nuorille muodostuneet tärkeäksi tuen muodoksi. Monella sateenkaarinuorella on kokemuksia kiusaamisesta ja syrjinnästä ja esimerkiksi siitä, miten vaikea on olla oma itsensä kiusatuksi joutumisen pelossa. Sateenkaarinuorten illoissa nuoret tapaavat vertaisiaan ja voivat jakaa kokemuksiaan ja viettää aikaa turvallisessa ympäristössä, Ljungkvist kertoo.

– Pidän erityisen tärkeänä, että lapsiystävällisessä kunnassa nuorisotyö toimii ihmisoikeuskasvatuksen edelläkävijänä ja pystyy tuottamaan aidosti avointa toimintaa kaikenlaisille lapsille ja nuorille. Tähän kuuluu esimerkiksi esteettömyyden huomioiminen niin hyvin kuin mahdollista tai vaikkapa aktiivinen rasismin vastainen työote.

Varhaiskasvatuksessa kuunnellaan lapsia

Snellmanin päiväkodin johtaja Anu Kohonen kertoo,että uuden Snellmanin päiväkodin suunnittelussa lasten osallisuutta on pyritty lisäämään. Lasten kanssa on vierailtu rakennuspaikalla ja lasten toiveita ja ideoita uuden päiväkodin suhteen kartoitetaan koko ajan.

– Kaiken kaikkiaan lasten osallisuutta päiväkodin arkeen on lisätty ja lisätään koko ajan: kasvattajat tarttuvat lasten ideoihin ja mielenkiinnon kohteisiin herkästi.

Snellmanin päiväkodissa Lapsen oikeuksien viikko on huomioitu päiväkodin arjessa. 2–3-vuotiailta lapsilta on kysytty heidän toiveitaan viikosta ja viikkoa onkin suunniteltu niiden mukaisesti.

– Lapset ovat toivoneet esimerkiksi leikkiä nukkeleikkejä, dinosaurusleikkejä, hippaa, piiloleikkejä, piirtämistä, laulua sekä leikkiä ulkona. Yhdessä ryhmässä vietetään myös nurinkurin -päivää, jolloin lapset saavat pukeutua miten haluavat ja koko päivä etenee hassusti ”nurinkurin”, Kohonen kertoo.

Metkat-lastenkulttuuriviikko Etelä-Karjalassa

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään koko Etelä-Karjalassa Metkat-lastenkulttuuriviikon puitteissa. METKAT-viikot nostavat huomion keskipisteiksi lasten oikeudet kulttuuriin, paikalliset tekijät sekä kaikki lasten ja nuorten kanssa toimivat. Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Lisätietoa viikosta löydät tästä.

Lisätiedot

Niina Ljungkvist
Osallisuuskoordinaattori
Lapsiystävällinen kunta -koordinaattori
puh. +358 40 6554 770
niina.ljungkvist@lappeenranta.fi