Osana ruokakulttuuria on myös juomakulttuurissamme tapahduttava muutoksia. Keskivertosuomalaisen juomien kuluttamisesta syntyy vuosittain 150 kilogrammaa CO2-päästöjä, jotka vastaavat noin 1000 kilometrin autoilua. Mitä suurempi järjestettävä tapahtuma ja siellä nautitun juoman määrä on, sitä merkittävämmiksi muuttuvat ne valinnat, joita teemme kuluttajan puolesta.
Juomien ja ruokien hiilijalanjälki muodostuu alkutuotannosta, valmistuksesta, pakkaamisesta, kuljetuksesta ja hävikistä.
Viinin ja oluen tuotannossa suurimmat ympäristövaikutukset syntyvät juomapakkausten valmistuksesta. Juomapakkausten osuus ympäristövaikutuksista on lähes puolet.
Suurin yksittäinen tekijä pakkauksen suureen osuuteen ympäristövaikutuksista on lasipullojen valmistaminen, sillä lasin tuotanto vaatii erittäin korkean lämpötilan noin 1400-1600 ˚C, jonka aikaansaaminen kuluttaa paljon energiaa.
Onkin tärkeää saada erityisesti lasiset tuotteet kierrätykseen.
Suosi tarjoiluissa kevyitä pakkauksia. Esimerkiksi viineissä vaihtamalla perinteisen lasipullon PET-muovipulloon, päästöt pienenevät yli puolella. Hanapakkauksilla on tätäkin pienempi hiilijalanjälki.
Suosi siis isompia pakkauskokoja, sillä ne pienentävät pakkaamisesta syntyvien päästöjen suuruutta.
Vältä väkeviä juomia, sillä niiden suurimmat ympäristövaikutukset syntyvät juomien valmistusprosesseissa, etenkin tislausprosessissa. Tämä muodostaa noin puolet väkevien juomien päästöistä. Koska väkevät juomat on lisäksi usein pakattu lasipulloon, muodostuvat niiden päästöt varsin suuriksi.
Vaikka kansainvälisten kuljetusten osuus juomien kokonaispäästöistä on vain 3 % luokkaa,
suosi silti lähellä tuotettua ja luomutuotteita, jolloin voit helpommin varmistua siitä, että tuotteiden valmistus tehdään ekologisesti kestävästi.
Koska
hanapakkaus on usein ekologisesti kestävin ratkaisu, tulee juomat pienten tapahtumien yhteydessä tarjoilla astioista. Jos mahdollista, pyri välttämään kertakäyttöastioita. Jos niitä kuitenkin tarvitaan,
suosi biohajoavia astioita ja aterimia. Huolehdithan myös näiden tuotteiden asianmukaisesta kierrättämisestä.
Tutustu bio-tuotteiden kierrätysohjeisiin, sillä erilaisten biomuovisten materiaalien kierrätyksessä on isoja eroja. Biomuovinen ei tarkoita automaattisesti kompostissa hajoavaa tuotetta, vaan on kattotermi erilaisille biopohjaisille materiaaleille.
Huom. Perinteiset hanapakkaukset eivät ole jätemuovina kierrätettävää materiaalia, vaan tulee toimittaa esim. Alkon keräyspisteisiin, joita löytyy lähes kaikista Alkon myymälöistä.
Vaikka juomien kohdalla pakkauksella on suuri merkitys päästöjen suuruteen,
pyri suosimaan ekologisesti tuotettuja juomia, joilla on jokin ympäristösertifikaatti.
Mikäli juomatarjoilu tehdään yksittäispakattuina tuotteina, suosi alumiinitölkkiä, jonka hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin muovi- ja lasipulloihin pakattujen juomien hiilijalanjälki. Tällöin juoma on mahdollista tarjota myös ilman erillistä juoma-astiaa.
Monilla tapahtumilla on jo nyt käytössä erilaisia panttiratkaisuja, joilla pidetään huolta siitä että yleisö kierrättää juoma-astiat tapahtuman yhteydessä. Tällöin kierrätettävät tai uudelleen käytettävät astiat eivät päädy niin helposti muiden jätteiden joukkoon.
Järjestä vesipiste asiakkaille
Oman haasteensa kertakäyttökupeista irrottautumiseen tuovat tapahtumien yhteyteen järjestettävät vesipisteet, joista tulisi löytyä joko kesto- tai kertakäyttökuppeja. Suosi tässäkin yhteydessä kestotuotteita ja kehota yleisöäsi jo etukäteen tuomaan tapahtumiin mukaan omia täytettäviä vesipulloja ja kestokuppeja. Nykyisin erilaisia kestotuotteita on jo saatavilla erittäin kattavasti.
Kannusta tapahtumaasi osallistuvia ottamaan mukaan omia kestokuppejaan. Huolehdi kuitenkin tällöin, että tapahtuman yhteydessä esim. vesipisteellä on mahdollista pestä käytetty kuppi.
Lähteet:
https://www.alko.fi/vastuullisesti/tuotteiden-vastuullisuus/alkoholijuomien-tuotanto-kuormittaa-ymparistoa
https://www.alko.fi/vastuullisesti/tuotteiden-vastuullisuus/materiaalit-hyotykayttoon
https://www.alko.fi/vastuullisesti/tuotteiden-vastuullisuus/juoman-pakkausmateriaalilla-on-merkittava-ilmastovaikutus