Etusivu/Järjestä tapahtuma/Rakentaminen ja järjestäminen/Rakenteet

Rakenteet

Tapahtumaan voidaan tarvita tapahtumatyypistä ja sisällöstä riippuen erilaisia rakennelmia ja rakenteita, kuten telttoja, katoksia, lavoja, aitoja, penkkejä ja pöytiä. Tarvittavat rakennelmat kannattaa miettiä ajoissa ja varmistaa niiden saatavuus. Rakennelmat kannattaa suunnitella kartalle mittakaavassa, jotta voidaan etukäten varmistua niiden sovituksesta ja sijainnista.

Rakennelmien ja rakenteiden kohdalla tulee kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuteen.

Tapahtumanjärjestäjän vastuulla on varmistaa rakenteiden kestävyys, vaikka esimerkiksi esiintymislavojen pystyttämisestä vastaakin lavat vuokraava taho. Jos suurtapahtumassa on paljon erilaisia rakenteita, ne täytyy hyväksyttää rakennusvalvonnassa.

Rakenteet tulee pystyttää niin, että ne kestävät yllättäviäkin sääilmiöitä, kuten rajuilmoja ja kovat tuulenpuuskat. Telttojen kiinnitys tulee tehdä oikeaoppisesti ja turvallisesti.

Pelastuslaitoksen ohjeiden mukaisesti minimipainot / telttakoko:

  • 2x2m vähintään 2 kpl 20 kg:n painoja tai 3 kpl 15 kg:n painoja
  • 4x4m vähintään 3 kpl 20 kg:n painoja tai 4 kpl 15 kg:n painoja
  • 4x8m vähintään 5 kpl 20 kg:n painoja tai 6 kpl 15 kg:n painoja

Rakenteita ei saa sijoittaa pelastus- tai poistumisreiteille. Sisätiloissa niillä ei saa heikentää opasteiden havaittavuutta tai poistumisteiden käytettävyyttä.

Suurissa tapahtumissa käydään viranomaisten kanssa läpi alueen käyttösuunnitelma. Myös kokoontumistilan hyväksyminen tapahtuu viranomaisten kanssa yhteistyössä. Viranomaiset tekevät yleensä usein yhteistarkastuksen tapahtumapaikalla ennen tapahtuman alkua.

Rakenteet ja rakennelmat tulee purkaa tapahtuman jälkeen.

Lisätietoja rakennelmien turvallisuusasioihin saat Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta.

Tarvitsetko apua tai neuvoa?

Ole yhteydessä tapahtumapalveluihin. Yhteystiedot näet klikkaamalla tästä!