Etusivu/Järjestä tapahtuma/Rakentaminen ja järjestäminen/Saniteettitilat

Saniteettitilat

Tapahtumapaikalla tulee olla riittävästi wc-tiloja käsienpesumahdollisuus.

Yli 500 hengen suurtapahtumissa tulee tehdä jätehuoltosuunnitelma, joka noudattaa Valviran sekä THL:n ohjeistusta. Alle 500 hengen tapahtumille on suuntaa antava ohjeistus.

Sisätiloissa wc-tilojen kapasiteetti on yleensä valmiiksi riittävä. Ulkotapahtumissa voi tiedustella lähi kiinteistöjen wc-tilojen käyttömahdollisuutta.

Ulkotapahtumiin parhaiten soveltuvat kenties parhaiten niin sanotut bajamajat, jotka toimivat säiliöiden avulla. Bajamajojen säiliöitä voi joutua tyhjentämään välillä, huomioi tämä suunnittelussa ja tarkista asia käymälöiden toimittajalta.

Ilmastopääkaupunki Lappeenranta suosittelee käyttämään mahdollisuuksien mukaan ekologisia kuivakäymälöitä.

Järjestäjän tulee selvittää tapahtumapaikan vuokraavalta taholta paikan viemäröinti- ja vesitilanne etukäteen. Hulevesiviemärit eivät sovellu wc-viemäreiksi.

Saniteettitilojen tulee sisältää myös käsienpesumahdollisuus. Jos sellaista ei voida järjestää, korvaavina keinoina voidaan tarjota yleisölle kosteuspyyhkeitä tai desinfioivia nesteitä.

Käymälät tulee merkitä opastein ja sijoittaa eri puolille tapahtuma-aluetta.

Valviran mukaan kuivakäymälät on sijoitettava tiiviille alustalle niin, ettei käymälästä aiheudu terveyshaittaa esimerkiksi hajun, talousveden tai maaperän likaantumisen takia. Käymälöissä täytyy olla toimiva ilmanvaihto, jotta haju ei leviä muihin tiloihin.

Saniteettitilojen yhteyteen tulee sijoittaa myös roska-astioita!

Yksi hyvin tuotetun tapahtuman merkeistä on riittävät ja hygieeniset wc-tilat sekä naisille että miehille. Myös liikuntaesteiset täytyy huomioida. Tarvittaessa käyttöön voi ottaa myös unisex-käymälöitä ja miesten saniteettitiloista osan voi korvata urinaaleilla.

Tapahtumatyypistä riippuen kannattaa miettiä tarvitaanko tiloihin lisävarusteiksi esimerkiksi pottaa, hoitopöytää tai muita lapsille tarkoitettuja saniteettivarusteita. 

Suositellusta kapasiteetista saat lisätietoa Valviran ohjeistuksesta.


Tarvitsetko apua tai neuvoa?

Ole yhteydessä tapahtumapalveluihin. Yhteystiedot näet klikkaamalla tästä!