Tapahtuman ympäristövaikutuksia tulee huolellisesta analysoida ennakkoon. Tapahtuma tulee suunnitella niin, että sen tuotantoon osallistuvat, tapahtumassa palveluja tuottavat sekä yleisö voivat yhdessä toimia tapahtumassa kestävän kehityksen periaatteen mukaisesti.
1. Kysy ja puhu ympäristöasioista
Ennen kuin valitset, selvitä kuinka tapahtumapaikka, ruoka-, ja cateringpalvelut ottavat ympäristövastuun huomioon toiminnassaan. Mikäli ympäristöasiat on huomioitu heikosti, keskustele näistä palveluntuottajien kanssa. Tietoisuuden lisääminen ja toiveiden esittäminen on aina tervetullutta.
2 . Lajittele jätteet
Varmista, että tapahtumassa on toteutettu tehokas jätteiden keräys, lajittelu ja kierrätys.
3. Suunnittele kulkuyhteydet
Selvitä, onko tapahtumapaikka helposti saavutettavissa kävellen, pyörällä tai julkisilla. Viesti näistä mahdollisuuksista tapahtumaan osallistuville. Pyri suunnittelemaan tapahtuma niin, että mahdolliset siirtymät tapahtuma-alueiden välillä voidaan tehdä kävellen.
4. Käytä sähköisiä materiaaleja
Älä tuota turhaa paperimateriaalia tapahtumaan. Useimmat materiaalit, kuten kutsut, ohjelman ja infomateriaalit voi jakaa sähköisesti. Digitaalisuutta voi hyödyntää esimerkiksi käyttämällä QR-koodia, jonka avulla vieras löytää materiaalin sähköisesti helposti. Tapahtumailmeen luomiseen voi käyttää esim. projisointia roll-uppien ja julisteiden tilalla.
5. Vuokraa ja kierrätä
Alue- ja tilasuunnittelussa kannattaa hyödyntää vuokratavaroita sekä kierrätysmateriaaleja. Ostettavien tuotteiden osalta on hyvä miettiä, miten materiaalit jatkokäytetään tapahtuman päätyttyä. Suosi uudelleen käytettäviä tuotteita ja materiaaleja.
6. Suosi kesto- ja kierrätysmateriaaleja
Pyri käyttämään kestotuotteita ja valitsemaan tuotteita, jotka eivät ole yksittäispakattuja. Pyri suunnittelemaan tarjoilut ilman kertakäyttöastioita. Jos tuote on tarpeellinen, mieti, löytyisikö sitä valmistettuna esimerkiksi kierrätetystä materiaalista. Valitse ympäristösertifioituja paperituotteita.
7. Muistoja materian sijaan
Pyri tarjoamaan osallistujille erityisiä kokemuksia ja muistoja esineiden sijaan.
8. Tarjoa ekologista ruokaa
Vähennä lihan käyttöä ja suosi kasvisruokia. Ruokahävikin vähentämiseksi suunnittele kaikki tarjoilut tarkasti,
ettei tule tilattua ylimääräistä. Suosi elintarvikehankinnoissa ja tarjoiluissa kausituotteita, luomutuotteita ja vastuullisuusmerkittyjä tuotteita. Suosi paikallista ja tilaa mahdollisuuksien mukaan tarjoiluihin paikallisia tai mahdollisimman lähellä tuotettuja raaka-aineita. Suosi kausituotteita.
9. Huomioi erityisruokavaliot
Pyydä palveluntarjoajaa huomioimaan laktoosittomuus ja gluteenittomuus kaikissa tarjoiluissa, mikäli mahdollista.
Näin ei tarvitse valmistaa useita eri vaihtoehtoja tarjoiluista.
10. Juomat luomuna
Tarjoa, myy ja pyydä tarjoiluihin vain vastuullisesti tuotettua luomukahvia ja teetä ja varmista, että tarjolla on kaura- tai muuta kasvisjuomaa maidon rinnalla. Suosi luomuviinejä, -kuohuviiniä, -oluita, joita on nykyään erinomainen valikoima saatavilla.